Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Kangoeroewonen, wat is dat en is het iets voor ons?

Met de héle familie onder één dak in een kangoeroewoning

Als opa en oma vroeger noodgedwongen kwamen inwonen, moest iedereen inschikken. Tegenwoordig betrekken families vrijwillig een ‘kangoeroewoning’, waar je samen maar toch apart met je familieleden woont.

In Scandinavië is het al de normaalste zaak van de wereld: een kangoeroewoning. Meerdere generaties trekken bij elkaar in en helpen elkaar met de zorg. Een kangoeroewoning maakt de zorg voor elkaar een stuk makkelijker én is ook nog eens heel gezellig. Zo kun je jouw ouders helpen die wat ouder worden en zij kunnen jou weer helpen aan een woning, als jij als starter er maar niet tussen lijkt te komen. Sandra van Pinxteren van Ooms Makelaars legt uit wat het is en hoe het werkt.

Elkaar helpen, of gewoon voor de gezelligheid

De belangrijkste reden om te kiezen voor een kangoeroewoning is om elkaar te helpen. Het jonge gezin kan boodschappen doen, een stukje sociale controle uitoefenen en hulp bieden bij een te zware of ingewikkelde klus. Bovendien geeft het ouderen en hulpbehoevenden een veilig gevoel dat ze niet alleen zijn. Andersom kunnen ouderen op de kinderen passen of hulpbehoevenden zorgen dat de tuin netjes blijft. De hulp werkt twee kanten op, want (groot)ouders hebben niet per definitie zorg nodig. In een tijd waarin starters moeilijk een woning kunnen vinden, zou kangoeroewonen een oplossing kunnen bieden. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen omdat je het gezellig vindt.

Voordelen van een kangoeroewoning

  1. Er is ruimte voor veilige, warme en vertrouwde zorg;
  2. Gezamenlijk, maar toch zelfstandig leven;
  3. (Groot)ouders of hulpbehoevenden kunnen(langer) zelfstandig wonen;
  4. Bewoners besparen op de zorgkosten;
  5. Bij nieuwbouw kunnen de kosten voor bouwgrond en woning worden gedeeld;
  6. Gezellig samen wonen met gedeelde faciliteiten.

Is kangaroewonen financieel gunstig?

Een kangoeroewoning is gunstig als je bedenkt dat beide gezinnen de kosten met betrekking tot het vastgoed delen. Volgens het kadaster wordt de woning, ook al woon je er met meerdere generaties, als één onroerend goed gezien. Je hebt dus ook maar één hypotheek nodig. Meerdere gezinnen kopen de eigendom in mede-eigendom zoals dat wordt genoemd en álle eigenaren tekenen voor de lening.

Als er meerdere generaties onder één dak gaan wonen, kan dit de waarde van de woning wel beïnvloeden. Dit kan zowel in positieve als negatieve zin. Houd daar rekening mee bij het afsluiten van een hypotheek of het aanvragen van een bouwdepot (om dubbele bewoning te realiseren).

Hypotheek voor een Kangoeroewoning

De kangoeroewoning is nu nog een niche, maar wel een fenomeen dat in de toekomst groter kan worden. Zeker met de vergrijzing en de huidige krapte op de woningmarkt, kan het oplossing bieden. Het aantal ouderen dat langer zelfstandig wil wonen, neemt flink toe. Veel banken hebben de financiering van een kangoeroewoning door middel van een hypotheek nog niet omarmd, maar daar komt nu verandering in. Deze woonvorm maakt nu ook in Nederland een opmars, waardoor hypotheekverstrekkers niet kunnen achterblijven. Ooms Financieel Adviseurs heeft ervaring met de zogenoemde ‘kangoeroe-hypotheek’ en kan je hierin adviseren.

Meer informatie

Wil je meer weten over kangoeroewonen en de mogelijkheden van een hypotheek? Neem dan voor financieel advies contact op met Sandra van Pinxteren of Jacco Groenenwoud en voor woningadvies met Rogier Kroese via 010 424 8888 of stuur een mail naar [email protected].

Vorig artikel De Seniorenmakelaar helpt ouderen geschikt te wonen
Volgend artikel Als je iets heel graag wilt, moet je er soms voor knokken