Wonen in een groen Rotterdam is fijn. Werk samen met de gemeente aan meer groen in jouw (toekomstige) buurt.
Rotterdam wil twintig hectare extra groen in de stad
Rotterdam gaat ervoor: in vier jaar tijd 20 hectare extra groen realiseren. Want wonen in een groen Rotterdam is fijn. Wil je ook in een groenere straat of buurt wonen? Dan zijn er vele mogelijkheden. De gemeente stelt subsidie beschikbaar als je groen aanlegt in jouw tuin, op het dak of aan de gevel.
Meerwaarde van groen
Groen in de stad zorgt voor een mooier, gezonder en duurzamer leefklimaat. Bewoners kunnen recreëren en bewegen in een groene omgeving. Het verhoogt de waarde van vastgoed en draagt bij aan biodiversiteit. En bovendien is een groene stad beter bestand tegen de uitdagingen van een veranderend klimaat met meer extreme regenbuien, hete en droge periodes. Rotterdam is overigens al groener dan vaak gedacht wordt. Bekijk de pagina Groen in Rotterdam.

Een beplante boomspiegel

Dakterras met houten bank, vlonder en gras
Wat kun je zelf doen om jouw omgeving groener te maken?
De gemeente werkt er hard aan om voor iedereen de stad groener te maken. Als (toekomstige) bewoner van Rotterdam kun je hier zelf ook aan meehelpen. Als je al huurt of hebt gekocht, maar ook als je nog op zoek bent naar een woning of binnenkort naar de stad verhuist. Mocht de omgeving niet groen (genoeg) zijn, dan zijn er tal van mogelijkheden om zelf, of samen met de buren, of in overleg met de ontwikkelaar hier iets aan te doen.
Maak een geveltuin
Met een geveltuin kun je heel makkelijk zelf jouw huis en straat opfleuren. Dus tegel eruit, plant erin! Maar hoe pak je dat aan?
Een groene tuin
Je kunt ook jouw achter- of voortuin groen(er) maken. Waarom dat een goed idee is, en hoe je dat aanpakt lees je op de pagina Een groene tuin.
Adopteer een boomspiegel
Een boomspiegel is de plek rondom een boom, waar vaak niets groeit. Zonde! Want in een mum van tijd kun je er iets heel moois van maken. Lees wel even deze tips voor het beste resultaat.

Daktuin vol bloemen en planten

Zelfbeheer Eendrachtstuin
Zet plantenbakken neer
Met plantenbakken krijg je makkelijk en snel extra groen op de stoep voor jouw huis. Wil je samen met andere bewoners een grote plantschaal in jullie straat? Bekijk de mogelijkheden en vraag een financiële bijdrage aan bij de gebiedscommissie, de wijkraad of het wijkcomité.
Het dak op
Ga het dak op met de tuin. Het is niet alleen mooi, het is ook nog eens heel goed voor de natuur. Een daktuin houdt de warmte vast in de winter, koelt in de zomer en isoleert ook nog geluid. Daarnaast is het ook heel goed voor de waterberging. De gemeente stelt hiervoor subsidie beschikbaar.
Samen met de buren
Waarom zou je niet samen met de buren aan de slag gaan? Goed voor het groen én voor de gezelligheid. De mogelijkheden zijn eindeloos. Een kaal binnenterrein kan zo een groene oase worden en een stadsplantsoen een moderne moestuin.
De gemeente denkt graag mee over jullie groenplannen. Lees meer op de pagina’s zelfbeheer en stadslandbouw. Ook Opzoomer Mee helpt bewoners met ‘groene’ vingers.
Wat doet de gemeente om de stad groener te maken?
Rotterdam wil twintig hectare extra groen in de stad. Hoe? Dat staat in het actieplan ‘Rotterdam gaat voor groen’. Meer groen in de openbare ruimte en op werklocaties, zoals bedrijventerreinen. Ook moeten er meer groene daken komen. En stimuleert de gemeente bewoners en scholen om hun tuin, straat of schoolplein groener te maken.