Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Starter op de markt? Ontdek je mogelijkheden!

Speciaal voor starters heeft de Rabobank het Eerste-huis-gesprek.

Een eerste huis kopen kan een uitdaging zijn. De gemiddelde starter is net afgestudeerd, heeft nog geen vast contract en mogelijk een studieschuld. Speciaal voor starters heeft de Rabobank daarom nu het Eerste-huis-gesprek.

Lidia Hantelmann, Financieel Adviseur bij Rabobank Rotterdam

In deze markt van overbieden en relatief weinig aanbod concurreren starters met doorstromers en beleggers. “Als je dan een studieschuld hebt, zzp’er bent of een tijdelijk contract hebt, zou je het als starter bijna niet eens willen proberen, maar gelukkig doen genoeg starters dat wel”, zegt Financieel Adviseur Lidia Hantelmann.

En dat is maar goed ook, want er zijn verschillende variabelen die bepalen of een hypotheekaanvraag slaagt. Lidia: “Uiteindelijk is geen enkele hypotheek hetzelfde. De huidige leenregels zijn gebaseerd op een gemiddeld Nederlands gezin, maar niet iedereen is een gemiddeld gezin van twee ouders met twee kinderen. Vooral starters wijken van dat gemiddelde af, daarom blijft het altijd maatwerk. En er leiden meerdere wegen naar Rome, tijdens een oriënterend gesprek bekijken we welke mogelijkheden er zijn en stellen we een plan a, b en c op.”

Tijdelijk contract

Neem iemand met een tijdelijk contract, hij of zij kan allereerst bij de werkgever vragen om een intentieverklaring. “Maar, als deze optie er niet is, kunnen we kijken naar het gemiddelde inkomen op basis van de afgelopen arbeidsjaren. Met de jaaropgaven van de afgelopen drie jaar en een rekentool krijgen we een realistisch beeld van wat iemand in de toekomst kan gaan verdienen. De uitkomst hiervan kunnen we honderd procent meenemen om de hypotheek te berekenen. Er zijn dus meerdere opties en dit is slechts één voorbeeld. Dát bedoelen we met maatwerk.”

Studieschuld

De meeste starters kampen tegenwoordig met een studieschuld, voor deze groep heeft Lidia daarom eenduidig advies: werk eerst je studieschuld weg. “Als je bijvoorbeeld 25 duizend euro schuld hebt, dan kun je het dubbele ervan minder lenen. Dat scheelt natuurlijk enorm. Je kunt dus nog wel een hypotheek krijgen, maar de schuld drukt wel op de hoogte van de hypotheek. Bij voldoende spaargeld of een schenking van de ouders kan het daarom nuttig zijn die schuld te verlagen of helemaal af te lossen, dat geeft meer mogelijkheden.”

Eigen geld hebben is in deze woningmarkt sowieso een must, benadrukt Lidia: “Sinds 2018 kunnen we alleen honderd procent van de waarde van een huis financieren, dus allerlei bijkomende kosten, de kosten koper, moeten met eigen geld betaald worden. Nu is het ook zo dat veel starters niet per se binnen een maand een huis willen kopen, hen raad ik dan ook aan om te sparen. Tijdens het eerste gesprek kunnen we eventueel helpen met een spaarplan. Zo zijn de financiële middelen om een huis te kopen gedekt vóórdat het echt zover is.”

Tijdens het Eerste-huis-gesprek kijkt een financieel adviseur van Rabobank samen met je naar je situatie en de mogelijkheden om nu of in de toekomst toch een huis te kunnen kopen. Ben je benieuwd wat er eventueel mogelijk is voor jouw specifieke situatie? Je maakt eenvoudig online een afspraak voor een gratis Eerste-huis-gesprek met een financieel adviseur. Je kunt kiezen tussen een videogesprek en een telefoongesprek. Ook organiseert Rabobank Rotterdam regelmatig een webinar voor starters. Houd de website in de gaten.

Vorig artikel “Het stadsleven leek ons gezelliger met z’n drieën”
Volgend artikel Kijken op de bouwplaats van je toekomstige huis? Dag van de Bouw op 17 juni 2023