Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Brainpark I wordt een groene en levendige locatie met minimaal 2.500 woningen

Een mooi stuk stad waar het fijn is om te wonen, werken, studeren en recreëren

Rotterdam blijft zich inzetten om iedereen, ook starters, studenten en ouderen, een fijne woonplek te bieden. Vandaag heeft de gemeente Rotterdam een Masterplan Brainpark I vastgesteld. Hierin staat dat het stenige kantorenpark bij de Erasmus Universiteit in Kralingen-Oost de komende jaren wordt getransformeerd tot een groene en aantrekkelijke locatie met meer levendigheid.

Dat is niet alleen fijn voor de bedrijven en onderwijsinstellingen in de buurt, maar ook voor studenten, starters en ouderen die op zoek zijn naar een woning. Er worden namelijk ook zo’n 2.500 tot 3.000 woningen gebouwd. Van sociale huur, midden huur tot het hogere segment.

Brainpark | Bron: GROUP A – YuconVR

Rotterdam blijft flink groeien en dus stijgt de vraag naar woningen. Vooral voor studenten, starters, ouderen en een- of tweepersoonshuishoudens is het niet makkelijk om een geschikte woning te vinden. Het bouwen van verschillende type woningen op Brainpark I kan in een deel van deze vraag voorzien”, zegt wethouder Kurvers (Bouwen en Wonen).

Wonen, werken, studeren en recreëren

In het Brainpark is nu niet veel te beleven en buiten kantoortijden ligt het gebied er verlaten bij. Dat is zonde, want het gebied is goed bereikbaar met het ov en de fiets én ligt naast de campus van de Erasmus Universiteit. Het Masterplan laat zien dat dit gebied kan transformeren tot een levendig gebied met een goede mix van woningen, bedrijven en voorzieningen zoals horeca.

Een van de belangrijkste ontwikkelingen is dat er ruimte komt voor 2.500 tot mogelijk 3.000 woningen in verschillende categorieën; 30% sociale huur, 40% middensegment en 30% in het hogere segment. Voor kantoren en bedrijven blijft de huidige ruimte beschikbaar. En voor commerciële en maatschappelijke voorzieningen komt er op de begane grond van de woongebouwen en kantoren ruimte bij.

Brainpark | Bron: GROUP A – YuconVR

Duurzame woon-werklocatie

De nu aanwezige kantoorpanden worden omgebouwd tot of vervangen door duurzame woon- en/of werklocaties. De geluidsoverlast van de A16 en de luchtkwaliteit worden aangepakt. Zo komen er multifunctionele schermen tussen de gebouwen langs de A16 waardoor het gebied geluidluw wordt. Daarnaast wordt rekening gehouden met de mogelijke nieuwe oeververbinding over de Maas die het gebied verbindt met de rest van de stad.

De gemeente gaat de openbare ruimte herinrichten met aandacht voor groen en water. Het centraal gelegen park en de vijvers worden versterkt in kwaliteit. Hier omheen komen de nieuwe woon-werk-verblijf gebouwen. Zo wordt Brainpark I straks een gezonde, groene en duurzame woon-werklocatie.

Voorlopig ontwerp Bakkers | Hommen van woontoren Max Euwelaan

Voorlopig ontwerp Bakkers | Hommen van woontoren Max Euwelaan

Eerste woningbouw in 2023

De gemeente gaat samen met ontwikkelaars de plannen verder uitwerken. Het betreft onder meer een project van Bakkers | Hommen met ongeveer 775 sociale en middenhuur appartementen met voorzieningen aan de Max Euwelaan. Afhankelijk van het verloop van de  procedures kan de bouw van de eerste plannen starten in 2023.

Op de website rotterdam.nl kun je actuele informatie vinden. Uiteraard zullen wij ook de ontwikkelingen op woongebied in Brainpark I delen via onze kanalen.

Vorig artikel Aan de rand van Delfshaven vind je M4H
Volgend artikel Maak kennis met Parkstad: de nieuwe entree naar Zuid