Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Meer groen, daar word je gelukkiger van én het helpt tegen de warmte

Maak ook jouw (toekomstige) tuin of dak een groene plek voor mens en dier

Meer groen in de tuin, voor de gevel of op het dak. Om alleen van te genieten, of juist samen, met familie, vrienden of buren. Een moestuin met groente en fruit, een relaxt plekje met schaduw en geurige bloemen of als verkoelende dakbedekking. Wist je dat groen goed is voor ons? Het zorgt voor een beetje meer geluksgevoel en ontspanning. Ook helpt het met de wateropvang en tegen de warmte. En hiernaast kun je balans brengen in de biodiversiteit, oftewel een fijne plek voor planten en dieren. Redenen genoeg dus om van jouw (toekomstige) tuin, gevel of dak een groene oase te maken.

Een tuin is een belangrijk onderdeel van je (nieuwe) woning, het zorgt voor ontspanning en verkoeling. Van Herk Makelaardij stimuleert kopers om de tuin te vergroenen. En mocht je ooit de woning weer willen verkopen, is een fijne tuin, naast locatie en woningkwaliteit, een waarde bepalende factor.

Lucas van der Knaap – Van Herk Makelaardij

Genieten van een groene tuin

Woon je in Rotterdam of kom je er binnenkort wonen en je huis heeft een tuin? Geweldig! Daar kun je nog meer van genieten als je er wat meer groen in aanbrengt. En de spreekwoordelijke groene vingers hoef je hier echt niet voor te hebben, met een klein beetje creativiteit kom je al een eind. Ook is er voor iedere portemonnee wel een leuk plantje te vinden. Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag met stekjes. Dan heb je iets meer geduld nodig, maar heb je straks wel een tuin met eigen plantjes.

Heb je zelf geen tuin, maar wel een gevel? Fleur je huis en straat op door de tegels te vervangen door groen. Lees hier wat de mogelijkheden zijn in Rotterdam.

De voordelen van een groene tuin

 • omdat het rustig en blij maakt;
 • omdat het er mooi uitziet;
 • omdat het jouw tuin koelt op warme dagen (die steeds vaker voorkomen);
 • omdat het regenwater doorlaat bij heftige buien (die ook steeds vaker voorkomen)
 • omdat het goed is voor vlinders, bijen, vogels en andere dieren.

Inspiratie en tips voor een groene tuin

Als je er echt niet uitkomt of zelf geen tijd hebt, neem dan een tuinontwerper of hovenier in de hand.

Subsidie groene (gevel) tuin
Als je jouw tuin groen maakt en er tegels uithaalt, kom je in aanmerking voor subsidie van € 10 per vierkante meter. Zet je ook nog inheemse planten in de tuin, dan kun je een extra bijdrage krijgen. Ga voor meer informatie naar rotterdam.nl/groenetuin en klik daarna in de tekst op de link naar de subsidiepagina.

De video hieronder laat zien hoe je al in 5 stappen jouw tuin groener maakt.

Super cool zo’n groen dak

Jouw dak biedt ook ontzettend veel opties, zonde om daar niks mee te doen. Een van de opties waarmee een dak effectief kan worden ingezet, ligt redelijk voor de hand: zonnepanelen en vergroenen. Als het even kan, allebei op één dak: groen op de bodem en op de meest zonnige plekken een zonnepaneel.

De voordelen van een groen dak
De voordelen van zonnepanelen ken je inmiddels wel, maar een groen dak (ook wel vegetatiedak genoemd) kan er ook wat van:

 • zorgt voor vergroening van de stad;
 • zorgt voor een schonere lucht;
 • vermindert omgevingsgeluid (binnen en buiten);
 • verhoogt de biodiversiteit;
 • biedt de mogelijkheid om zelf groente en fruit te verbouwen;
 • helpt bij het vasthouden van regenwater;
 • zorgt ervoor dat het dak tot twee keer langer meegaat;
 • zorgt voor tot wel 5 graden verkoeling in de zomer. De airco hoeft minder vaak aan en dat zie je terug op de energierekening.

Laat een gecertificeerd bedrijf altijd vooraf beoordelen of de dakconstructie geschikt is!

Inspiratie en tips voor een groen dak

Subsidie groen dak
De gemeente Rotterdam stelt subsidie beschikbaar voor het vergroenen van jouw dak. Je kunt de Subsidie Klimaatadaptatie vanaf € 1.500,- aanvragen tot en met 31 december 2022. 

Een groen dak als VVE?
Wil je samen met jouw VvE een groen dak laten aanleggen op jullie appartementencomplex? Kijk dan voor meer informatie op VVE 010.

Vorig artikel Benieuwd of wonen in KOER iets voor jou is? Kom zaterdag 13 juli sfeer proeven.
Volgend artikel Nu in verkoop: 34 ruime eengezinswoningen in De Kuil