Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Energiecoach Rieks: van stilzitten krijg je geen energie

Als energiecoach helpt Rieks mensen met het verlagen van hun energierekening

Rotterdammer Rieks Weerman is gepensioneerd bouwkundige. Maar hij zit niet stil: om betrokken te blijven is hij energiecoach geworden. In deze rol helpt hij (toekomstige) Rotterdammer met het verlagen van hun energierekening. In gesprek met ons vertelt hij hierover.

Hoe bent u energiecoach bij de Energiebank geworden?

“Toen ik met pensioen ging, wilde ik mij graat nuttig maken. Door mijn rol als vertegenwoordiger van de renovatie van onze flat, kreeg ik een interesse voor energiebesparing. Daarom meldde ik mij gelijk aan als energiecoach bij de Energiebank Rotterdam. Ik moest hiervoor een korte opleiding doen en inmiddels werk ik als vrijwilliger bij de Energiebank in Rotterdam.”

Wat doet een energiecoach van de Energiebank Rotterdam?

“De Energiebank Rotterdam zet zich in om energiekosten voor iedereen betaalbaar te houden. Zij werven energiecoaches die Rotterdammers advies geven over hun (hoge) energierekening. Het energie-advies en sommige materialen zijn gratis.”

“Als energiecoach geef ik mensen advies om hun energieverbruik te verlagen. Hierdoor worden de maandelijkse kosten op de energierekening lager. Ook neemt de CO2-uitstoot af, wat beter is voor het milieu. Ik kom bij de mensen thuis en doe onderzoek naar de oorzaak van hun hoge energierekening.”

Kunt u voorbeelden noemen van uw werk als energiecoach?

“Onlangs was ik nog bij iemand met een hele hoge energierekening. Ik ging in zijn woning op onderzoek uit en kwam erachter dat zijn douchekop erg veel water verbruikte. Ik installeerde daarom een waterbesparende douchekop en gaf het advies om maximaal 7 minuten per dag te douchen. Zijn energiekosten zijn nu met €40,- per maand verlaagd. Maar het kan ook zijn dat het aan de installatie ligt. Dan ga ik het gesprek aan met de woningcorporaties. Het kan wel jaren duren voordat er wat verandert. Maar ik ga nooit maar één keer bij iemand langs, vooral bij gedragsverandering proberen we mensen zo’n zes maanden te begeleiden. Resultaat behalen motiveert mij het meest.”

Wat is de beste motivatie voor gedragsverandering?

“We willen uiteindelijk allemaal besparen op (hoge) energiekosten. Duurzaamheid is een ingewikkeld onderwerp, maar als je het hebt over hoeveel kosten je kunt besparen, dan is dat een stuk concreter. Zeker voor mensen met een klein inkomen zijn de prioriteiten anders.”

Bij wie gaat u langs?

“Over het algemeen ga ik langs bij bewoners van huurappartementen. Dit is ook de reden dat we het vooral hebben over gedrag en installaties, en minder over andere energiebesparende maatregelen, zoals isolatie.

De meeste mensen die ik help komen bij de Energiebank, omdat ze hun energierekening te hoog vinden. Ze willen weten hoe dit komt en of ik hen kan helpen dit te veranderen. Soms zijn het ook mensen met taalproblemen of met een klein inkomen. Vooral als de oorzaak van een hoge energierekening dan een installatie blijkt te zijn, is het handig dat ik in gesprek kan gaan met de woningcorporatie. Officieel hoort dit niet bij een functie van een energiecoach, maar door mijn ervaring en netwerk, heb ik al veel mensen geholpen. Als vader van een gehandicapte dochter weet ik zelf hoe moeilijk het kan zijn om contact te krijgen met instanties, terwijl dingen snel geregeld kunnen zijn als een ‘professional’ belt. Daarom willen we deze hulp nu ook toevoegen aan de functie van energiecoach.”

Wil je ook hulp van een energiecoach ontvangen?

Wil je ook graag hulp ontvangen van een energiecoach zoals Rieks om energie te besparen? Mail dan naar [email protected] of bel naar 010-466 67 22. Meer informatie over het krijgen van hulp van een energiecoach kun je vinden op Duurzaam010.nl.

Zelf energiecoach worden?

Ben je na het verhaal van Rieks enthousiast geworden en wil je zelf ook graag een maatschappelijke bijdrage leveren? Meld je dan nu aan door te mailen naar [email protected] of bel naar 010-466 67 22. Meer informatie over de rol als energiecoach kun je lezen op de website van Energiebank Rotterdam.

Iedereen kan verduurzamen. Check ook de speciale leningen en subsidies.

Van huurder tot eigenaar tot VVE, iedereen kan verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan isoleren, zonne-energie of het vergroenen van het dak. Op duurzaam010.nl ontdek je de mogelijkheden van verduurzamen en de eventuele subsidies en leningen die gemeente Rotterdam beschikbaar stelt.

Vorig artikel Een duurzame nieuwbouwwoning of duurzame verbouwing? Wat zijn de financiële mogelijkheden?
Volgend artikel Meer groen, daar word je gelukkiger van én het helpt tegen de warmte