Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Je hebt niet veel nodig om buiten gelukkig te zijn

Architect Rob Janssen Bouwmeester over de voordelen van een verblijfstuin in de stad

Architect Rob Janssen Bouwmeester woont bewust én met veel plezier al jarenlang op een bovenwoning, maar verlangde wél naar een buiten voor zichzelf en zijn kinderen. Toen zijn dochter vier werd, besloot hij dat het tijd was voor een volkstuin. Dat bevalt al bijna negen jaar goed bij VTV Eigen Hof aan de Overschiese Kleiweg. Dit jaar gaf zijn vijgenboom voor de derde keer vruchten!

Rob koos heel bewust voor een bovenwoning in Middelland, want: “Je krijgt er veel meer daglicht binnen en hebt er bovendien een beter uitzicht.” Net zo bewust koos Rob voor Rotterdam als stad om zich te vestigen, na zijn studie Bouwkunde in Delft. Samen met zijn kinderen Lotte en Olivier geniet hij van alle reuring in de buurt, mede georganiseerd door de actieve buurtvereniging ‘De Drie Straatjes’. Een buiten missen Lotte en Olivier niet, want al negen jaar genieten ze van hun verblijfstuin. Rob: “Ik wilde ze zo in aanraking laten komen met natuur, met graven en ontdekken.” Als kind in Nijmegen kon Rob zelf onbeperkt buitenspelen. Thuis, maar ook in de tuin van zijn opa en oma. “In de moestuin van mijn opa en oma oogsten we allerlei groenten die we vervolgens op een vuurtje poften.”

Volgend jaar wil ik bier brouwen van de hopplant die ik heb staan

Rob Janssen Bouwmeester

Vruchtbare grond

Bomen gesnoeid, gras gezaaid, pergola’s én twee terrassen gemaakt: Rob heeft al heel wat werk verzet in zijn tuin. Zijn trots zijn de fruitbomen. “Ik heb een vijgenboom, perenboom, pruimenboom, bramenstruik en druiven.” Ook groenten en kruiden staan her en der door de tuin. Met de jaren werd de eetbare begroeiing steeds rijker. Maar ook een speelplek voor de kinderen was belangrijk. “Tenten opzetten, een hangmat tussen de bomen. Dat zijn leuke dingen voor kinderen. De ligging van deze tuin, naast de speeltuin, is ideaal.” Rob is zijn vroegere buurvrouw, die hem destijds tipte over de tuin, nog steeds dankbaar. “Ons gebruik van de tuin is vrijblijvend en afhankelijk van het weer. Bij goed weer gaan we hier na school- en werktijd bijvoorbeeld hamburgers bakken. Soms blijven we dan slapen. Ondanks dat er hier geen gordijnen hangen, slapen we hier altijd langer en worden we wakker bij het geluid van de vogels.”

Tuinrapport

VTV Eigen Hof is een dynamisch tuinencomplex met veel verschillende leden. In de basis zijn er grofweg drie groepen, vertelt Rob: “de senioren die hier vaak de hele zomer wonen, de natuurfanaten en de gezinnen met kinderen.” Ze ontmoeten elkaar tijdens de algemene werkdiensten, want het blijft natuurlijk een vereniging. “Ik onderhield lang de speeltuin, maar draai nu algemene diensten, zoals snoeien en perkjes bijhouden.” Wie ‘ja’ zegt tegen een eigen tuin, zegt ook ‘ja’ tegen de vereniging en het onderhoud, dat is het idee. Ook voor de eigen tuin gelden regels: eens per jaar krijg je een rapport met een voldoende of onvoldoende. Rob kreeg nog nooit een onvoldoende, hoogstens een opmerking over onkruid. Voor tips kan hij terecht bij andere tuinders, al weten ze hem na negen jaar ook steeds vaker te vinden. “We wisselen onderling tuintips uit, hier en via een Facebookgroep.” Offline zien ze elkaar tijdens evenementen als het jaarlijkse aanschuifdiner, de lampionnenoptocht, plantjesmarkten, playbackshows, bingo’s of dansavonden. “Wij doen niet aan alles mee, maar voor anderen is dit ‘s zomers hun hele wereld.” De zomer bij Eigen Hof komt eind augustus tot een hoogtepunt, met een oogstfeest en tentoonstelling van al het goeds dat de volkstuinen voortbrengen.

Oogst: vriendschappen en vijgen

Rob ziet zijn tuin als een verrijking van zijn stadsleven. “Het is veel werk, ik denk dat veel mensen zich daarin vergissen.” Zijn dochter Lotte vult aan: “Er zijn veel mensen die een tuin kopen, maar binnen een jaar alweer weg zijn.” Maar de lasten wegen niet op tegen de baten. “We kochten deze tuin ooit voor ongeveer 2000 euro en jaarlijks betalen we 600 euro grondhuur. Daar krijgen we plezier én 220 m2 aan tuin voor terug!” Dat is genoeg voor twee terrassen, diverse fruitbomen en een stuk gras om een tentje op te zetten. De tuin leverde Rob een eigen groene oase in de stad, ontspanning, nieuwe vriendschappen én verse vijgen. Lotte: “En vorige week hebben we perenflappen gemaakt van de peren uit onze tuin.” Was vroeger de speeltuin favoriet, tegenwoordig nemen Lotte en Olivier steeds vaker vriendjes mee. Ze spelen, graven en ontdekken er nog steeds, en dat was precies het doel. Rob: “Ik geniet ervan om samen druiven te plukken, wat aan te modderen met een wijntje erbij en de kamperfoelie ‘s avonds te ruiken. Je hebt niet veel nodig om buiten gelukkig te zijn.”

Eigen Biergarten

Nu het najaar is ingetreden ruimt Rob zijn tuin langzaamaan weer op. “Er gebeurt dan maanden niets, bij niemand. We sluiten alles af en komen in het voorjaar weer terug om te zaaien.” Heeft hij nog tuinambities? “Ik heb een hopplant staan, daarmee wil ik eigen bier brouwen. Dat is dit jaar niet gelukt, dus volgend jaar geef ik het weer een kans.” Een biertje uit eigen tuin drinken ín eigen tuin: dat is sowieso lekker, ongeacht de smaak.

  • In Rotterdam is ongeveer 1,3 miljoen vierkante meter in gebruik als volkstuin;
  • Er zijn 40 Rotterdamse volkstuinparken: 2% daarvan is een nutstuin, waarop alleen getuinierd mag worden en geen tuinhuisje mag staan. De rest is volkstuin;
  • Bijna 5000 tuinders huren een tuin;
  • Sinds het uitbreken van de coronacrisis is de vraag naar een volkstuin enorm gegroeid. Bij veel verenigingen nemen ze voorlopig geen nieuwe inschrijvingen voor de wachtlijst meer aan.
Vorig artikel Het Essenburgpark: resultaat van samenwerking, plek voor ontspanning
Volgend artikel De best bewaarde geheimen van Middelland