Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Philadelphia + Havana = The Sax

Laatste twee woontorens op Wilhelminapier vormen jazzy ensemble

The Sax is ontworpen door het Rotterdamse achitectenbureau MVRDV. Het bureau van Winy Maas won de internationale architectenselectie voor het ontwerp van de laatste woontorens op de zuidzijde van de Rotterdamse Wilhelminapier. Het voorstel viert het karakter van een woontoren op een uitbundige manier. Tegelijk staan de torens stevig op de grond, met een plint die alles in zich heeft om levendig en stads te worden.

De Rotterdamse Wilhelminapier heeft zich vanaf begin jaren ‘90 ontwikkeld van verlaten havengebied tot levendig deel van de binnenstad van Rotterdam. De landtong tussen de Nieuwe Maas en de Rijnhaven is onder meer bekend van de Cruiseterminal, Hotel New York, het Nederlands Fotomuseum en de spectaculaire hoogbouw.

Sinds 2015 zijn ontwikkelingspartners BPD Ontwikkeling en Synchroon in samenspraak met de gemeente Rotterdam, bezig met de ontwikkeling van de woontorens Philadelphia & Havana. Beide torens staan in de plint nauw met elkaar in verbinding, maar ook op 70 meter hoogte zijn zij aaneengeklonken door een hotel als opvallende verbindende schakel. Het hotel biedt niet alleen 150 kamers voor hotelgasten, maar beschikt ook over een ruim opgezet restaurant, een omvangrijk dakterras met skybar, congresruimten en een fitnessruimte. Een plek waar iedereen die dat wil onder het genot van een hapje of een drankje op grote hoogte kan genieten van het uitzicht op de stad. Zowel het restaurant, het dakterras, de skybar én de fitness bieden uitzicht op het havenverleden van Rotterdam: Hotel New York, de vroegere aankomst- en vertrekhallen van de Holland Amerika Lijn, nu in gebruik als cruise-terminal. Hier ontvouwt zich ook het nieuwe Rotterdam: de stad van de hoogbouw, van de Erasmusbrug, van innovatieve bedrijvigheid. In The Sax komen alle lijnen uit heden en verleden samen.

Woningen

Er is een grote variatie aan verschillende woningtypen en woningen van verschillende afmetingen: van 60 tot 150 vierkante meter vloeroppervlak. De verscheidenheid aan woningen komt in het ontwerp tot uitdrukking in de erkers, waarvan alle woningen zullen worden voorzien. Deze erkers geven de gevels hun onvoorspelbare jazzy ritmiek. Ze brengen levendigheid in de torens en onderstrepen, vooral in de avonduren, de functie van de woningen: ze laten zien dat er wordt gewoond. Het geeft de ruimtelijkheid van de gevels een extra dimensie. Voor de bewoners betekent dit dat ze bij wijze van spreken uit hun woning kunnen stappen, meer zonlicht in hun woning krijgen en hun woning ruimer kunnen maken met meer vierkante meters. Maar ook dat ze onderling meer sociaal contact met elkaar hebben, omdat ze elkaar vanuit de erkers kunnen zien. Philadelphia, met een hoogte van 80 meter de kleinste van de twee torens, zal 150 koopwoningen tellen. In de grotere woontoren Havana, die 165 meter hoog wordt, zijn straks zo’n 360 huurwoningen ondergebracht.

The Sax is naar verwachting in 2022 gereed nadat de bouw in 2019 start. Kijk ook op www.nieuwbouw-thesax.nl en meld je daar aan om op de hoogte te blijven.

Vorig artikel De wereld op z’n Kop van Zuid
Volgend artikel Voor plezier ga je naar de Kop van Zuid