Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Lumière – Wonen in een oude bioscoop?

In de oude Lumière-bioscoop komen 400 huurappartementen, winkels, horeca, een hotel en bedrijfsruimten.

Op de hoek van de Kruiskade en de Lijnbaan stond je vroeger te wachten op je date voor de film. Van 1955 tot 2003 zat hier de beroemde Rotterdamse bioscoop Lumière. Straks woon je hier misschien wel. In de oude Lumière-bioscoop komen 400 appartementen, winkels, horeca, een hotel en bedrijfsruimten. Bij het gebouw wat er al staat komt een 200 meter hoge toren. De ontwikkelaars Manhave en VORM willen daarnaast veel groen en mooie buitenruimtes maken. En, ze hebben het er zelf over plannen voor een filmhuis in het nieuwe complex.

De gemeente Rotterdam gaf eind 2020 de voorwaarden mee waar de twee projectontwikkelaars zich aan moeten houden voor deze nieuwbouw en verbouw van de oude bioscoop. Zij gaan hun plannen nu verder uitwerken.

Het ontwerp komt van KAAN Architecten, een Rotterdams architectenbureau. Misschien ken je ze al van de Zalmhaventorens, die op dit moment worden gebouwd. De plannen voor de oude Lumière-bioscoop passen binnen de plannen van de gemeente voor dit deel van het centrum Rotterdam. Hier komen meer torens en de hele omgeving wordt groener en prettiger om te zijn. Dat kun je ook al zien aan hoe de nieuwe Coolsingel eruit komt te zien.

De ingang van het nieuwe gebouw komt aan de Lijnbaan. Daar moet het een mooi onderdeel worden van het Rijksmonument dat de Lijnbaan is.

Een eerste ontwerprichting / volumestudie Lumière, KAAN Architecten Rotterdam

Meer huur

Alle 400 appartementen worden straks verhuurd. Hiermee komt er weer meer beschikbaar op de huurmarkt, waar in Rotterdam veel vraag naar is. Manhave Vastgoed en VORM gaan de appartementen zelf verhuren. Dat betekent dat ze ook in de toekomst nog betrokken zijn bij het project.
In het gebouw van de voormalige bioscoop, in het bezit van Manhave Vastgoed, zijn nu nog winkels, horeca en een sportschool gevestigd.
Wanneer het nieuwe gebouw klaar moet zijn, is nog niet bekend gemaakt door VORM en Manhave Vastgoed.

Meer informatie

De informatiepagina op rotterdam.nl wordt vanaf nu zo goed als mogelijk actueel gehouden. Heeft u een vraag over dit project? Stuur deze dan per e-mail aan [email protected].

Vorig artikel Huren in Rotterdam centrum?
Volgend artikel Lisanne herontdekt de stad straks vanuit het Van Vollenhovenkwartier