Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Rotterdam Zuid: de stad die zich steeds opnieuw uitvindt

Serie minidocumentaires biedt interessante blik op Rotterdam Zuid

Rotterdam Zuid is misschien wel het Rotterdamst van de beide oevers. Het is het gebied van buitenplaatsen, van innovatieve havens en een proeftuin van de volkshuisvesting. Gezond wonen voor werknemers was vroeger al gemeengoed hier. Scholen noemden ze op Rotterdam Zuid  ‘kathedralen van de opvoeding’. De Gemeente Rotterdam liet een serie minidocumentaires maken over het ontstaan van Rotterdam Zuid. We halen er twee afleveringen uit die je veel vertellen over de verborgen schoonheden van het deelgebied Feijenoord.

Wanneer ik vanaf Feijenoord de stad binnen kom, dan voel ik mij thuis.

Bloemhof zit boordevol architectonische en stedenbouwkundige experimenten en prachtige resultaten daarvan. Het allereerste betondorp van ons land en mooie voorbeelden van tuindorpen, je vindt het allemaal in deze wijk in Rotterdam Zuid. Onlosmakelijk verbonden met de historie van de havenstad.

Hillesluis is gebouwd in de oude Hillepolder. Dit gebied was altijd al een smeltkroes, want voor deze wijk is nooit een overkoepelend stedenbouwkundig plan gemaakt. Dat maakt de wijk niet minder bijzonder. Bekijk met hoeveel plezier de bewoners van de wijk er nu leven:

Wil je meer weten over de geschiedenis van Zuid? Vergroot dan je kennis met deze langere video. Gegarandeerd dat jij met bijzondere feiten over Rotterdam Zuid op feestjes weet te scoren.

Vorig artikel Paul van de Laar vertelt over de ontwikkeling van ‘zijn’ Feijenoord
Volgend artikel Bouwlust in Rotterdams nieuwe hotspot Feijenoord