Terug

Jannie Hommes streeft in Oud-Charlois naar de ideale wereld in het klein

“Je bent het meest gebaat bij goede contacten in je eigen buurt”

A

an de Charloisse Kerksingel 14 staat de spreekwoordelijke deur altijd open. Op donderdag, vrijdag en zaterdag is er voor kunstliefhebbers de galerie, maar buiten openingstijden is er altijd Jannie. Ze bestiert de galerie en woont er zelf boven met haar man Leo en terriër Golfo. Samen met de stevige Charloisse community betekent ze veel voor de buurt.

De open houding van Jannie Hommes wordt weerspiegeld door de open opzet van de galerie: je kijkt vanaf de begane grond zo het woonhuis in. Terwijl Jannie koffie zet, komt de Italiaanse kunstenaar Giuseppe Licari de trap af. Hij verzorgde de openingstentoonstelling van de galerie, vertelt Hommes. Oorspronkelijk uit Sicilië, woont Licari inmiddels al jaren in Charlois en is er onderdeel van de hechte kunstenaarscommunity. Onlangs brandde het huis van zijn buren af en moest hij vanwege de nodige rook- en waterschade zijn huis uit. Hij kon terecht in de logeerkamer van Jannie, aan de Kerksingel. Jannie: “Je bent het meest gebaat bij goede contacten in je eigen buurt.” In Oud-Charlois draagt ze daar zelf direct aan bij.

Cultureel activisme in Oud-Charlois

Hommes is een vrouw van idealen. Dat bleek al toen ze als twintiger besloot niet de rest van haar leven als typiste te slijten. “Ik begon op mijn vijftiende met het uittypen van polissen, maar ging later alsnog voor mijn vwo-diploma. Ik wilde studeren.” Op haar 32e was ze Meester in de rechten, ze opende een eigen praktijk. “Ik was sociaal sterk betrokken en had de behoefte dingen recht te zetten.” Ze streed voor grote thema’s als gelijke beloning en gelijk pensioenrecht, maar steeds vaker ook met als onderwerp haar eigen buurt. “Wij woonden ontzettend naar ons zin in Oud-Charlois, daarom was het frustrerend dat er alleen maar negatief over werd geschreven. Wij wilden dat beeld veranderen.” Jannie nam het voortouw en organiseerde samen met kunstenaars culturele projecten in en voor de buurt. “In mijn kantoor zaten op den duur meer kunstenaars en bewoners dan cliënten,” lacht ze.

“Rotterdam biedt jonge kunstenaars veel mogelijkheden”

“Het was een gave tijd waarin we veel voor elkaar kregen,” vertelt Hommes. De buurt was zo enthousiast over haar culturele betrokkenheid, dat iedereen haar stimuleerde een galerie te openen in het pand aan de Charloisse Kerksingel. Zo geschiedde in 2007. Haar doel: kunst voor een breder publiek toegankelijk te maken, met tentoonstellingen, kunstverkoop en evenementen. “Ik ontvang geen bijdrage meer, dus ik concentreer me op de kunstverkoop. Met die inkomsten houd ik de galerie draaiende.” Ze haalt er geen salaris, maar wel veel voldoening uit. Al hoopt ze wel dat de kunstverkoop in het algemeen aantrekt. “Ik hoop dat mensen meer kunst van regionale, nog levende kunstenaars gaan kopen.” Die overtuiging zie je terug in haar galerie: regelmatig exposeert er zo’n nog levende kunstenaar, vaak werkzaam in Charlois. “Ik heb de luxe dat hier een voortdurende aanwas is van talentvolle kunstenaars uit de hele wereld,” verklaart Jannie. “Die verhalen gaan rond, dat Rotterdam Zuid aantrekkelijk is. De stad biedt hen de mogelijkheid om eigen projecten te realiseren.”

South Explorer

Ook Hommes zelf organiseert nog steeds de nodige projecten. “Ik organiseer twee keer per jaar South Explorer, een tweedaags evenement dat mensen gratis meeneemt op ontdekkingstocht langs de culturele plekjes van Zuid.” Zo’n twintig wisselende locaties openen hun deuren. Plannen maken, ze kan eigenlijk niet anders. Het is verweven met de Charloisse gemeenschap. “Een paar weken terug riepen we iedereen op eten mee te nemen naar het plein. Er was muziek en voor mensen die het niet breed hebben was er vijf euro beschikbaar, voor boodschappen. Daar komen dan toch zo’n honderd mensen op af,” vertelt ze tevreden. De buurt verbetert en steeds meer jonge mensen vestigen zich in de wijk, ziet Hommes. Dat is goed en ook logisch vindt ze, want Oud-Charlois is charmant én goed bereikbaar: op de fiets door de Maastunnel ben je in minder dan een kwartier in hartje centrum. “Het is leuk dat er nieuwe, jonge mensen komen wonen, maar we hopen dat het niet doorslaat. Ik hecht veel waarde aan diversiteit. Alles woont hier nu: mensen met een goed inkomen en mensen zonder inkomen. Juist dat brengt een leuke dynamiek en positieve energie met zich mee.”

Illegale borrels voor de buurt

De zorg voor de buurt leverden Jannie en haar man het predikaat ‘ouders van Oud-Charlois’ op. Ze blikt trots terug op het illegale zomerterras. “Er was jaren geleden een samenscholingsverbod. Wij vonden dat een slechte maatregel, want samenscholen kan juist goed zijn. Je moet elkaar ontmoeten, niet alleen maar binnen zitten!” Kamiel Verschuren en Giuseppe Licari van Stichting Kick maakten daarom een verrijdbare bushalte, met tafels en stoelen erop, vertelt Hommes trots. “Elke vrijdag om 16 uur reden we naar plekken waar het samenscholingsverbod gold. In no time stonden we met 100 man te borrelen. De politie kwam langs en wees ons op het verbod. “Maar we staan op de bus te wachten, dat ziet u toch?”, zeiden we.” Ze lacht en zucht. Een zucht van voldoening. “We hebben al zoveel meegemaakt en bereikt.” Nu hoopt ze op een brug, tussen Oud-Charlois en Katendrecht. “Dat zou de buurt zo’n goed doen.” Alles voor de buurt, Jannie’s ideale wereld in het klein.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Wonen in Rotterdam
Meld je aan voor een van de bijeenkomsten!

Neem contact op