Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Denk en bouw mee aan seniorvriendelijke wijken

Toegankelijke en veilige woningen en woonomgevingen met passende voorzieningen.

We kunnen er niet omheen. In 2035 zal 20% van de Rotterdammers 65+ zijn. Dat betekent dat we toegankelijke en veilige woningen en woonomgevingen nodig hebben in Rotterdam met passende voorzieningen. Ook wordt er gekeken naar nieuwe woonzorgconcepten, zoals ‘ouderenhubs’; waar alles wat ouderen nodig hebben op één centrale plek te vinden is.

Seniorvriendelijke wijk Ouderenhubs - Wonen in Rotterdam

Samen voor ouderen

Voor de seniorvriendelijke wijk hebben we elkaar nodig. (Toekomstige) bewoners, organisaties voor zorg en welzijn, woningcorporaties en (markt)partijen en gemeente moeten de handen ineenslaan. Samen bepalen we wat ouderen in de toekomst nodig hebben om langer thuis te blijven wonen. We bespreken wat er beter en anders kan, samen met en voor de bewoners.

In een aantal gebieden heeft deze samenwerking vorm gekregen. Daar werken partijen gezamenlijk aan een actieagenda voor wonen, welzijn en zorg. De gemeente Rotterdam nodigt andere partijen (ontwikkelaars , beleggers, bouwers, architecten, sociaal ondernemers, maatschappelijke partners) van harte uit om hier met hun aanbod op aan te sluiten. Zo werken we aan een seniorvriendelijke wijk. Als dit bevalt rollen we de positieve en werkende ideeën verder uit en zetten we deze manier van samenwerken in door de hele stad.

Seniorvriendelijke wijk?

In een seniorvriendelijke wijk komen de wensen en behoeften van ouderen samen. Sommige ouderen zoeken een plek waar ze zich kunnen inzetten voor de buurt. Anderen willen meer sociale contacten. En bepaalde ouderen zijn meer aangewezen op zorg en ondersteuning. In de seniorvriendelijke wijken vormen wonen, welzijn en zorg een samenhangend geheel en werken partijen met elkaar samen.

Hoe past jouw initiatief hierin?

Ben jij een (toekomstige) bewoner, ontwikkelaar, woningcorporatie, architect, belegger of wijkondernemer? Denk en bouw dan mee aan de seniorvriendelijke wijk en aan het ontwikkelen van ouderenhubs in Rotterdam! Wat voor soort  woonruimte, voorzieningen of aanbod hebben ouderen nodig? Op welke manier kan jouw initiatief gebruik maken van al aanwezige voorzieningen en samenwerking in de wijk en hoe kan het initiatief de wijk versterken? Daar wil de gemeente Rotterdam graag over in gesprek.

Meer informatie over seniorvriendelijke wijken en bouwen voor later?

Klik hier voor de brochure Verrijk de seniorvriendelijke wijk met ouderenhubs.

Klik hier voor de brochure Ontwerpen voor ouderen.
Deze brochure is bedoeld voor bewoners, ontwerpers, ontwikkelaars, projectmanagers en bouwers. In deze brochure worden aandachtspunten benoemd voor het ontwerp in de ouderenhuisvesting op drie verschillende niveaus; de woning, het woongebouw en de woonomgeving.

Voor meer informatie kun je ook een mail sturen naar: [email protected].

Vorig artikel De Seniorenmakelaar helpt ouderen geschikt te wonen
Volgend artikel Benieuwd of wonen in KOER iets voor jou is? Kom zaterdag 13 juli sfeer proeven.