Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

StartR biedt flexibele woningen voor starters én herstarters

huisvesting aan een mix van bewoners op elke locatie

Rotterdam heeft meer woonruimte nodig. Vooral jonge Rotterdammers kunnen lastig een woning vinden. Datzelfde geldt voor mensen die met spoed woonruimte nodig hebben. Daarom creëert de gemeente onder de noemer StartR samen met verschillende partners flexibele woningen. StartR biedt nieuwe woonkansen voor starters én herstarters.

Rotterdam biedt ruimte met StartR

Rotterdam wil de komende jaren ruimte voor ongeveer 700 flexwoningen bieden. Dit zijn vooral sociale huurwoningen, waarvoor ook het aanvragen van huurtoeslag mogelijk is. Of je nu uit huis wilt, in Rotterdam komt studeren of door omstandigheden met spoed een nieuwe woning nodig hebt: StartR biedt op elke locatie huisvesting aan een mix van bewoners. Zo maken we van elke StartR-plek een evenwichtige, rustige en goede woonplek. Bewoners krijgen een tijdelijk huurcontract en bouwen in de tussentijd hun wachttijd op via Woonnet Rijnmond.

Wat is een flexwoning?
De flexwoningen bestaan uit onderdelen die vooraf in een fabriek worden gebouwd. Op de bouwplaats worden deze onderdelen samengevoegd. Daardoor duurt het bouwen korter dan bij ‘gewone’ woningen. Ook is er minder overlast op de bouwplaats. De woningen zijn duurzaam, kunnen worden hergebruikt en zijn vrijwel CO2 neutraal.

StartR flexwoningen
StartR flexwoningen

Rotterdam heeft meer woonruimte nodig. Vooral jonge Rotterdammers kunnen lastig een woning vinden. Datzelfde geldt voor mensen die met spoed woonruimte nodig hebben. Daarom creëert de gemeente onder de noemer StartR samen met verschillende partners flexibele woningen. Op de eerste locatie in Hoogvliet komen tijdelijk 40 kleine sociale huurwoningen.

Lees meer

Op welke locaties vind je StartR?

Op verschillende plekken zijn initiatieven voor een mogelijke StartR-plek. Ook (onder) zoekt de gemeente nog nieuwe plekken. Het gaat om plekken die 10 tot 15 jaar beschikbaar zijn en gebruikt kunnen worden voor dit type woningen. Door de woningen in de fabriek te bouwen (prefabricage) kan dit snel gebeuren. En dat is nodig.

In procedure
1. Hoogvliet – de locatie Nieuw Engeland ligt aan de Venezuelaweg
Het gaat om een grasveld waar een woonbestemming voor geldt. In de toekomst komt er nieuwbouw, maar op korte termijn is hier ruimte voor 40 kleine sociale huurwoningen, vooral bedoeld voor eenpersoonshuishoudens. Er is zeker ook ruimte voor jongvolwassenen uit Hoogvliet. Meer informatie over dit project en de verhuur van de woningen wordt in mei 2022 verwacht. De start van de bouw is gepland voor het eind van 2022.

In onderzoek
1. De Kroon: aan de Schiehaven in Delfshaven
2. Feijenoord: deel van de parkeerplaats Vijf Werelddelen bij het Entrepotgebouw
3. Feijenoord: aan de Persoonsdam, tussen de sporthal en het water
4. Nesselande: niet-gebruikte zone langs de Laan van Magisch Realisme, tussen de bedrijven en de weg
5. De Esch: in de buurt van Toepad
6. Oud IJsselmonde: deel van het Verolme-terrein aan de Oostdijk

Ken je de Starterslening?

Starters en Rotterdammers die een sociale huurwoning van een corporatie achterlaten, kunnen een lening krijgen van maximaal 30.000 euro voor de aankoop van een woning met een koopprijs tot de grens voor Nationale Hypotheekgarantie (355.000 euro – prijspeil 2022). Kijk op rotterdam.nl/starterslening voor meer informatie en voorwaarden.

Meer informatie over StartR

Klik hier voor meer informatie over de locaties en voorwaarden over StartR.

Let op: De inschrijving zal voor de meeste plekke verlopen via Woonnet Rijnmond. Het is dus goed om daar alvast geregistreerd te staan. Momenteel is reageren op woningen nog niet mogelijk. Wanneer dit wel mogelijk is, zullen wij dit kenbaar maken op deze site en op de projectsite van de gemeente Rotterdam.

Vorig artikel Extra financiële ruimte met de Starterslening
Volgend artikel Brainpark I wordt een groene en levendige locatie met minimaal 2.500 woningen