Startersleningen komen beschikbaar in Rotterdam
Een starterslening kun je vanaf half 2021 in Rotterdam aanvragen. Zo moet het voor starters makkelijker worden een huis te kopen in Rotterdam.
De gemeente Rotterdam gaat startersleningen beschikbaar stellen. Daardoor moet het voor starters op de woningmarkt makkelijker worden om een huis te kopen in de Maasstad. Vanaf half 2021 moet je een starterslening aan kunnen vragen, zo is het doel van de gemeente. Voor starters vervalt vanaf volgend jaar landelijk ook de overdrachtsbelasting. Zo komt je eerste koophuis in Rotterdam weer dichterbij.

De starterslening is bedoeld als steun in de rug voor mensen die hun eerste huis gaan kopen. Het kan je net helpen om een huis dat je op het oog hebt haalbaar te maken. Financiering voor starters is lastiger geworden. Je hebt in elk geval spaargeld nodig voor de kosten bovenop de aanschaf van het huis. Maar als starter heb je niet altijd de tijd gehad om een fijne buffer op te bouwen.
Aan de andere kant is het idee dat startersleningen het voor projectontwikkelaars en bouwers aantrekkelijker maakt om huizen te bouwen voor starters. Voor hen wordt de kans groter dat ze woningen voor starters ook goed kunnen verkopen aan starters.
Zo snijdt het mes aan twee kanten en moet het in Rotterdam, waar veel jongeren wonen, eenvoudiger worden om je eerste koophuis te kopen.

Zelfbewoningsplicht
Naast de startersleningen voert de gemeente ook een zelfbewoningsplicht in. Dit betekent dat de koper van het huis er ook zelf in moet wonen. Deze maatregel moet voorkomen dat huizen worden opgekocht om er mee te speculeren. De gemeente wil zo tegen gaan dat koopwoningen worden verhuurd of snel doorverkocht. Door de zelfbewoningsplicht wil de gemeente Rotterdam ook de prijsstijgingen beperken. Bij snelle doorverkoop gaat de prijs vaak al direct omhoog. Dat gebeurt ook wanneer snel minder woningen beschikbaar komen, omdat ze worden verhuurd door de eigenaren.
Deze plicht gaat gelden voor nieuwbouwprojecten op grond die de gemeente beschikbaar heeft gesteld. De zelfbewoningsplicht gaat ook gelden voor woningen die worden gemaakt in vastgoed dat van de gemeente was, zoals oude scholen en kluswoningen.
Leer er meer over in het artikel ‘Extra financiele ruimte met de Starterslening‘.