Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Hammerstraat: wonen in een voormalige school in Rotterdam-Noord

Duurzame zelfbouw appartementen en een buurtcinema in één gebouw

Aan de Hammerstraat in Rotterdam-Noord  staat het oude schoolgebouw van de St. Janschool. Dit gebouw krijgt een transformatie en zal na de zomer van 2023 energiezuinige appartementen bevatten en een buurtcinema.

Een groep jonge professionals uit Rotterdam heeft samen met de stichting Steenvlinder en eklund terbeek architecten een plan voorgelegd aan de Gemeente Rotterdam voor de transformatie van de St. Janschool. Het pand krijgt een duurzame en maatschappelijke bestemming.  Naast de appartementen die de initiatiefnemers zelf willen bewonen, worden er meerdere woningen gerealiseerd als zelfbouwwoningen. Op de begane grond komt een buurtcinema als culturele ontmoetingsplek.

Transformatieproject de St.Janschool

Energiezuinig wonen in een oud schoolgebouw

De acht appartementen op de 1e en 2e verdieping van de St. Janschool aan de Hammerstraat krijgen oppervlakten tussen de 60 m2 en 128 m2. Verschillende appartementen dus voor verschillende woonwensen. De hoge plafonds zorgen voor een ruimtelijk gevoel en de raampartijen laten veel licht binnen. Het plan is om de woningen te voorzien van een entresol en de bovenste appartementen van een dakterras. Goede isolatie, verduurzaming en gezamenlijke zonnepanelen zorgen ervoor dat de kopers energiezuinig gaan wonen in dit bijzondere, oude schoolgebouw.

Je eigen appartement vormgeven

Steenvlinder maakt de ruimte gereed tot aan de voordeur, met aansluitingen tot in de meterkast, en maakt de appartementen zelfbouwrijp. Kopers gaan de woningen verder zelf afbouwen. De oude schoolgangen met de karakteristieke tegeltjes, hoge plafonds en ramen worden in ere hersteld en vormen mooie openbare ruimten voor de bewoners. Vanaf het moment dat de zelfbouwers de sleutels krijgen hebben ze alle vrijheid om hun woning in te delen zoals zij dat willen.

Steenvlinder helpt de zelfbouwers op weg met een Steenvlinder Handboek, kavelpaspoort en een zelfbouwwijzer. Ze kiezen er zelf voor om de handen uit de mouwen te steken, of om juist met een aannemer aan de slag te gaan. Als zelfbouwer bepalen zij hoe ze gebruik maken van de ruimte.

Meer informatie

Lijkt het je wel wat om te wonen in een oud schoolgebouw en zelf je eigen appartement af te bouwen? Er is nog geen definitieve datum, maar de planning is dat rond de zomer van 2023 de woningen in de verkoop gaan. Rond die tijd worden ook de prijzen bekend gemaakt. Op de website van Stichting Steenvlinder kun je meer lezen over het project Hammerstraat in de wijk Rotterdam-Noord. Ook kun je je daar inschrijven voor de nieuwsbrief over dit project. Als er dan meer informatie is, krijg je daarvan bericht.

Hammerstraat
Hammerstraat

Aan de Hammerstraat in Rotterdam-Noord  staat het oude schoolgebouw van de St.Janschool. Dit gebouw krijgt een transformatie en zal na de zomer van 2023 energiezuinige appartementen bevatten en een buurtcinema. Een groep jonge professionals uit Rotterdam heeft samen met de stichting Steenvlinder en eklund_terbeek architecten een plan voorgelegd aan de Gemeente Rotterdam voor de transformatie van de St. Janschool. Het pand krijgt een duurzame en maatschappelijke bestemming.  Naast de appartementen die de initiatiefnemers zelf willen bewonen, worden er meerdere woningen gerealiseerd als zelfbouwwoningen. Op de begane grond komt een buurtcinema als culturele ontmoetingsplek.

Lees meer
Vorig artikel Eind 2023 komen 7 zelfbouwkavels in ’s Gravenland beschikbaar
Volgend artikel Kavels Oude Kleiweg 80