Meer ruimte om te bewegen, ontspannen en ontmoeten. Maak kennis met de Stadsprojecten.
Voor een beter leefklimaat voor bewoners, ondernemers en bezoekers
Waarom zou je in Rotterdam willen wonen? Wij weten het wel! Rotterdam is gewoon de coolste stad waar iedereen welkom is en (bijna) alles kan. Een stad waar iedereen welkom is en waar innovatieve en bijzondere ideeën worden aangemoedigd om de stad een nog betere plek te maken om te wonen, werken en leven. De Stadsprojecten die de komende tijd worden aangepakt zijn hier een goed voorbeeld van.

Impressie Rijnhavenpark | Barcode architects
Een rondje langs de Stadsprojecten
Rotterdam groeit, en dat vraagt om nieuwe woningen en om ander gebruik van de ruimtes. De stad moet aangenaam, gezond, veilig en toekomstbestendig zijn. Voor jong en oud. Voor (toekomstige) Rotterdammers, ondernemers en bezoekers. Dit vraagt om aanpassingen in de stad. Met de ontwikkeling van de Stadsprojecten komen er meer groene openbare plekken waar bewoners en bezoekers elkaar ontmoeten, bewegen en recreëren.
1. Rijnhaven(park)
2. Prins Alexanderplein
3. Hofplein: groen en dynamisch stadsplein
4. Westblaak wordt Blaakpark
5. Hofbogenpark
6. Schouwburgplein
7. Nelson Mandelapark Maashaven
8. Getijdenpark Feyenoord
1. Rijnhavenpark: plek voor rust en reuring
In de Rijnhaven, grotendeels gelegen in de wijk Kop van Zuid, komt alles samen. Van het Rotterdamse havenverleden tot architectuur. Van rivier tot getij. Van cultuur tot natuur. Een plek voor rust en reuring. In het gebied komen 2.500 nieuwe woningen, een groen stadspark, een strandje en bomen om onder te relaxen. Ook komt er ruimte voor ‘betaalbare bedrijvigheid’ en kantoren.
Lees hier meer over het Rijnhavenpark.

Impressie toekomstige Prins Alexanderplein. Foto: Bureau Hosper.
2. Prins Alexanderplein: doorgaansroute wordt groene verblijfsplek
Het plein maakt onderdeel uit van de Alexanderknoop en is nu vooral een doorgaansroute, maar moet een plek worden waar je graag wilt zijn. De gemeente werkt op dit moment aan een nieuw ontwerp voor het plein, waarin groene beplanting, bomen, nieuwe bestrating en fijne zitplekken ruimte krijgen. Het nieuwe ontwerp maakt het plein aantrekkelijker voor passanten, reizigers, ondernemers, werknemers en bewoners. Het plein krijgt meer sfeer en wordt levendiger, met activiteiten voor volwassenen en liefst ook kinderen. Deze groene metamorfose moet de toon zetten voor heel de omgeving, dat de potentie heeft om een fijn centrumgebied te worden.
Lees hier meer over het Prins Alexanderplein.
Wonen in Prins Alexander
Naast de vergroening en meer sfeer, komen er in Prins Alexander ook veel nieuwe woningen bij. Zoals 193 huurappartementen in de Grote Beer, 72 koopappartementen in de Berninitoren, 169 vrije sector huurwoningen in voormalig kantoorgebouw De Ster, 24 huurappartementen in Bramante huurappartementen aan de Hoofdweg 260.

Impressie nieuwe en groenere Hofplein. Foto: Juurlink en Geluk.
3. Hofplein: van rotonde en verkeersriool naar park
Het Hofplein in Rotterdam staat bekend om de iconische fontein in het midden, maar daaromheen is het vooral een druk verkeersplein. De gemeente wil hier verandering in brengen door er een groen verblijfsgebied van te maken, met grasvlakken en pleinen vol bomen. Het autoverkeer rijdt hier omheen. Op deze manier moet er meer ruimte komen om te recreëren en hebben fietsers en voetgangers meer doorgang. De route van en naar de binnenstad, Hofplein ligt nog net binnen de Stadsdriehoek, moet er bovendien door verbeterd worden.
Wonen rondom het Hofplein
Rond Hofplein verrijzen de komende jaren ook veel meer fijne woonplekken. Denk bijvoorbeeld aan de wolkenkrabbers van The Rise op de hoek van de Coolsingel, het Schiekadeblok, Pompenburg en ZOHO.

