Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

SAWA pakt door

SAWA: hoe de toekomst eruit kan zien

SAWA wordt het eerste houten woongebouw van Rotterdam. Een gezond gebouw met in het ontwerp veel ruimte voor groen en het stimuleren van biodiversiteit. De ontwikkelingen van dit unieke project op de Rotterdamse Lloydpier gaan niet onopgemerkt. Zowel in de vakwereld als door Rotterdammers die hier graag willen wonen, wordt er over gesproken. Afgelopen maanden zijn zes pioniers als kopers van de eerste woningen geselecteerd, won het team van SAWA een toonaangevende prijs en waren er twee Maak SAWA Mee avonden over biodiversiteit en bouwen in hout.

De eerste zes bewoners

Voor de eerste zes woningen zocht het SAWA-team deze zomer mensen die graag in SAWA willen wonen en het niet erg vinden dat nog niet alles vastligt. Deze pioniers zijn inmiddels aan boord en dragen ideeën aan voor de verder uitwerking van het gebouw. De komende maanden worden hun verhalen en ervaringen op de website van SAWA gepresenteerd.

Meedenken over SAWA

Dat meedenken vinden de ontwikkelaars van Nice Developers en ERA Contour belangrijk. Regelmatig zijn er dan ook online Maak SAWA Mee avonden. Op zo’n avond doet een grote groep geïnteresseerden online mee en is er ruimte om vragen te stellen. De eerste avond gaf Piet Vollaard, adviseur biodiversiteit van SAWA, een college over het groenplan van SAWA. In het ontwerp van SAWA is er een prominente plek voor flora en fauna als onderdeel van de architectuur. Rob Doomen, de constructeur gespecialiseerd in hout vanuit Pieters Bouwtechniek, presenteerde op een volgende avond de aanpak van bouwen én wonen in hout. Op 21 januari organiseert het team van SAWA een volgende Maak SAWA Mee avond. Dit keer staat het ontwerp centraal, buiten én binnen. Wil je hieraan meedoen? Dat kan! Meer informatie vind je op SAWA’s website.

Winnaar ARC20 Awards

Deze unieke benadering is niet onopgemerkt gebleven. Op 12 november zijn de winnaars bekend gemaakt van de ARC20 Awards. SAWA werd door de vakjury onder leiding van Marc Koehler unaniem verkozen tot winnaar van de categorie innovatie. “SAWA zet een radicale verandering in beweging”, aldus de jury. Het juryrapport bevestigde dat SAWA op meerdere fronten innovatief is. Het betrekken van toekomstige bewoners wordt geprezen maar SAWA onderscheidt zich ook op het gebied van hoogbouw in CLT (Cross Laminated Timber) en natuur inclusief bouwen. Hoe het gebouw de biodiversiteit in de wijk bevordert – door een biodiversiteit dak, een groenplan voor de balkons en 40 dierenwoningen – is uniek in Europa.

SAWA is relevant en veelbelovend vanwege de schaal van de houtbouw. Het wordt het meest innovatieve, hoogste houten gebouw van Nederland. Dit is een nieuw concept, slim en esthetisch, energiebesparend en mogelijk het tipping point in de houtbouwrevolutie. SAWA is hoe de toekomst eruit kan zien

Juryrapport ARC20 Innovatie Awards

Wonen in SAWA

Ben je enthousiast geworden over dit bijzondere project en wil jij ook in het eerste houten woongebouw van meer dan 50 meter in Rotterdam wonen? De verkoop van de appartementen start in het voorjaar van 2021. Houdt de website van SAWA in de gaten en schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden over de verkoop en toekomstige Maak SAWA Mee avonden.

Vorig artikel Eigenzinnig wonen in BABEL in het Lloydkwartier
Volgend artikel STACK nu in verkoop