Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Ouder worden en wonen in Rotterdam

Informatie over 55 plus woningen, langer thuis wonen en wonen met zorg

Wij ontvangen veel vragen over ouder worden en wonen in Rotterdam. De meest voorkomende vragen proberen we in onderstaande informatie te beantwoorden. Hiernaast hebben we er een aantal opgenomen onder Veel-gestelde-vragen. Mocht jouw vraag betrekking hebben met 55 plus woningen, langer thuis wonen, wonen met zorg of is jouw vraag niet beantwoord, stuur ons dan een mailtje.

Zo lang mogelijk zelfstandig wonen

Het realiseren van geschikte woningen voor ouderen en het realiseren van woon(zorg)concepten voor ouderen heeft grote prioriteit binnen de gemeente Rotterdam. Daarom heeft de gemeente in 2020 met 42 partijen het Langer Thuis Akkoord gesloten.

Samen met corporaties, ontwikkelaars, beleggers, zorg- en welzijnsorganisaties werkt de gemeente Rotterdam de komende jaren samen om meer geschikte woningen voor ouderen in Rotterdam te ontwikkelen. In het Langer Thuis Akkoord is ook opgenomen dat de partijen wijken gaan realiseren waar wonen, zorg en welzijn integraal worden opgepakt zodat dit prettige wijken zijn om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Het belangrijkste onderdeel van de aanpak is het realiseren van meer levensloopbestendige (gelijkvloerse woningen die bereikbaar zijn met de lift) en voor ouderen gelabelde woningbouw. Daarnaast stimuleert het akkoord het ontwikkelen van meer innovatieve woon/zorg concepten, zoals bijvoorbeeld groepswonen voor ouderen, hofjes-wonen en meergeneratiewoningen.  Maar ook een ontmoetingsruimte in een gebouw, een gemeenschappelijke tuin of andere gemeenschappelijke voorzieningen zoals wasruimtes en logeerruimtes.

Hulp nodig bij verhuizing naar een geschikte woning?

Wanneer ouderen verhuizen van een ongeschikte woning (grote eengezinswoning of portiekflat zonder lift) naar een geschikte woning kunnen zij langer zelfstandig blijven wonen. Bijkomend voordeel hiervan is, is dat het zorgt voor doorstroming op de woningmarkt. Op deze manier worden ook andere generaties geholpen en wordt er optimaal gebruik gemaakt van de bestaande woningvoorraad.

We weten dat veel ouderen opzien tegen een verhuizing en alle praktische zaken die hierbij komen kijken. Daarom heeft de gemeente Rotterdam samen met de woningbouwcorporaties twee Seniorenmakelaars aangesteld die ouderen met een sociale huurwoning kunnen ondersteunen bij dit proces. We onderzoeken nog of er ook behoefte is aan seniorenmakelaars in het midden- en hogere segment (koop).

Zelf langer veilig én gezellig thuis blijven wonen?

Langer Thuis in Huis‘ is een online platform waar senioren praktische informatie kunnen vinden die helpt om langer veilig én gezellig thuis te blijven wonen. Het platform richt zich op de senior die midden in het leven staat en zich energiek voorbereidt op een zelfstandige toekomst. Via mijnhuisopmaat.nl kunt u de thuistest doen, om zo uw woning veiliger en comfortabeler te maken.

Kom eens kijken in de Comfortwoning
Bent u benieuwd wat er allemaal mogelijk is om op een prettige manier zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen? Wilt u voorbeelden zien van producten die er allemaal zijn? Kom gerust een keer kijken in de Comfortwoning in Overschie, Delfshaven, Prins Alexander of IJsselmond. Koffie en thee met wat lekkers staan klaar.

Maak online een afspraak voor een bezoek aan een Comfortwoning. Vrijwilligers leiden u rond en geven uitleg over de producten. Kijk op comfortwoning.com voor de locaties en contactgegevens van de verschillende Comfortwoningen in Rotterdam.

Aanbod van 55-plus woningen Rotterdam

De doelgroep ouderen is heel divers en heeft uiteenlopende woonwensen en portemonnees. We bouwen daarom verschillende type woningen in verschillende wijken in verschillende prijssegmenten; van sociale huur tot topsegment.

  • Sociale huurwoningen vindt u via Woonnet Rijnmond. U moet zich hier eerst registreren. Daarna kunt u reageren op woningen via de website. Hier kunt u allerlei woonwensen doorgeven.
  • Voor huurwoningen kunt u ook kijken op Pararius, Woonz, SOR, en Wonen in Rotterdam (zowel voor bestaande bouw als nieuwbouw).
  • Een nieuwe koopwoning kunt u het beste zoeken op internet via Funda en de sites van makelaars. U kunt zowel op Funda als bij veel makelaars een zoekopdracht uitzetten, gekoppeld aan uw wensen en budget. Het is handig om een aankoopmakelaar in te schakelen die ervaring heeft met het zoeken naar geschikte levensloopbestendige woningen.

Vragen om alvast over na te denken:

  • Bij wie wilt u in de buurt wonen?
  • Wat wilt u in de buurt kunnen doen?
  • In wat voor woning kunt u comfortabel oud worden?

Meer informatie

Meer informatie over Zo lang mogelijk gezond blijven, Mee blijven doen in de maatschappij en eenzaamheid voorkomen, Een fijne en geschikte plek om te wonen en Speciaal zorgaanbod voor ouderen, vindt u op de website van gemeente Rotterdam: rotterdam.nl/wonen-leven/ouder-worden.

Vorig artikel De Seniorenmakelaar helpt ouderen geschikt te wonen
Volgend artikel Startschot ZOHO: een mix van woningen en creatieve ondernemingen