Impressie van toekomstig Blaakpark – gemeente Rotterdam
4. Westblaak wordt Blaakpark
De Westblaak is nu vooral een drukke autoweg, waar het verkeer regelmatig vast staat. De gemeente wil het aantal rijbanen terugbrengen en de ruimte teruggeven aan voetgangers, fietsers en andere recreanten. Dat heeft niet alleen een positief effect op de luchtkwaliteit en de geluidsproductie, maar verlaagt vanwege het terugdringen van het asfalt ook de temperatuur. Een boulevard met perkjes vol bloemen en planten is het idee, waar ruimte genoeg is om water op te vangen bij hevige regenval. “Rotterdam heeft dan straks zijn eigen Blaakpark midden in de binnenstad”, aldus de gemeente.
Wonen rondom Westblaak
Nu zijn het vooral kantoorgebouwen die over dit gedeelte van de Blaak uitkijken, maar in de toekomst kunnen bewoners genieten van het park voor de deur. Onder de naam Hart010 wordt onder meer het OV knooppunt Beurs aangepakt en komen er zo’n 600 nieuwe woningen bij.
4. Hofbogenpark: 2km lang park op en rond het spoorviaduct
De Hofbogen is het langste gebouw van Rotterdam en doorkruist vier wijken in Noord: Agniesebuurt, Bergpolder, Oude Noorden en Liskwartier. Op het voormalige spoorviaduct komt een stadspark met een slim en circulair watersysteem dat gaat bijdragen aan de opvang van water. In iedere wijk komen er opgangen naar het dakpark zodat het goed toegankelijk is, ook voor kleine ‘ommetjes’ door omwonenden. In de toekomst komt er een brug over rijksweg A20 die Rotterdam Noord en het Sint Franciscus Gasthuis en Schiebroek met elkaar verbindt.
Lees hier meer over het Hofbogenpark.
Wonen rondom het Hofbogenpark
In de omgeving van het Hofbogenpark wordt ook hard gewerkt aan nieuwe woningen. Denk bijvoorbeeld aan het Zomerhof Kwartier, oftewel ZOHO, en Noordsingel 250.

Impressie vernieuwde Schouwburgplein. Foto: Gemeente Rotterdam.
5. Schouwburgplein: stadspodium voor alle Rotterdammers
Het Schouwburgplein in Rotterdam centrum is in feite een plein bovenop een parkeergarage, met daaromheen onder meer Theater Rotterdam, De Doelen en Pathé Schouwburgplein. In het nieuwe plan moet het plein één geheel worden, met materialen die op elkaar zijn afgestemd. “Het plein wordt als het ware een verlengstuk van de podia binnen”, zegt de gemeente. Om dat voor elkaar te krijgen komt er een nieuwe vloer op het dak van de parkeergarage en komt er meer groen. Ook komt er een ondergrondse fietsenstalling en een waterbergingssysteem.
Wonen rondom Schouwburgplein
Ook in dit deel van de stad wordt gewerkt aan meer woningen voor alle inkomensklassen. Zo komen er bijna 400 appartementen in The Modernist, verbindt Westerpoort centrale wijken en komen er tussen de 300 en 400 huurappartementen in de Lumièretoren.

Impressie vergroende Maashaven. Foto: SWA/Balsley.
7. Nelson Mandelapark Maashaven: nieuw stadspark aan de rivier
Nelson Mandelapark is gelegen aan de Maashaven in de wijk Katendrecht en grenst aan de Afrikaanderwijk en Tarwewijk. Het een zeven hectare groot park worden met ligweides, bomen, beplanting en hoogteverschillen. Het park biedt ruimte voor evenementen, sport, spel en beweging. De Maashaven is omgeven door dichtbevolkte stadswijken. Groene verblijfsplekken zijn er nu nog nauwelijks.
Lees hier meer over het Nelson Mandelapark.
Wonen aan de Maashaven
Rondom de Maashaven zullen in de toekomst veel woningen worden gebouwd. Langs de Maashaven Zuid Zijde, op de 3e Katendrechtse Hoofd en meer recent is hier het Havenkwartier opgeleverd met 200 woningen in het hogere segment.

Impressie nieuwe getijdenpark aan de zuidkant van het Eiland van Brienenoord
8. Getijdenpark Feyenoord: koppelt natuur en cultuur
Feyenoord City wordt een van de nieuwe knooppunten in Rotterdam. Naast een beoogd nieuw voetbalstadion en NS-station komen er meer woningen, horeca, kantoren en een maatschappelijk programma. Ook speelt natuur, water en groen een belangrijke rol. Zo verdwijnen de kale, stenige parkeerterreinen en komen er groene pleinen en parken voor terug. In de buitenbocht van de Nieuwe Maas, tussen het Eiland van Brienenoord en het Mallegatpark, wordt een rivieroeverpark aangelegd met getijdennatuur en recreatiemogelijkheden.
Lees hier meer over het Getijdenpark Feyenoord.
Wonen in Feyenoord City
Feyenoord City is het Rotterdam van morgen. Huur- en koopwoningen aan het water, een getijdenpark waar onthaasten vanzelf gaat en levendige pleinen. Aangevuld met locaties voor zorg-, sport- en buurtfuncties, een diversiteit aan winkels, horeca uit alle windstreken, een bioscoop en een hotel. De mix van functies smelt hier even subtiel samen als de ruim 170 nationaliteiten in de stad. De nadruk ligt op vitaliteit, ontspanning en duurzaamheid. Feyenoord City wordt een gebied voor alle Rotterdammers met zo’n 3.700 nieuwe woningen. Bekijk deze video.