Let op lood in jouw (toekomstige) tuin, vooral als je kinderen hebt
Gemeente Rotterdam lanceert adres-checker: zit er lood in de tuin?
Vroeger werd lood vaak gebruikt. Daarom zit lood nu op veel plekken in de grond. Ook in Rotterdam. Lood in de grond is geen probleem, als het maar niet in het lichaam komt. Jonge kinderen steken tijdens het buitenspelen hun handen snel in de mond en kunnen zo vervuilde grond binnenkrijgen. Ook kunnen mensen lood binnenkrijgen door groenten te eten die ze hebben verbouwd op grond met lood. Lood is niet goed voor de mens. Vooral ongeboren baby’s en kinderen tot en met 7 jaar zijn er gevoelig voor.

Adres-checker geeft advies
Rotterdam gaat bewoners informeren over waar lood in de grond zit en om hoeveel lood het gaat. De gemeente onderzocht daartoe ongeveer 30.000 achtertuinen. Met de adres-checker op letoplood.rotterdam.nl kun je de onderzoeksresultaten voor Rotterdamse tuinen of buurten vinden. Hier vind je ook advies wat je kunt doen om niet met lood in aanraking te komen. Lood in de grond is geen probleem, als het maar niet in het lichaam komt.
Hoe krijg je lood binnen?
Mensen kunnen lood uit grond op twee manieren binnenkrijgen. Jonge kinderen kunnen tijdens het buitenspelen hun handen in de mond stoppen en zo vervuilde grond inslikken. Ook kunnen mensen lood binnenkrijgen door groenten te eten welke zijn verbouwd op grond met lood.
Belangrijkste maatregelen
Voorkom dat jonge kinderen in contact komen met lood in de tuin. Dit kan bijvoorbeeld door de aarde volledig te bedekken met een gezonde grasmat, planten of houtsnippers. Wil je groenten kweken in grond met lood? Breng dan eerst een laag schone aarde aan in de tuin of kweek in bakken met schone grond.
Waar moet ik op letten als ik een huis koop of verkoop bij lood in de grond?
Bij het kopen van een huis leggen de koper en verkoper in de koopovereenkomst vast wat er bekend is over de bodemkwaliteit. Dit geldt dus ook voor onderzoek naar lood.
Verplichting voor de verkoper
De eigenaar krijgt het advies om de koper te informeren over de bodemkwaliteit. Is de verkoper op de hoogte van vervuiling of heeft hij reden om dit te vermoeden? Dan moet hij dit aan de koper melden als de vervuiling het normaal gebruik als woning belemmert. Dat is natuurlijk lastig om te bepalen als je geen deskundige bent. In het bodemonderzoeksrapport is de informatie over de bodemkwaliteit opgenomen.
Verplichting voor de koper
De koper heeft de verplichting om na te gaan wat de staat van de woning is. Dit is de zogenaamde onderzoeksplicht. Daar hoort de bodemkwaliteit ook bij. Via DCMR Milieudienst Rijnmond kun je informatie vinden over uitgevoerde bodemonderzoeken en bodemsaneringen. DCMR kan ook verder adviseren over de bodemkwaliteit als dat nodig is.
Bij nieuwbouw of bestemmingswijziging moet de eigenaar bodemonderzoek doen en zo nodig de bodem saneren.
Meer informatie over lood in de tuin
Met de adres-checker op letoplood.rotterdam.nl kun je de onderzoeksresultaten voor een tuin of buurt vinden.