Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Uitreiking Rotterdam Architectuurprijzen met eervolle vermelding voor The Hudsons

Twee scholen winnen de vakjuryprijs en de publieksprijs

Op 7 juni zijn de Rotterdam Architectuurpriizen 2023 bekend gemaakt. De winnaar van de vakjuryprijs is het Zuider Gymnasium, een project waarbij een deel van het Zuiderziekenhuis is getransformeerd tot schoolgebouw en de winnaar van publieksprijs is de Fridtjof Nansenschool. Het woongebouw The Hudson werd bekroond met een eervolle vermelding, net als het Getijdenpark Eiland van Brienenoord.

De Rotterdam Architectuurprijs is een prijs voor de beste bouwwerken in de stad. Het is een initiatief van de gemeente Rotterdam, georganiseerd door Architectuur Instituut Rotterdam (AIR). Elk jaar kunnen bouwprojecten meedingen naar de vakjuryprijs en de publieksprijs. De prijs is een beloning voor het hele team dat verantwoordelijk is voor het project: de opdrachtgever, de ontwerper en de bouwer.

Van woning tot parkeergarage

In totaal waren er 18 projecten die meedongen naar de prijzen voor beste bouwwerk van de stad Rotterdam. Daaronder waren niet alleen projecten voor woningen, zoals De Boezem en The Hudson, maar ook andere type bouwwerken, zoals een parkeergarage, twee scholen en een podium op het dak van Het Nieuwe Instituut.

Woongebouw The Hudson ligt in de wijk Bospolder bestaat uit vijf woonblokken met 140 woningen van verschillende typen waaronder appartementen en stadswoningen. De rijke variatie aan woningtypen en de uitvoering in expressief metselwerk zijn een paar aspecten die de vakjury noemt in het juryrapport. Tussendijken. The Hudsons is een project in opdracht van BPD Gebiedsontwikkeling en Era Contour, ontworpen door Orange Architects en uitgevoerd door ERA Contour.

Meer informatie?

Wil je weten welke overwegingen een rol speelden bij de jury en wat de jury zo goed vindt aan de bekroonde projecten? Op de website van de Rotterdam Architectuurprijs kun je het juryrapport inzien.

Vorig artikel 1 juni begint Rotterdam Architectuur Maand: ontdek de architectuur in jouw stad
Volgend artikel 100ste architect aangesloten bij Architect aan Zet