Terug

Je eigen huis bouwen op de Müllerpier in het Lloydkwartier

Architecten Roelof Gortemaker (de Jong Gortemaker Algra Architecten) en Ginette Blom (Blom Ontwerpen BNO) ontwerpen hun eigen huis op de Müllerpier.

V

anaf de kade van de Müllerpier ontvouwt zich een prachtig uitzicht over de Nieuwe Maas. Links, aan de andere kant van het water, ligt Katendrecht; het ss Rotterdam ligt er onverzettelijk aan de kade. Recht tegenover ons zien we het Dokhavenpark van Charlois. Rechts in de verte steken de kranen van Heijplaat en de schoorstenen van Pernis de lucht in. Dit schouwspel is straks dagelijkse kost voor de bewoners van de achttien zelfbouwwoningen die op de kop van de Müllerpier worden gebouwd. “Rotterdamser kun je bijna niet wonen.”

Roelof en Ginette verwelkomen ons in hun huis in wording. De steigers staan nog voor de deur en op de plaats waar binnenkort ramen zullen zijn, hangt nog plastic. In een baksteen naast de voordeur staat het bouwjaar gegraveerd: 2017. Via een loopplank stappen we het huis binnen. “We zouden jullie graag koffie en thee aanbieden, maar zoals je ziet hebben we nog niets”, begint Ginette direct te vertellen. "De benedenverdieping wordt mijn werkruimte. Hier kan ik straks opdrachtgevers ontvangen.”  

Create@Müllerpier

De zelfbouwkavels maken deel uit van het project Create@Mullerpier van ontwikkelaars Blauwhoed en AM. Volgens het Create concept koop je een kavel en kun je vervolgens een droomhuis ontwerpen aan de hand van een kavelpaspoort met ontwerpregels die de ontwikkelaars samen met de gemeente hebben ontworpen. “Ruim anderhalf jaar geleden lazen we in een nieuwsbrief voor het eerst over Create@Mullerpier. We waren meteen enthousiast en zijn naar de informatieavond gegaan. Diezelfde avond hebben we ons ingeschreven voor een kavel.” vertelt Roelof. “We zijn zelf architecten, dus het idee om ons eigen huis te ontwerpen op zo’n mooie locatie stond ons onmiddellijk aan. Dit is een van de weinige plekken in Rotterdam-Centrum waar eengezinswoningen langs het water staan. Dat maakt het extra bijzonder."

Ieder huis is anders

Op de bouwlocatie is duidelijk te zien dat iedereen op zijn eigen manier aan de slag gaat. Roelof vertelt: “Wij ontwerpen ook het huis van de buren. De twee huizen vormen een ensemble, maar de inrichting is totaal anders. Ons huis is ontworpen voor twee, het huis van de buren voor een gezin. Waar wij hebben gekozen voor een open structuur - alle verdiepingen zijn met elkaar verbonden door een lichtschacht -, hebben zij juist gekozen voor een specifieke functie per etage. Zo krijgt elk huis zijn eigen sfeer.”

Duurzaam

Ginette: “De gehele constructie is gebouwd in kruislaaghout. Dat hout laten we ook zoveel mogelijk aan de oppervlakte waardoor de woning heel warm aanvoelt. Daarnaast maken we gebruik van luchtverwarming binnenshuis en zonnepalen op het dak. Dat maakt het huis nagenoeg energieneutraal.”

Uitzicht op de Maas

Op welke verdieping je ook staat, het uitzicht op het water is indrukwekkend. Als de zon in de juiste hoek op het water schijnt, komen de glinsteringen het huis binnen door een raam van drie bij vierenhalve meter. Het is een absolute eyecatcher. Ginette: “Het raam reikt van de eerste tot aan de derde verdieping. Hierdoor beleef je de rivier op iedere verdieping op een andere manier.” Roelof vertelt: “Het was een hele klus om dit raam te plaatsen. Het moest over de steiger naar binnen worden getakeld en vanaf daar op z’n plek. Maar het was zeker de moeite waard.” Ginette knikt instemmend: “Ik woonde hiervoor in een natuurgebied in de buurt van Den Bosch. Dankzij dit raam met uitzicht op de rivier voelt het net zo. Een natuurgebied in de stad.”

Inrichten

Het huis heeft een woonoppervlakte van 240m2, verdeeld over vier verdiepingen. Ginette: “We weten al precies hoe we alles gaan inrichten. Alles is uitgetekend; waar de meubels komen, de boekenkasten. Zelfs waar we de kunst willen ophangen.”

Van de ene pier naar de andere

Ver hoeven Roelof en Ginette straks niet te rijden om te verhuizen. “We wonen nu in een loft aan de Lloydstraat, hier vlak naast”, legt Roelof uit. “Ik vind het fijn dat we straks gewoon nog in dezelfde buurt wonen. We hebben hier alles wat we nodig hebben. Het Lloydkwartier is een heel specifiek stukje Rotterdam.”

Ontvang al het Rotterdamse woonnieuws
Meld je aan voor een van de bijeenkomsten!

Neem contact op