Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Extra financiële ruimte met de Starterslening

Starterslening van maximaal 30.000 euro voor de aankoop van eerste woning

Het vinden van een betaalbare woning is in de huidige woningmarkt extra lastig voor starters. Ook in Rotterdam. Met de starterslening kunnen Rotterdammers nét een beetje extra lenen voor de aankoop van hun eerste woning. De leningen zijn beschikbaar voor starters in de leeftijd van 18 tot 35 jaar en voor iedereen die een sociale huurwoning achterlaat van een woningcorporatie, ongeacht leeftijd. Rotterdam is op dit moment de enige van de 4 grote steden die de starterslening aanbiedt.

Wat is de Starterslening?

De Starterslening is bedoeld als steun in de rug voor mensen die hun eerste huis gaan kopen. Het kan je net helpen om een huis dat je op het oog hebt haalbaar te maken. Financiering voor starters is lastiger geworden. Je hebt in elk geval spaargeld nodig voor de kosten bovenop de aanschaf van het huis. Maar als starter heb je niet altijd de tijd gehad om een fijne buffer op te bouwen.

Starters en Rotterdammers die een sociale huurwoning van een corporatie achterlaten, kunnen een lening krijgen van maximaal 30.000 euro voor de aankoop van een woning met een koopprijs tot de grens voor Nationale Hypotheekgarantie (355.000 euro – prijspeil 2022). Een starterslening is een aanvullende lening bovenop de maximaal mogelijke hypotheek voor starters die voor het eerst een huis kopen of voor Rotterdammers die een sociale huurwoning achterlaten. De lening overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van een woning en de maximale hypotheek. De eerste 3 jaar betaalt een starter geen rente of aflossing voor de Starterslening. De Starterslening geldt zowel voor nieuwe als bestaande woningen.

Uitreiking 60e starterslening door wethouder Kurvers – foto: Rhalda Jansen

65 leningen verstrekt

Sinds de starterslening in augustus 2021 aan te vragen is, zijn er inmiddels 65 startersleningen verstrekt. Daarvan is 35% een thuiswonende starter, liet 26% een huur- of studentenwoning of kamer van een woningcorporatie achter en had 39% een huurwoning of kamer van een particuliere verhuurder. ‘Helaas moeten we ook aanvragen afwijzen’, legt wethouder Kurvers van Bouwen en Wonen uit. ‘Bijvoorbeeld wanneer mensen niet al in Rotterdam wonen of de prijs van een woning niet aan de eisen voldoet.’

Meer informatie over de Starterslening

De Starterslening is beschikbaar. Wil je meer weten over de mogelijkheden van de Starterslening of deze direct aanvragen? Kijk dan op rotterdam.nl/starterslening.

Vorig artikel Starter op de markt? Ontdek je mogelijkheden!
Volgend artikel StartR biedt flexibele woningen voor starters én herstarters