Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Lisanne herontdekt de stad straks vanuit het Van Vollenhovenkwartier

Lisanne woonde in Berlijn, Londen en New York, maar wilde per se terug naar ‘haar’ Rotterdam.

Pas over ruim een jaar verwacht Lisanne de sleutel van haar spiksplinternieuwe loft te krijgen. We spreken dus af bij Parqiet in Het Park, op slechts een paar minuten lopen van haar nieuwe woning aan de Westzeedijk. De nabijheid van horeca, musea, Het Park én het water deed haar besluiten een huis in het historische Scheepvaartkwartier te kopen. Ze kijkt uit naar een plek voor zichzelf, met de stad aan haar voeten. Tot die tijd woont ze bij haar ouders, “maar dat is helemaal niet vervelend, we hebben een goede band,” lacht Lisanne. Sinds 2016 woont ze voor het eerst sinds acht jaar weer in Nederland, dus dat jaartje wachten kan er ook nog wel bij.

Gevallen voor het Van Vollenhovenkwartier

Het Van Vollenhovenkwartier stond hoog op haar lijstje toen haar moeder Lisanne op de kijkdag attendeerde. Na een kleine zoektocht naar geschikte huurwoningen, realiseerde ze zich dat kopen gunstiger was. “Mijn hypotheekadviseur vertelde me voor nieuwbouw te gaan, omdat de markt van bestaande bouw oververhit is. Een transformatieproject zoals het Van Vollenhovenkwartier, waarbij een kantoorpand wordt getransformeerd tot wooncomplex, was financieel aantrekkelijk én sprak me aan.” Na de kijkdag besloot Lisanne ervoor te gaan. “Het ging daarna zo snel. Ik had een week om me in te schrijven, koos voor een appartement met uitzicht op de stad en hoorde binnen een maand dat ik was ingeloot.”

De onconventionele manier van wonen in een cityloft spreekt me aan

Hoewel het gek was om haar huis ‘vanaf de tekening’ te kopen, heeft ze een goed idee van het resultaat. “Ik koos voor nummer 207, een brede woning met driedubbele ramen. De ruimte heeft de vorm van een hoefijzer, waardoor ik mijn slaapgedeelte eenvoudig kan afscheiden. Die onconventionele manier van wonen spreekt me aan, zonder vaste indeling of standaard slaapkamers.” Het past bij de manier waarop ze nu wil leven, vertelt ze. “Het is niet het huis waar ik met een eventueel gezin zou wonen. Ik kijk niet verder dan de komende vijf jaar. Misschien vertrek ik op den duur weer naar het buitenland, wie weet.”

Retourtje Rotterdam

Lisanne is een geboren Rotterdammer, maar haar keuze zich hier te vestigen is minder vanzelfsprekend dan het lijkt. “Voor de baan van mijn vader verhuisden we toen ik vijf jaar oud was naar Berlijn. Sindsdien zijn er veel verhuizingen geweest.” Na haar middelbare school studeerde ze aan de University of Edinburgh, de London School of Economics en liep ze stage in New York. Toch verdween Rotterdam nooit uit haar gedachten. Zo onderzocht ze voor haar master thesis de effecten van de milieuzone voor personenvervoer op de Rotterdamse luchtkwaliteit. Sinds vorig jaar ademt ze die Rotterdamse lucht zelf weer in en werkt ze als onderzoeker en consultant in Delft.

Delft en Amsterdam waren voor mij geen opties, het moest Rotterdam worden

Urban vibe vereist

Rotterdam voelde altijd als haar thuisbasis, vertelt Lisanne. “Ik heb een ontzettend leuke en leerzame tijd gehad in het buitenland, maar voelde de behoefte iets op te bouwen in Nederland. Ik was bang dat als ik nu niet terug zou keren, de stap daarna te groot zou zijn.” Wonen in New York was een lang gekoesterde droom, maar voor een stabiele basis kwam ze terug naar de stad waar ook haar opa, oma en ouders nu wonen. Na rauwe steden als Berlijn, Londen en New York zocht ze ook in Nederland die urban vibe. “Delft en Amsterdam waren voor mij daarom geen opties, met moest Rotterdam worden.” Vanaf haar ouders in Hillegersberg rijdt Lisanne dagelijks naar haar werk, maar dat verandert als ze in het Scheepvaartkwartier woont. “De treinverbinding tussen Rotterdam en Delft is zo goed, ik zou gek zijn als ik daar geen gebruik van maakte.”

Totaalplaatje

First things first: eerst maar eens verhuizen naar het Scheepvaartkwartier! Ze krijgt regelmatig updates over de status van het transformatieproject. Dat het prachtig wordt, daar twijfelt ze niet aan. “Het totaalplaatje klopt. Ik koos voor de standaard badkamer en keuken, die waren al super mooi en compleet. Bij de keuken zijn bijvoorbeeld de vaatwasser en inductieplaat inbegrepen.” Na de sleuteloverdracht volgend jaar kan Lisanne dus direct starten met bakken. Want hoewel ze in New York nooit in de keuken stond, bakt ze graag. “Mijn carrot cake met cream cheese frosting is mijn handelsmerk.” Dat belooft een volle oven in het Van Vollenhoven!

Hotspots en hardlopen

Lisanne is Rotterdam ondertussen al aan het herontdekken, want de stad transformeerde rap sinds haar tienertijd. “De horecazaken die hier nu openen vind ik leuk, zoals Baker’s Dough op de Pannekoekstraat, de allereerste cookie dough bar van Nederland. In New York was dat echt een ding, daar stond je zo twee uur in de rij om verse cookie dough te eten.” Naast nieuwe hotspots leert ze nieuwe mensen kennen via haar volleybalvereniging. Niet alleen haar toekomstige loft, maar ook haar leven is in transformatie. “Ik zie mezelf al hardlopen over de bruggen op een zaterdagmorgen, en daarna borrelen bij Loos of Parqiet.” Wij zien het ook.

Vorig artikel Rust en ontspanning in het Stadscentrum
Volgend artikel Een monumentale wandeling door het wonderschone Nieuwe Werk