Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Sociale huur: wat is het en waar vind je een sociale huurwoning?

Voor het huren van een sociale huurwoning gelden bepaalde voorwaarden

Een sociale huurwoning is een woning waar een maximaal huurbedrag voor is vastgesteld. De huur mag dus nooit hoger zijn dan dat bedrag. Dit heet de maximale huurgrens van de woning. Dit is gedaan om ervoor te zorgen dat ook mensen met een lager inkomen een woning kunnen vinden. Helaas is er al jaren een tekort aan sociale huurwoningen, vooral in de grote steden en dus ook in Rotterdam.

Regels sociale huurwoning

Om ervoor te zorgen dat sociale huurwoningen betaalbaar blijven voor de mensen waar ze voor bedoeld zijn, heeft de overheid regels gemaakt:

 • Er geldt een maximale huurgrens
  Een sociale huurwoning heeft een maximale huurprijs. Hoe hoog die is, hangt af van de kwaliteit van de woning. Hiervoor krijg je als huurder punten. Het aantal punten van je woning bepaalt de maximale huurprijs die je betaalt.
 • Er geldt een maximale huurverhoging
  De huurprijs kan elk jaar stijgen, maar dat mag niet onbeperkt. Er is een grens aan de verhoging die de verhuurder mag toepassen. Die wordt vastgesteld door de overheid.
 • Er is een inkomensgrens
  Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning van een woningcorporatie, mag je inkomen niet te hoog zijn.
 • Er is huurtoeslag mogelijk
  Als je een sociale huurwoning huurt, heb je misschien recht op huurtoeslag. Dit kun je aanvragen bij  de Belastingdienst.

Hoe kom je aan een sociale huurwoning?

Sociale huurwoningen worden onder andere verhuurd door woningcorporaties. Dat zijn in Rotterdam bijvoorbeeld Woonstad Rotterdam, Havensteder en Woonbron. Om een sociale huurwoning bij een van de woningcorporaties te huren, moet je je inschrijven bij Woonnet Rijnmond.

Omdat sociale huurwoningen schaars zijn, en de wachtlijst dus lang is, kun je je het beste zo vroeg mogelijk inschrijven. Dat kan als je 18 jaar en ouder bent. Voor de toekenning van een sociale huurwoning kijkt de verhuurder naar de inschrijfduur: hoe langer je staat ingeschreven, des te meer kans heb je op een woning.

Voorbeelden nieuwbouwprojecten met sociale huurwoningen

De Rotterdamse woningcorporaties en ontwikkelaars zorgen in samenwerking met gemeente Rotterdam voor nieuwe sociale huurwoningen in de stad. Een aantal voorbeelden van nieuwbouwprojecten met sociale huurwoningen zijn onder meer: Nieuw Kralingen, Kop Dakpark in Delfshaven, Woongebouw Odeon in de Gouvernestraat, De Dukdalf in Feijenoord, Wolstraat in het Oude Noorden en Tuinbuurt Vrijlandt in Lombardijen.

Project Odeon in de Gouvernestaat

Kop Dakpark in Delfshaven

Nieuw Kralingen aan de rand van het Kralingse Bos

Verschil sociale huur en vrije sector huur

Er zijn nogal wat verschillen tussen sociale huur en vrije sectorhuur. Maar er is ook een overeenkomst: er gelden voor beide huurvormen bepaalde regels. De verschillen vind je terug in onderstaande afbeelding. Een uitgebreide toelichting vind je op de website van de Rijksoverheid.

Verschillen sociale en vrije sector huur, bron: rijksoverheid.nl

Meer informatie

Wil je meer weten over de woningcorporaties in Rotterdam en wat zij precies voor je kunnen doen, lees dan het artikel Woningcorporaties in Rotterdam.

Meer informatie over huurwoningen en hoe dat in Rotterdam is geregeld, vind je op de website van gemeente Rotterdam.

Vorig artikel ‘Huren kent vele voordelen ten opzichte van kopen’
Volgend artikel Betaalbaar wonen in een bijzonder gebouw op de Kop van het Dakpark