Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Met jouw VvE het pand energiezuiniger maken?

René neemt het initiatief de VvE gezond te maken en het gebouw te verduurzamen

Heeft jouw VvE de wens om het pand energiezuiniger te maken? Een goed voornemen! Want gezond en comfortabel wonen gaan prima samen met minder onderhoudskosten en een lagere energierekening. Gaan jullie eerst investeren in zonnepanelen? Een groen dak aanleggen? Of toch isoleren? Wat is haalbaar en hoe krijg je jouw buren mee? Voor meer hulp, tips en eventuele leningen of subsidies kun je terecht op duurzaam010.nl en vve010.nl.

René Groeneveld, een van de eigenaren van een pand aan de Ceintuurbaan, neemt het initiatief de VvE gezond te maken en het gebouw in goede staat te brengen. Lees zijn verhaal hieronder.

Hulp van gemeente Rotterdam en VVE-010

De VvE aan de Ceintuurbaan in Hillegersberg-Zuid is al jaren niet actief en heeft veel achterstallig onderhoud. Om het gebouw weer in goede staat te brengen heeft Rene hulp ingeschakeld. Volgens René heeft het een lange adem nodig, zo’n 12 jaar, hulp van VVE-010 en de energietransitielening van de gemeente. De planning is dat in september dit jaar dan eindelijk de noodzakelijke verbouwing van start gaat. De eigenaren kunnen straks trots zijn op deze prestatie en genieten van hun verbeterde woningen.

“Toen we ons huis kochten in 2009 was de VvE niet actief. Er was een inschrijving bij de KvK, een bankrekening en we betaalden alleen voor de gezamenlijke opstalverzekering. Voor de benedenwoningen was dat € 15 en voor de bovenwoningen € 25. Voor onderhoud werd dus niet gespaard, terwijl er toch behoorlijk achterstallig onderhoud was.” Aan het woord is René Groeneveld, die met zijn partner een bovenwoning aan de Ceintuurbaan kocht. VvE Ceintuurbaan 151-161 telt zes appartementen, drie beneden- en drie bovenwoningen. Een van de onderwoningen is verhuurd. “Ik heb zelf geprobeerd de VvE te activeren, maar dat lukte niet. Niet iedereen voelde de noodzaak even sterk en het vaststellen van de onderlinge kostenverdeling en de VvE-bijdrage bleken lastig. Vooral het grote, achterstallige onderhoud was de hete aardappel.”

Jarenlange verwaarlozing

Na ongeveer drie jaar proberen de VvE te activeren is VVE-010 om hulp gevraagd. Groeneveld: “Dat heeft ervoor gezorgd dat wij door deze stichting in beheer zijn genomen, iets wat alle VvE-leden graag wilden. Toen is er vrij snel een MJOP (meerjarenonderhoudsplan) gemaakt en op basis daarvan is een reële VvE-bijdrage vastgesteld. We hadden helemaal geen reserve en de uitdagingen waren groot, dus de bedragen waren behoorlijk. Maar daar stemde iedereen mee in. Toch een beetje het principe ‘vreemde ogen dwingen’.”

Vanwege jarenlange verwaarlozing van het onderhoud moeten er diverse grote werkzaamheden aan het gebouw worden gedaan. Ten eerste is het dak aan vervanging toe. De dakpannen zijn nog van de jaren 30 van de vorige eeuw en bij de storm in voorjaar 2022 zijn er nog een paar afgewaaid. Het dak wordt meteen geïsoleerd. De werkzaamheden aan de gevel omvatten herstel van de lateien aan de voorzijde en het repareren van scheuren in de muren en voegwerk. Verder worden de kozijnen deels vervangen door kunststof met HR++ glas en krijgt een deel van de kozijnen een verfbeurt.

Onderhoud rechtgetrokken

“Besluitvorming in een VvE kost tijd. Als een offerte niet compleet is of als iemand het anders wil, dan kan er zo weer een half jaar tot een jaar overheen gaan tot er een nieuw voorstel in de ALV ligt. Ook een punt was de benodigde eigen bijdrage. Die verschilt per appartement, maar is voor iedereen hoog: gemiddeld bijna € 22.000.”

De totale projectkosten voor kozijnen, gevel en dak zijn voor de zes appartementen samen ongeveer € 270.000. De VvE heeft een energietransitielening van € 90.000 met een looptijd van 20 jaar. Het maximale bedrag van 15.000 per appartementsrecht is geleend. Ook krijgt de VvE subsidie van het RVO vanwege het nemen van twee isolerende maatregelen en een isolatiesubsidie van de gemeente Rotterdam.

“Om het nog enigszins betaalbaar te houden, is ervoor gekozen maar een deel van de kozijnen te vervangen door nieuwe kunststof kozijnen met HR++ glas, de erkers, en de rest te schilderen. Dat betekent dat we op termijn nog wel een keer die kozijnen gaan vervangen. Maar daar is dan geen haast bij en kunnen we voor sparen. Onze bijdrage is momenteel € 216 per maand. Dat was vorig jaar nog wat hoger. Dat is niet weinig, maar dat is geheel het gevolg van nooit goed onderhoud plegen. In het verleden is door de individuele (oud-)eigenaren af en toe wat opgeknapt, maar nooit grondig of gelijkmatig. Nu trekken we alles recht en hebben we duidelijk in beeld wat we in de toekomst nog kunnen verwachten. Complimenten aan VVE-010, we zijn blij met wat ze voor onze VvE voor elkaar hebben gekregen.”

Meer informatie

Als VvE in Rotterdam kun je in aanmerking komen voor een subsidie of lening voor het verduurzamen van de panden. Zo is er bijvoorbeeld de Energietransitielening of de Isolatiesubsidie voor kleine VvE’s (max. 7 appartementen).

Voor meer hulp en tips kun je terecht op duurzaam010.nl en vve010.nl.

Vorig artikel Begrippenlijst Makelaardij
Volgend artikel Wilgenplantsoen: een samenbouwproject voor wonen op maat met elkaar