Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

30.000 woningen erbij in de Oostflank: de plannen liggen nu ter inzage

Extra woningen en groen tussen Prins Alexander en Zuidplein

Net als andere grote steden kampt Rotterdam met een tekort aan woningen. Met de komst van een nieuwe brug tussen Kralingen en IJsselmonde en een snelle tramlijn tussen Kralingse Zoom en Zuidplein wordt een flink gebied nog beter bereikbaar: de Oostflank, het gebied tussen Prins Alexander en Zuidplein. De gemeente Rotterdam ziet hierdoor kansen om in dit gebied 30.000 nieuwe woningen te bouwen.

Waarom in de Oostflank?

De gemeente Rotterdam wil het liefst binnen de stad bouwen. Zo blijft er voldoende groen en natuur behouden om de stad heen. Er zijn al een paar goede OV-knooppunten in de Oostflank, maar door de komst van de nieuwe brug en de snelle tramverbinding wordt dit gebied nog beter bereikbaar. Daarmee is het ook aantrekkelijker voor wonen en werken.

In Oostflank komen niet alleen woningen, maar ook voorzieningen, zodat er een prettige woonomgeving ontstaat. Ook voor de huidige bewoners van dit gebied. De aanleg van een nieuw rivierpark, meer en betere voet- en wandelpaden en een beter aanbod van cultuur, onderwijs, sport en zorg moeten daarvoor zorgen.

Nieuwe bos-as tussen Capelle a/d IJssel en de Kralingse Plas

Uitzicht op nieuwe station Rotterdam Stadionpark

Plannen voor de Oostflank

  • 30.000 nieuwe woningen, voorzieningen en bedrijfsruimtes in de buurt van nieuw aan te leggen en al bestaande OV-knooppunten.
  • Extra woningen in de bestaande woonwijken Het Lage Land, Prinsenland, De Esch, Bloemhof en Hillesluis.
  • Tot 2040 twee nieuwe goed bereikbare woonwijken met veel ruimte voor water en groen om zo voorbereid te zijn op klimaatverandering: een nieuwe woonwijk met maximaal 1000 woningen langs de Kralingse Zoom in De Esch, waar ook een nieuwe tramhalte komt. En een nieuwe woonwijk met ongeveer 1350-1650 nieuwe woningen aan de Boszoom. Deze woonwijk is goed bereikbaar met een nieuwe tramlijn die ook voor een verbinding zorgt met de wijk Het Lage Land in Prins Alexander.
  • Veel extra openbaar groen zoals buurttuinen en buurtparken en een nieuwe bos-as.

Eerste woningen in Brainpark I
De bouw van studentenwoningen in het Brainpark I maakt deel uit van de plannen voor de Oostflank, het gebied van Prins Alexander tot Zuidplein. Zo transformeert het stenige kantorenpark bij de Erasmus Universiteit in Kralingen-Oost de komende jaren tot een groene en aantrekkelijke locatie met meer levendigheid.

Dat is niet alleen fijn voor de bedrijven en onderwijsinstellingen in de buurt, maar ook voor studenten, starters en ouderen die op zoek zijn naar een woning. Er worden namelijk ook zo’n 2.500 tot 3.000 woningen gebouwd. Van sociale huur, midden huur tot het hogere segment.

Het nieuwe OV-knooppunt bij Kralingse Zoom. Alle illustraties door Studio For New Realities en LOLA Landscape Architects.

Geef je mening over de Oostflank

Om deze woningen en voorzieningen te kunnen bouwen en aanleggen, moet de gemeente keuzes maken. Net als elk bouwproject heeft ook dit project gevolgen voor bestaande situaties in het gebied, zoals die van een aantal volkstuincomplexen en sportterreinen. Deze plekken zijn geschikt voor woningbouw. De gemeente overlegt met alle betrokken partijen over de toekomstige veranderingen. Ook inwoners worden betrokken en kunnen een zienswijze indienen (een reactie of mening geven).

De gemeente Rotterdam heeft de plannen voor de ontwikkeling van Oostflank vastgelegd in de gedeeltelijke herziening van de omgevingsvisie. Deze herziening ligt nu voor iedereen ter inzage tot en met 14 juli 2023. Of je nu betrokkene bent doordat je in het gebied woont of werkt, of er wilt gaan wonen, je kunt nu reageren op de plannen of je mening geven.  Na de zomer beslist de gemeenteraad of de plannen mogen worden uitgevoerd.

Meer informatie?

Op de speciale website van gemeente Rotterdam vind je alles over de plannen voor de Oostflank.

Vorig artikel Beleef de luxe van het nieuwbouwproject Prinsenpark
Volgend artikel De Grote Beer biedt middenhuur dicht bij het centrum in Alexander