Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Financiële woontips voor 2024

Lees wat jouw mogelijkheden zijn voor het kopen van een huis

Op zoek naar jouw droomhuis in 2024? Financieel kan er misschien wel meer dan je denkt. Adviseur Linda Joosten van Rabobank weet er alles van. Zij geeft klanten al 7 jaar hypotheekadvies op maat. Haar financiële woontips lees je hier!

Rabobank lenen kost geld

1. Hogere hypotheek voor energiezuinig huis

De maximale hypotheek hangt vanaf 2024 mede af van het energielabel van het huis dat je koopt. Hoe beter dat is, hoe meer je kunt lenen zonder extra voorwaarden. Bij woningen met energielabel C en D is dat € 5.000 extra, bij huizen met energielabel A en B € 10.000 extra. Koop je een super duurzame woning? Dan kan het extra leenbedrag oplopen tot € 50.000, als je huis een label A++++ heeft met een energieprestatiegarantie van tenminste tien jaar. Lees meer.

2. Ook hogere hypotheek mogelijk voor huis met ‘slecht’ energielabel

Ook als je een woning met een ‘slechter’ energielabel koopt, kun je volgend jaar een extra bedrag lenen. Dat bedrag moet je dan wel besteden aan de verduurzaming van je huis. Het bedrag dat je extra kunt lenen is afhankelijk van het huidige energielabel. Voor een woning met energielabel A en B kun je € 10.000 extra lenen voor verduurzaming. Dit loopt op naar € 15.000 voor huizen met label C of D en € 20.000 voor de labels E, F en G. Heeft je woning geen energielabel dan mag je maximaal € 10.000 extra lenen voor verduurzaming.

Rabobank – Foto René Schotanus

3. Check jouw vrijstelling voor de overdrachtsbelasting

Koop je een woning, dan betaal je 2% overdrachtsbelasting. Ofwel: bij de aankoop van een huis van € 300.000 moet je € 6.000 belasting betalen. Een flink bedrag. Maar: huizenkopers tussen 18 en 35 jaar betalen geen overdrachtsbelasting voor een woning met een koopsom van maximaal € 510.000. Dat bedrag is € 70.000 hoger dan vorig jaar!

Ben je tussen de 18 en 35 jaar en kocht je al eerder een huis? Dan nog kun je de vrijstelling krijgen als je deze nog niet eerder hebt gehad. Je moet wel voldoen aan voorwaarden. Zo moet je bijvoorbeeld echt zelf in het huis gaan wonen. Meer weten? Kijk op Wanneer krijg ik vrijstelling van overdrachtsbelasting? | Rijksoverheid.nl

4. Grens Nationale Hypotheek Garantie is flink verhoogd

Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heb je extra zekerheden en kun je korting krijgen op je hypotheekrente. De kostengrens voor een NHG-hypotheek stijgt namelijk met € 30.000, waardoor huizenkopers meer financiële zekerheid krijgen. Kopers van woningen tot een bedrag van € 435.000 kunnen hier dus in 2024 gebruik van maken. Als je je woning gaat verduurzamen, ligt de grens in 2024 op € 461.100. Goed nieuws voor iedereen die interesse heeft in een (duurzame) woning tot die prijs.

5. Hypotheekrenteaftrek

De maximale hypotheekrenteaftrek verandert in 2024 nagenoeg niet. Die stijgt van 36,93% naar 36,97%. Je hebt recht op renteaftrek als je de lening aflost met een lineaire- of annuïteitenhypotheek. Heb jij een andere hypotheekvorm maar is die lening vóór 1 januari 2013 afgesloten? Dan val je onder het overgangsrecht en mag je de betaalde rente blijven aftrekken. Maar let op, dat kan maximaal 30 jaar.

6. Starterslening is er ook voor ‘ouderen’

Je hoeft in Rotterdam niet persé jong te zijn om in aanmerking te komen voor de Starterslening! Hij is er speciaal voor mensen die een sociale huurwoning van een woningcorporatie achterlaten, ongeacht hun leeftijd. Met die Starterslening kun je misschien wel tot € 30.000 extra lenen. Dat kan veel uitmaken. Dus is het voor jou tijd om een eigen huis te kopen? Kijk op Starterslening aanvragen | Rotterdam.nl.

Let op: Er is een vast bedrag vanuit de gemeente beschikbaar gesteld, als deze is vergeven, kan er geen lening meer worden aangevraagd.

De nieuwe bedragen voor 2024 zijn nog niet bekend.

7. Hulp bij bankieren bij jou thuis

Heb je moeite met het zelf regelen van je bankzaken? En is het niet mogelijk voor je om naar een Rabobankvestiging te gaan? Onze collega’s van Rabo Samen Bankieren helpen je graag persoonlijk verder. Ons doel is om jou te helpen en je zelfredzamer te maken.

Vorig artikel Start verkoop van 10 stadsvilla’s en 5 herenhuizen in Nieuw Kralingen
Volgend artikel Ben jij je aan het oriënteren op de woningmarkt in Rotterdam? Kom naar de Woonbeurs Rotterdam op zaterdag 16 maart 2024.