Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Flexwoningen Nesselande

140 flexwoningen voor startende woningzoekers

In Nesselande wil Woonstad 140 flexwoningen plaatsen aan de Willem van Gispenstraat. Het worden sociale huurwoningen voor startende woningzoekers. De woningen blijven minimaal 15 jaar staan. Het plan is dat de woningen in de loop van 2025 klaar zijn. Dit is een van de manieren waarop de woningcorporatie snel wil zorgen voor (tijdelijke) betaalbare huurwoningen in Rotterdam.

140 flexwoningen in de sociale huur

De 140 flexwoningen zijn bedoeld voor huurders tot en met 27 jaar. Ongeveer één derde van de woningen is gereserveerd voor inwoners van Nesselande en één derde van de woningen is beschikbaar voor jonge statushouders. Het overige deel is bedoeld voor andere jongeren tot en met 27 jaar. De woningen zijn voor één of twee personen. Ongeveer drie maanden voordat de woningen klaar zijn, komen ze op de website van Woonnet Rijnmond. Dan kunnen woningzoekenden, die aan de eisen voor sociale huur voldoen, reageren met hun woonpas.

Hoe zien de flexwoningen eruit?

De locatie van de nieuw te bouwen flexwoningen bevindt zich op de overgang tussen de woonwijk Nesselande en het bedrijvenpark langs de A20. Uitgangspunt is dat de woningen passen in de wijk en een waardevolle toevoeging zijn. Het idee is dat er op elke van de twee kavels aan de Willem van Gispenstraat drie woonblokken komen. Totaal komen er dus 5 woonblokken van 4 verdiepingen hoog en 1 woonblok van 3 verdiepingen hoog. De gebouwen worden op een groenstrook geplaatst, zodat er een vriendelijke overgang ontstaat tussen het bedrijvenpark en het wonen richting de Laan van Magisch Realisme.

Ieder woonblok heeft tussen de 18 en 25 woningen. De woningen zijn een mix tussen 89 eenkamerwoningen van 22 m² en 51 tweekamerwoningen van 30 m². Om voor bewoners een prettige woonomgeving te creëren wordt er in het plan extra rekening gehouden met ontmoetingsplekken voor sociale contacten, zoals een gemeenschappelijke (buiten)ruimte. Ook komen er op beide kavels in de middelste van de drie woonblokken op de begane grond algemene ruimtes voor bewoners. Hier kunnen bewoners bijvoorbeeld studeren of hun verjaardag vieren. Daarnaast is er ook een beheerdersruimte, wasruimte en een overdekte fietsenstalling.

Wat zijn flexwoningen?

Flexwoningen worden in een fabriek in elkaar gezet. Daarna worden ze afgebouwd in de wijk. Het bouwen van flexwoningen gaat ongeveer vijf keer zo snel als het bouwen van ‘normale’ woningen. De Flexwoningen kunnen later weer ergens anders worden geplaatst.

Tijdelijk huurcontract

Bewoners mogen maximaal 5 jaar in de woning blijven wonen. In die periode bouwen ze inschrijfduur op bij Woonnet Rijnmond (als ze hun inschrijving ieder jaar verlengen). Na 5 jaar kunnen ze dan weer op zoek naar een andere woning.

Flexwonen gemeente Rotterdam

Het plan voor Nesselande is onderdeel van een breder programma StartR van de gemeente Rotterdam. Binnen StartR flexwoningen in Rotterdam werkt de gemeente, samen met verschillende partners in de stad, aan de komst van 2000 flexwoningen. De woningen komen op plekken die tijdelijk voor wonen kunnen worden gebruikt.

Meer informatie

Wil je meer weten over de flexwoningen die in Nesselande gaan komen, kijk dan op de website van Woonstad. Ben je benieuwd naar het beleid van de gemeente en andere locaties van flexwoningen, klik hier.

Vorig artikel Wilgenplantsoen: een samenbouwproject voor wonen op maat met elkaar
Volgend artikel Uitnodiging dinsdag 11 juni Kijkmiddag IJsselmonde ouderencomplexen