Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Financiële tips voor starters op de woningmarkt

Waar moet je allemaal op letten als je je eerste woning gaat kopen?

Luuk Willems is als financieel adviseur nieuwbouw bij Rabobank dagelijks in contact met klanten om hen zo goed mogelijk te begeleiden in het koopproces van een nieuwbouwwoning. In zijn column neemt hij ons mee in zijn financiële wereld en deelt tips & tricks! Deze keer duikt hij in de wereld van starters.

Eerste huis kopen is spannend

‘Voor starters op de woningmarkt is het kopen van een (nieuwbouw)woning helemaal nieuw. Je eerste eigen huis kopen is ontzettend leuk, maar tegelijkertijd ook spannend! Er komt veel op je af en misschien weet je niet waar je allemaal rekening mee moet houden. Daar ga ik je bij helpen! In deze column neem ik je mee in de financiële voordelen die er zijn voor starters bij het kopen van nieuwbouw.

Nationale Hypotheek Garantie

Laten we beginnen bij NHG, ook wel de afkorting van Nationale Hypotheek Garantie. Dit is als het ware een garantiefonds waardoor je zeker bent van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Als je in een situatie komt waarin je je woning moet verkopen en je doet dat voor een bedrag dat lager lager is dan je hypotheek, dan geeft NHG je de zekerheid dat je geen renteschuld zal hebben. Het resterende bedrag wordt dus kwijtgescholden.

De huidige NHG-grens is momenteel 405.000 euro en die wordt jaarlijks aangepast aan de huidige marktomstandigheden. Een groot voordeel: voor nieuwbouw ligt de grens zelfs hoger, namelijk op 429.300 euro. Dit komt omdat je bij nieuwbouw energiebesparende voorzieningen hebt, omdat de woning onder meer gasloos en goed geïsoleerd is, waardoor jij lagere maandlasten hebt.

Bijkomend voordeel van de NHG is dat je een lagere rente aangeboden krijgt. Dat kan soms best wel schelen ten opzichte van woningen zonder de NHG. Dus stel: je koopt een huis van 400.000 euro en laat dit financieren voor 400.000 euro, dan gaat jouw rente dankzij NHG omlaag. Dat maakt het financieel extra aantrekkelijk.

Bijkomend voordeel van de NHG is dat je een lagere rente aangeboden krijgt. Dat kan soms best wel schelen ten opzichte van woningen zonder de NHG.

Luuk over de Nationale Hypotheek Garantie

Eigen geld

Vraag je je af of de inbreng van eigen geld belangrijk is als starter? Het is in bepaalde gevallen wel gunstig. Bij nieuwbouw heb je geen overdrachtsbelasting, dus die kosten vallen weg. Wel heb je notaris- en bankkosten, dus ik adviseer altijd dat circa 8 duizend euro aan eigen geld superhandig is om te hebben zodat je die kosten hiervan kan betalen. En daarnaast kan eigen geld interessant zijn voor meerwerkopties. Zeker als je als starter gebruik wilt maken van de NHG en dus niet boven deze grens wilt komen, is het slim om meerwerkopties niet op te nemen in je hypotheekbedrag, maar dit op een later moment met eigen geld te realiseren.

Starterslening

Daarnaast zijn er mogelijkheden voor een zogeheten starterslening. De bank ziet dit ook als “eigen geld”. Elke gemeente stelt dit afzonderlijk van elkaar op. Als jij in gemeente Rotterdam in aanmerking komt voor de starterslening biedt dit financieel voordeel voor je hypotheek. Check de website Starterslening als je benieuwd bent wat gemeente Rotterdam kan bieden.

Hulp van ouders

In sommige gevallen kunnen ouders helpen bij de financiering van jouw eerste woning. Dat kan door middel van een schenking of lening. Het belangrijkste voor de bank is dat de onderlinge afspraken staan genoteerd zodat hier duidelijkheid over is.

Als jij in jouw gemeente in aanmerking komt voor de starterslening biedt dit financieel voordeel voor je hypotheek.

Luuk over lenen

Studiefinanciering

Ik heb veel starters aan tafel die positief verrast zijn wanneer ik hen laat zien dat je studiefinanciering best meevalt in de berekening voor je hypotheek. Ze denken vaak dat ze veel minder kunnen lenen door de studiefinanciering, maar de ervaring is dat het erg meevalt en dat de correctie beduidend minder is dan verwacht. Mijn advies is dan ook om er niet per definitie vanuit te gaan dat je éérst je studiefinanciering moet aflossen wanneer je een nieuwbouwwoning wilt kopen, maar om met je adviseur te kijken wat het verschil betekent.

Mijn laatste tip: mocht je weten dat er binnenkort een cao-loonstijging aan zit te komen of je gaat meer verdienen, dan mag je dit meenemen in je aanvraag binnen een termijn van 6 maanden. Zeker voor starters die nog carrière willen gaan maken, is het goed om te checken of er salarisstijging aan zit te komen en je dus meer kan lenen.’

Zijn er nog extra financiële mogelijkheden als ik mijn huis wil verduurzamen?

Rabobank wil verduurzaming stimuleren. Daarom bieden ze verschillende mogelijkheden. Zoals een extra bedrag boven op je maximale lening of korting op de rente. Wat voor jou geldt is afhankelijk van een aantal voorwaarden en de specifieke situatie. Op de website van de Rabobank kan je de homeQgo HuisScan doen, daar kan je al goed zien wat op jou van toepassing is. Heb je meer vragen? Stel ze gerust aan een van de hypotheekadviseurs.

Meer informatie

Wil je meer lezen over het kopen van een eerste huis en de mogelijkheden voor starters? Kijk dan op Eerste huis kopen. Wil je meer weten over de mogelijkheden rondom een nieuwbouwhypotheek? Maak dan een afspraak voor een gratis oriënterend hypotheekgesprek. Dit kan ook makkelijk online via een videogesprek.

Rabobank werkt samen met gebiedsontwikkelaars in Rotterdam, zoals BPD, om woningzoekenden bij te staan in hun (financiële) mogelijkheden bij nieuwbouw. BPD heeft diverse mooie nieuwbouwprojecten in de regio Rotterdam. Interesse? Bekijk het huidige aanbod op de website.

Vorig artikel Plannen Oostflank: 30.000 woningen, extra voorzieningen en een nieuwe stadsbrug
Volgend artikel De Groene Kaap op Katendrecht – ook voor starters