Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Rabobank helpt bij duurzaam wonen

Verduurzamen woningen én toegankelijker maken woningmarkt starters en senioren

Geld lenen kost geld - wonen in Rotterdam

Als hypotheekverstrekker in Rotterdam en omgeving is Rabobank een belangrijke speler in de woningmarkt. Die invloed gebruikt de coöperatieve bank om duurzaam wonen te stimuleren. Op twee vlakken: het verduurzamen van woningen én het toegankelijker maken van de woningmarkt voor starters en senioren. Roelf Polman, coöperatieve directeur Rabobank, vertelt enthousiast over de bijdrage van de Rabobank aan de leefbaarheid van Rotterdam.

Rabobank Roelf Polman - wonen in Rotterdam

Roelf Polman bij een voormalige boerderij in de regio waar de stroom opgewekt wordt door zonnepanelen.

Isoleren, zonnepanelen, een nieuwe en zuiniger Cv-ketel; er zijn tal van manieren waarop je je huis duurzamer kunt maken. Zeker ook omdat je de investering vaak al binnen korte tijd terug kunt verdienen door minder gasverbruik. Maar lang niet iedereen heeft de beschikking over de benodigde euro’s om deze stap te zetten. Rabobank biedt oplossingen, vertelt coöperatief directeur Roelf Polman. “We zijn met dit vraagstuk al veel langer bezig, maar focussen ons daar nu meer op. Zo verstrekken we kredieten om verduurzaming aantrekkelijker te maken.”

Groendepot en Duurzaamheidskorting

Een goed voorbeeld is het Rabo Groendepot, speciaal voor het nemen van energiebesparende maatregelen. ”Bij dit depot krijgen de woningeigenaren 24 maanden een rekening tot hun beschikking waar zij hun duurzame verbouwing mee kunnen betalen. Zolang het geld niet wordt gebruikt, ontvangen zij hierover een rentevergoeding die gelijk is aan de afgesproken hypotheekrente.” Daarnaast is er de Duurzaamheidskorting. Koop je een energiezuinige woning? Of voer je een verbouwing uit waardoor jouw woning energiezuinig wordt? Dan ontvang je een duurzaamheidskorting van 0,10% op je hypotheekrente. “En om snel een overzicht te krijgen welke stappen je kunt zetten om je woning te verduurzamen, hebben we de HuisScan. Daarmee krijg je inzicht in energiebesparende maatregelen die interessant zijn én kun je nagaan wat je ermee kunt besparen. Want dat is een grote meerwaarde, naast de opbrengst voor het milieu.”

Duurzaam wonen Rabobank - Wonen in Rotterdam

Een duurzame stap zetten kan natuurlijk als je voor de eerste keer een huis koopt of naar een andere woning verhuist. Maar er zijn wat betreft Rabobank nog meer momenten waarop duurzamer wonen relevant is en je dus in actie kunt komen. “We noemen dat Duurzame Woonkansen”, knikt Polman. “Om een paar voorbeelden te noemen: de bouw of verbouwing van een woning, het aanpassen van je hypotheek als de rentevaste periode afloopt, als er gezinsuitbreiding komt of juist als de kinderen het huis uitgaan; wij willen helpen en meedenken om deze kansen te benutten. Onze duurzaam wonen adviseurs gaan vrijblijvend met belangstellenden in gesprek.”

Toegankelijkheid van de woningmarkt

De veel grotere vraag dan het aanbod zorgt ook in Rotterdam voor torenhoge prijzen en vrijwel geen keuze voor met name starters en senioren. “Dit is een heel lastig dossier waarin wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Daarom zijn we hierover in gesprek met allerlei partijen in de bouwbranche, van gemeentes en woningcorporaties tot projectontwikkelaars en aannemers. Hoe kunnen we er gezamenlijk voor zorgen dat er tegen lagere kosten nieuwe woningen gebouwd kunnen worden? Welke kansen zijn er voor alternatieve bouwmogelijkheden, zoals gebruik maken van hout als grondstof of het omvormen van zeecontainers tot wooneenheden? Kun je huizen bouwen die een beperkte periode ergens staan en waarvan de bouwmaterialen vervolgens weer elders gebruikt kunnen worden?”

Rabo SmartBuilds

Polman vervolgt: “Zo willen we als Rabobank samen met partners het woningtekort terugdringen. Door bijvoorbeeld tijdelijke huisvesting op nieuwe locaties mogelijk te maken met Rabo SmartBuilds. Rabo SmartBuilds biedt met tijdelijke woningen een oplossing voor de dringende woningbehoefte. Dat doen we veelal op gemeentelijke gronden, waar reguliere woningbouw voor een langere periode niet kan of mag. Rabo SmartBuilds-woningen worden voor 90-95% in de fabriek gebouwd met duurzame hoogwaardige materialen, CO2- en stikstofvriendelijk en zijn van het gas af. Het zijn volwaardige woningen en te vergelijken met ‘reguliere’ huizen. We spreken daarom ook wel over permanente woningen maar dan met een flexibele ondergrond. Zo dragen we direct bij aan de leefkwaliteit van veel Nederlanders en op langere termijn aan een gezonde woningmarkt en een duurzame samenleving.

Bijdragen aan de leefbaarheid

Roelf Polman is er zichtbaar enthousiast over. “Het is gewoon heel gaaf om te zien hoe je samen met andere partijen op dit gebied resultaten kunt boeken en zo een bijdrage kunt leveren aan de leefbaarheid van de stad. Dat doen we als Rabobank heel graag; wij zitten al sinds vele jaren coöperatief, betrokken en dichtbij in de haarvaten van de samenleving.”

Vorig artikel Een toekomstbestendig huis
Volgend artikel Een hypotheek aanvragen? De Rabobank helpt graag.