Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Rotterdamse wederopbouwkunst krijgt nieuw leven op Lloydkwartier

Kunstwerken uit het voormalige Dijkzigt-ziekenhuis verhuizen naar de nieuwbouwprojecten Stack en Eden District

Wie in 2020 in het Lloydkwartier in de nieuwbouwprojecten Stack of Eden District woont, kan er straks dagelijks genieten van authentieke wederopbouwkunst uit het voormalige Dijkzigt-ziekenhuis. In de nieuwbouw wordt plaats gemaakt voor twee grote kunstwerken die in 1961 in het ziekenhuis zijn aangebracht.

Nieuw thuis

Op de Müllerpier, in de entreehal van Stack, komt de muurschildering Kinderen in het Bos van Dolf Henkes. De mozaïek Vogels en vissen van Jan Bezemer komt in de poort naar de binnentuin van Eden District op de Lloydpier.  Beide werken zijn gemaakt in 1961 en zijn vier bij zeven meter groot. De kunstwerken zijn zorgvuldig van de muren gehaald uit het oude Dijkzigt-ziekenhuis, dat binnenkort gesloopt wordt. Ze zijn in delen opgeslagen tot ze in 2020 te bewonderen zijn in hun nieuwe thuis.

Wederopbouwkunst

Projectontwikkelaar Blauwhoed kocht de kunst nadat de Werkgroep Monumentale Kunst (WMK) van Erfgoedvereniging Heemschut aanklopte met de noodkreet om de bijzondere werken te behouden voor de sloop. Johanna Jacobs, voorzitter van WMK, zegt: “Als je een gebouw sloopt, vaag je ook de kunst weg. En dat is doodzonde. Deze zogenoemde wederopbouwkunst staat voor een belangrijk tijdperk; voor de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Je ziet het ‘vooruitgangspositivisme’ in de kunstwerken. De kunstenaren geven uiting aan hun verlangen naar harmonie, verbondenheid en gemeenschapsleven. Daarom past de kunst zo goed in Rotterdam. Rotterdam is dé wederopbouw stad van Nederland, de verwoesting na de Tweede Wereldoorlog werd aangegrepen om de stad opnieuw op te bouwen. Het zou eeuwig zonde zijn als dat stukje historie verloren zou gaan.”

Vorig artikel Architect Robert Winkel woont met gezin in de ‘lelijkste’ loft van De Schiecentrale
Volgend artikel Lekker los in het Lloydkwartier