Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

‘Huren kent vele voordelen ten opzichte van kopen’

Als je de krapte op de woningmarkt even wilt uitzitten, kun je ook een woning huren in plaats van kopen.

Ook wanneer je een eengezinswoning met tuin in Rotterdam zoekt, is huren een aantrekkelijke optie. “Het is flexibel, je komt financieel gezien niet voor verrassingen te staan en geld uitgeven voor een nieuwe keuken of badkamer hoeft ook niet”, zegt Michiel Gieben, Manager Corporate en Property Marketing bij Vesteda.

Het aantal huishoudens in Rotterdam stijgt harder dan het woonaanbod. “Tot 2025 groeit het aantal huishoudens met 2200 per jaar en het aantal nieuwe woningen met 1300 per jaar. Dat zet een enorme druk op de woningmarkt” legt Michiel uit. “Natuurlijk zijn er bouwplannen die dit jaar al van start gaan, zoals in Overschie, Delfshaven, Feijenoord en de woontorens in het Stadscentrum, maar het is nog steeds niet genoeg. Daarom is huren voor veel mensen een interessante optie.”

Vrije sector vs. sociale huur

Er is een verschil tussen sociale huurwoningen en vrije sector huurwoningen. “Wanneer je inkomen net iets boven de veertigduizend euro per jaar ligt, kom je niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Je bent dan aangewezen op de vrije sector. Een vrijesectorwoning is een huurwoning waarop geen subsidie wordt verstrekt en waarvoor geen huur-regulerende bepalingen gelden. Wanneer de netto huurprijs boven de 720,42 euro per maand uitkomt, heb je dus te maken met de vrije sector.”

Financiële plaatje

Ook als je gaat huren, is het dus belangrijk om je financiële situatie van tevoren te bekijken. “Bereken allereerst je maximale huurprijs”, zegt Michiel. “Op onze website hebben we een om uit te rekenen wat je moet verdienen, want voor de vrije sector moet je (gezamenlijk) bruto-inkomen vierenhalf keer de maandhuur zijn. Als je in vaste dienst bent hebben we ook enkele documenten nodig waaronder een werkgeversverklaring, een kopie van drie recente salarisstroken en een kopie van een recent bankafschrift met salarisstorting. Als je ondernemer of zzp’er bent is een kopie van je inschrijving in het KvK handelsregister nodig, een jaarrekening van de afgelopen twee jaar en de belastingaangifte. Als dat dossier compleet is en je voldoet aan de voorwaarden dan kun je via de website alle documenten aanleveren en op zoek naar een woning.”

Ook voor gepensioneerden en ondernemers

Bij de aanvraag van een hypotheek kan je naderende pensioen of het feit dat je ondernemer bent, gevolgen hebben voor de hoogte van de hypotheek. “Dat is bij huren gelukkig niet aan de orde”, zegt Michiel. “Natuurlijk vinden wij het belangrijk dat mensen op de lange termijn de huur kunnen betalen én daarnaast goed kunnen leven, maar we toetsen niet het salaris voor de komende jaren bijvoorbeeld. Als je een lager salaris verdient, maar je hebt relatief veel spaargeld van bijvoorbeeld de overwaarde van een verkocht huis, dan kunnen we daar zeker over in gesprek gaan. Het gaat er om wat iemands vermogen is en of iemand daar aanspraak op kan maken. Of je dan bijna met pensioen gaat of zzp’er bent, maakt voor ons dan niet uit.”

Checklist huurwoning

Wanneer je een huurwoning gaat bezichtigen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. “Bij de oplevering van een woning moet je aandacht hebben voor allerlei opleverpunten. Dat hebben wij als verhuurder natuurlijk ook al gedaan, maar voor jezelf is het ook goed om daar doorheen te lopen. Mocht je iets tegenkomen, bespreek het dan met de verhuurmakelaar. Leg het schriftelijk vast en maak afspraken over wanneer bepaalde zaken worden geleverd (in het geval van nieuwbouw) of hersteld (bestaande bouw). Lees ook goed de voorwaarden in het huurcontract. Welke kosten zijn bijvoorbeeld voor jou en welke voor de verhuurder? En ook belangrijk: hoe heeft de verhuurder het proces ingericht om spoedstoringen, reparatieverzoeken en klachten te melden? Bij Vesteda hebben we op de website bijvoorbeeld een applicatie waar je reparaties of storingen meldt en dan gaan wij ermee aan de slag.”

De toekomst van bezichtigingen

De toekomst van bezichtigen zal steeds vaker digitaal plaatsvinden. Bij Vesteda zien ze dat mensen daar vertrouwen in hebben en het gewoon doen. “We hebben zelf voor het eerst een nieuwbouwproject volledig digitaal aangeboden en verhuurd. In Amsterdam hadden we 55 huurappartementen, die mensen thuis op de computer konden bezichtigen door met de muis door het huis te scrollen, of met een virtual reality bril doorheen te wandelen. Ook de rest van het traject gebeurde volledig digitaal: je schreef je in op een bepaald type woning, uploadde de nodige documenten via de website en zelfs het tekenen van het contract gebeurde digitaal. De pilot was voor ons spannend, maar voor de huurders natuurlijk ook. Zij zijn blij verrast als de werkelijkheid mooier blijkt dan de digitale versie. En voor ons was het het bewijs dat verhuren ook zó kan.”

Aanbieders

Naast Vesteda zijn er meerdere aanbieders van en beleggers in huurwoningen in Rotterdam. Enkele hiervan zijn Amvest, Bouwinvest en Syntrus Achmea. Maar ook woningbouwcorporatieszoals Havensteder, VestiaWoonbron en Woonstad hebben een uitgebreid huuraanbod in de vrije sector. Kijk voor meer informatie bijvoorbeeld op de websites van

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Vesteda.

Vorig artikel Huren in Rotterdam centrum?
Volgend artikel Van CEO tot student voor iedereen een passend huurappartement
Wonen in Rotterdam maakt gebruik van cookies. Bij het bezoeken van deze website ga je akkoord met ons cookiebeleid.