Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Prettig wonen binnen een Vereniging van Eigenaars: VVE-010 helpt daarbij

Directeur Frank Peters vertelt over het belang van een goed functionerende VvE.

VVE-010 is onafhankelijk adviseur voor Verenigingen van Eigenaars in Rotterdam. De organisatie helpt VvE’s bij duurzaam woningonderhoud. Een goed functionerende VvE regelt het onderhoud netjes, de basis voor prettig en comfortabel wonen. Kortom, ook voor de aankomend appartementseigenaar van belang om daar naar te kijken.

Frank Peters adviseert VVE's in Rotterdam

Waar moet je op letten als koper van een appartement

VVE-010, die samenwerkt met de gemeente Rotterdam, wil ook kopers informeren over waar ze op moeten letten bij aankoop van een appartement. Vaak kopen mensen zonder zich af te vragen of de VvE wel actief genoeg is en lopen daarmee een risico. “We houden informatieavonden in wijken over verschillende thema’s, zoals hoe functioneert de VvE, hoe kunnen we isoleren of energie opwekken”, aldus Frank Peters, directeur van VVE-010. “Hiervoor is een jaarprogramma op onze site. De site is onlangs opnieuw ingericht om eigenaren en kopers nog beter te informeren over onderwerpen waar zij een belang bij hebben. Er staat veel informatie in over regelingen, maar ook willen we met inspirerende voorbeelden eigenaren motiveren aan de slag te gaan. En we gaan pagina’s maken over actuele thema’s als ‘van het aardgas af’ en ‘waterberging’ (water sensitive). Ook voor professionals bevat de site de nodige informatie.”

Aantrekkelijke buurten

“We zijn een actief loket”, vervolgt Peters. “We wachten niet op vragen maar gaan ook actief op zoek naar eigenaren die iets willen met hun pand. Specifiek voor Rotterdam Zuid participeren we in een programma waarbij slapende VvE’s in aangewezen gebieden benaderd worden. Zij krijgen een niet vrijblijvend aanbod om een onderhoudsplan vast te stellen en te gaan sparen voor toekomstig onderhoud. Dat moet in de loop van jaren leiden tot beter functionerende VvE’s in deze gebieden en zo een bijdrage leveren aan aantrekkelijke buurten. Maar ook elders in de stad zijn veel slapende verenigingen, wij kunnen op verzoek van een eigenaar deze activeren.”

Bijeenkomst VvE Van Beuningenstraat Foto: Karen Oppelland

Haal meer uit je VvE

En VVE-010 doet nog veel meer. Het besturen van een VvE is bijvoorbeeld een niet-alledaagse bezigheid die vaak door eigenaren zelf met meer of minder succes wordt uitgevoerd. Peters: “Er zitten veel vraagstukken in: hoe komen we tot een goedkoop en toch goed uitgevoerd onderhoud? Hoe betalen we extra investeringen in isolatie of, nu heel gewild, het plaatsen van zonnepanelen? Hoe zit dat dan met de besluiten van de vergadering en ieders aandeel als eigenaar? We houden cursussen om actieve eigenaren handvatten te geven. We begeleiden VvE’s die stappen willen zetten in verduurzaming van het pand met maatwerkadvies. Zo hebben we dat ook gedaan voor de bewoners van de Van Beuningenstraat (Blijdorp).”

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over VVE-010 op www.vve010.nl.

VVE010 online
Vorig artikel Is jouw huis al helemaal 21e-eeuws?
Volgend artikel 10 tips voor het bezichtigen van een woning