Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Financieringsadvies voor jouw eerste koopwoning

Een goede voorbereiding start met financieel inzicht

Wonen in Rotterdam is gers. Het stadse leven staat bij veel starters op het wensenlijstje en Rotterdam is bij deze groep van 35 jaar en jonger populair. Alleen is er een enorme krapte op de huizenmarkt in Rotterdam. Zo stonden er in juni 2018 circa 1.467 woningen te koop in Rotterdam en lag de gemiddelde vraagprijs van een te koop staande woning op €244.438,-. Geen berichten waar je als starter energie van krijgt, maar toch trekt Rotterdam deze groep enorm aan. Waar zit dit in?

Bart Goyarts, werkzaam als financieel adviseur bij Rabobank Rotterdam, kan het zich goed voorstellen: “Van oorsprong kom ik uit Capelle aan den IJssel en ging ik naar Rotterdam voor mijn studie. Het bruisende, gezellige karakter van de stad sprak me zo aan, dat ik er na mijn studie ben gebleven. Er is altijd wel iets te doen! Nu woon ik alweer enkele jaren met veel plezier in het centrum van Rotterdam.” Bart kocht zijn woning voordat de huizengekte losbarstte. Tegenwoordig zijn het de skyline, ook wel Manhattan aan de Maas genoemd, de combinatie van een gezellig drukke Witte de Withstraat en de natuurrijke omgeving bij Kralingse Bos die wereldwijd de trek naar Rotterdam laten toenem

Kralingse Plas met molens De Lelie en De Ster

Goede voorbereiding start met financieel inzicht

Hoewel een studententijd meestal in het teken staat van studie, mogelijk wat feestjes en buitenlandse reizen, is het toch goed om tijdens je studie al na te denken over de toekomst. Met name op het gebied van wonen, want zo kan een studieschuld impact hebben bij het verkrijgen van een hypotheek. Het is goed om hier al van bewust te zijn óf een studieschuld te voorkomen waar mogelijk. Ben je al klaar met studeren, je eerste baan in the pocket en weet je wat je kunt lenen voor de aankoop van een woning? Check dan alvast de mogelijkheden met het online Rabobank Hypotheekdossier. Bart licht toe: “Met inzicht in je financiële mogelijkheden is het ook gerichter zoeken op de woningmarkt. Zo weet je in welke prijsklasse je kunt kijken en voorkom je teleurstellingen in het biedingsproces.”

Bart geeft aan dat er niet altijd enkel naar harde cijfers gekeken wordt. Zo is er het voorbeeld van artsen in opleiding. Hiervoor zijn er bij de Rabobank maatwerkopties mogelijk. Bart vertelt: ”Als arts in opleiding lijkt het verkrijgen van een hypotheek soms niet haalbaar. Doordat een intentieverklaring of een vast contract nodig is en deze voor artsen in opleiding soms lastig of zelfs helemaal niet te verkrijgen zijn, lijkt die hypotheek dan ook niet mogelijk. Per individu bekijken we of maatwerk mogelijk is. Hiermee kijken we verder dan alleen het papierwerk, zoals een intentieverklaring, en daarmee ook naar het toekomstperspectief van een starter op de arbeidsmarkt.

Bart Goyarts

Bepaal je aanpak

Als je eenmaal inzicht hebt in jouw financiële ruimte, zijn er ook nog aanvullende opties. Zo is een bijdrage vanuit (groot-)ouders wellicht een mogelijkheid of kun je een eventuele studieschuld zoveel mogelijk beperken of alvast gaan aflossen. Naast geldzaken is het ook raadzaam je goed te oriënteren waar je wilt en kunt wonen. Kopen in de populaire wijken zoals als Kralingen, Hillegersberg en Blijdorp is voor starters over het algemeen lastig haalbaar. Maar binnen 15 minuten fietsafstand van het centrum zijn er nog volop mogelijkheden, bijvoorbeeld in Delfshaven of Feijenoord. Starters Arne, René en Simon hebben die stap ook gezet en hebben met z’n drieën een huis gekocht. Lees meer over hoe ze dat geregeld hebben.

Ongeacht de wijk waar je gaat kijken, is het altijd handig vooraf een aanpak te hebben zodat de weg naar jouw perfecte match zo soepel mogelijk verloopt. Rabobank heeft hiervoor een Woonchecklist ontwikkeld met daarin nuttige tips. De tips helpen je in het zoekproces maar vooral om snel een goed beeld van de woning én de omgeving te krijgen. Zodat jij snel kunt bepalen of je een bod wilt uitbrengen of niet. Doordat Bart letterlijk middenin de Rotterdamse woningmarkt woont én door zijn ervaring als financieel adviseur, weet hij als geen ander hoe belangrijk het is om snel te schakelen bij het vinden én aankopen van een droomwoning: “Bij Rabobank kun je werken met het online Rabobank Hypotheekdossier. Hiermee krijg je alvast een idee over je financiële situatie, zo heb je direct een beeld van de bijbehorende maandlasten. Als de woning eenmaal is aangekocht, kun je digitaal documenten toevoegen waardoor het proces snel kan lopen. Het prettige aan het online Rabobank Hypotheekdossier is dat zowel jij als de financieel adviseur van Rabobank in het dossier kunnen werken.”

Het nieuwbouwproject Zuiderhof bij het voormalig Zuiderziekenhuis in Feijenoord in de wijk Vreewijk

Bart gaat verder: “Elke situatie en elke klant is weer anders waardoor maatwerk en persoonlijk contact zo belangrijk zijn. In mijn ogen zijn duidelijkheid en vertrouwen essentieel in het contact met de klant. Zo hecht ik er zelf veel waarde aan om op een deskundige manier de klant te begeleiden in het proces omtrent woningaankoop. Met als gevolg dat de klant zo snel mogelijk met een passende offerte richting notaris kan.”

Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden? Bel dan voor het maken van een afspraak naar (010) 400 33 33.

Vorig artikel ‘Een koper die goed voorbereid is, komt er makkelijker tussen’
Volgend artikel Verkoop maisonnettes in de Nieuwe Haverland School start 7 oktober