Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Relaxen aan het water van de Maashaven in het nieuwe Nelson Mandelapark

Sporten, wandelen, picknicken of een festival bezoeken

In het Nelson Mandelapark kun je straks sporten, wandelen, picknicken en een festival bezoeken. Grote bomen, grasvelden en twee opvallend hoge heuvels met uitzicht over de Maashaven vormen het hart van het park. Aan de oostzijde komt een levendige stadsboulevard en aan de westzijde zie je de schepen varen. Voor de Maassilo komt een plein dat ruimte biedt aan evenementen. En het goed bereikbare park zelf nodigt uit tot sport en spel.

Meer groen en ruimte om te bewegen

In de wijken rond de Maashaven is een tekort aan openbaar groen en ruimte om te bewegen. Door de groei van Rotterdam-Zuid neemt de behoefte daaraan nog verder toe. Een park heeft een positieve invloed op de gezondheid van bewoners. Daarnaast draagt het bij aan ontspanning en woontevredenheid en bevordert het sociale contacten. Verder helpt een park onder meer bij het verlagen van hittestress, de opvang van regenwater en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Groei moet daarom hand in hand gaan met meer openbaar groen. Vanuit die visie realiseert de gemeente verschillende Stadsprojecten. Net als het Rijnhavenpark (meer groen en ruim 2.500 extra woningen) is het Nelson Mandelapark hier een van.

Van en voor Zuid…en alle andere bezoekers

Op basis van eerdere inbreng van onder meer bewoners, kinderen en ondernemers, is gekozen voor een groot park dat veel groen en recreatiemogelijkheden aan Rotterdam-Zuid toevoegt. Het park wordt maar liefst zeven hectare groot (dat is zo’n 10 voetbalvelden). Er komen meerdere mogelijkheden om te wandelen en hard te lopen en samen met omwonenden wordt invulling gegeven aan zogeheten urban sports, zoals bootcamp, skateboarden, voetbal en basketbal. Op het plein voor de monumentale Maassilo is volop ruimte voor spel en kleine en grote evenementen. Tegelijkertijd blijven de ligplaatsen voor de binnenvaart en het karakter van de haven behouden – een breed gedeelde wens. Vanaf het Park Paviljoen is straks zicht over de Maashaven en de scheepvaart. Aan de westzijde komt een vlonderpad over een getijdezone, waar je twee keer per dag het stijgen en dalen van het water ervaart en van de natuur kunt genieten.

Vernoeming naar Nelson Mandela

Met het vaststellen van het Masterplan heet het park in de Maashaven officieel het Nelson Mandelapark. Het was een speciale wens van de gemeenteraad van Rotterdam om een straat, plein of park naar hem te vernoemen. Hiermee geeft de stad Rotterdam uiting aan de waardering voor Nelson Mandela en wordt hij herdacht in onze stad. De strijd die Nelson Mandela voerde voor gelijke rechten vormt een grote inspiratiebron voor veel Rotterdammers, waaronder burgermeester Aboutaleb.

Vervolg

De gemeente werkt het masterplan de komende tijd verder uit om de aanleg van een park in de Maashaven mogelijk te maken. Dit jaar wordt gestart met het baggeren en dempen van een deel van de Maashaven. Naar verwachting kan de inrichting van het park in 2025 beginnen. Op de website van de gemeente kun je de ontwikkelingen van het stadspark volgen.

Vorig artikel Meer ruimte om te bewegen, ontspannen en ontmoeten. Maak kennis met de Stadsprojecten.
Volgend artikel Rijnhaven: genieten van zon, groen, haven en water