Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Een toekomstbestendig huis

Eigen Huis Coach Jerry Wesemann vertelt over het belang van toekomstbestendig wonen

Sinds 29 maart 2021 kunnen bestaande en nieuwe Rotterdamse woningeigenaren de Energietransitielening aanvragen, om hun huis duurzaam te verbeteren. Met subsidies, leningen en gratis advies wil de gemeente haar inwoners stimuleren om bij te dragen aan de duurzaamheidsopgave.

Jerry Wesemann doet dit ook als Eigen Huis Coach. Hij vertelt waarom het belangrijk is om naar je huis te kijken in zijn geheel – van vloer tot dak en van beglazing tot verlichting – én een plan van aanpak te maken met oog op de toekomst. Want naast een lagere energierekening en comfort, zijn een gezond binnenklimaat en goed onderhouden woning net zo belangrijk!

Een beter huis begint bij jezelf

Voor Jerry is woningverbetering en -verduurzaming een sport, dat is snel duidelijk. In zijn duurzame eengezinswoning in IJsselmonde woont hij met veel plezier én een lage energierekening, van 50 euro per maand. Dat plezier gunt hij iedereen. Bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van gemeente Rotterdam treedt Jerry op als adviseur, in de rol als Eigen Huis Coach helpt hij huiseigenaren met het duurzaam verbeteren van hun woning. Hoewel veel mensen bij hem komen omdat ze hun huis willen verduurzamen in het kader van energiebesparing, kijkt Jerry breder. “Ik neem ook het onderhoud onder de loep, kijk naar het binnenklimaat en stel op basis van de mogelijkheden en wensen een rapport op. Noem het een totaaladvies.”

Voor vrijwel alle ingrepen die Jerry adviseert, kunnen bewoners aanspraak maken op de Energietransitielening die, ondanks de specifieke naam ervan, over meer gaat dan energiezuinig en aardgasvrij wonen alleen. Want beter isoleren en zonnepanelen zijn belangrijk, maar zorgen niet voor een toekomstbestendige woning. Daar is meer voor nodig, en Jerry weet wat. Hij ziet het als zijn taak om mensen verder te helpen en vindt het belangrijk dat bewoners weloverwogen de juiste stappen zetten, om zo betaalbaar en comfortabel te (blijven) wonen.

De gunstige lening kan ook ingezet worden om een woning te vergroten, te onderhouden, asbest te verwijderen of om installaties te vervangen.

In eerste instantie was de Energietransitielening bedoeld om uitsluitend in te zetten voor de verduurzaming en het aardgasvrij maken van woningen, vertelt Jerry. “Maar hiervoor konden bewoners al terecht bij het landelijke Warmtefonds. Ik zag dat woningeigenaren juist behoefte hadden aan een financiering voor andere noodzakelijkheden als de woning vergroten, onderhoud plegen, asbest verwijderen of voor nieuwe installaties.” Jerry zag de bui al hangen: bewoners zouden geld lenen voor verduurzaming, maar liepen zo op termijn tegen andere woonproblemen aan. Hij stelde voor om de lening iets breder in te zetten, als lening voor een toekomstbestendige woning. Dat werd goed ontvangen. “Het is teamwork geweest tussen de afdeling Bouw- en Woningtoezicht en de afdeling Duurzaamheid. Mensen kunnen de lening nu gebruiken om hun woning daadwerkelijk toekomstbestendig te maken.”

Aan een breder in te zetten lening was behoefte, omdat er nu eenmaal veel opgaven liggen, vindt Jerry. “Dat geldt voor de energietransitie en noodzakelijk onderhoud, maar ook voor gezinnen in een te kleine woning die bijvoorbeeld een dakopbouw willen realiseren. Of woningzoekenden die een leuk huis in Rotterdam op het oog hebben en waar de lening doorslag kan geven om de woning direct duurzaam te verbeteren. Je hebt niet zomaar 30.000 euro in je binnenzak, dus zo’n lening komt dan goed uit: je kunt direct aan de slag en hoeft er niet nog jaren voor te sparen.” Mensen profiteren zo direct van het comfort van de verbeteringen én besparen op energiekosten, waarmee ze deels de maandlasten van de lening compenseren. Jerry: “En gebruik je de lening voor een woningvergroting? Dat scheelt de zoektocht naar een groter huis én je kunt in je eigen, vertrouwde buurt blijven wonen.”

Dé weg naar het toekomstbestendig maken van je huis

Door Rotterdammers de kans te geven om hun woning integraal te verbeteren, hoopt Jerry dat er meer natuurlijke momenten ontstaan om noodzakelijk onderhoud aan te pakken. “Veel mensen richten zich op het moderniseren van hun huis, noodzakelijk onderhoud wordt sneller vergeten. Totdat het te laat is en het dak lekt, bijvoorbeeld. Met deze lening hoop ik dat, als mensen hun dakbedekking moeten vervangen, ze het combineren met het aanbrengen van isolatie, het plaatsen van zonnepanelen en – ultiem – het vergroenen van hun dak met sedumbeplanting.” Het is dé weg naar het realiseren van een toekomstbestendig huis. “Wat ik daarnaast doe, is het vertalen van bewonersbehoeften naar beleid. Dat is niet mijn officiële functie, maar ik vind het belangrijk. Ik zie welke behoeften en kansen er bestaan en bespreek met collega’s hoe we daarop kunnen reageren, met instrumenten die daarbij aansluiten.” Daarnaast gaat Jerry op huisbezoek of organiseert hij informatiebijeenkomsten.

Ik leer gaandeweg over energiebesparing, vooral ook van de mensen die ik bezoek.

Privé is Jerry er ook veel mee bezig. Speuren naar bespaaropties is een heuse sport in huize Wesemann. “Ik houd niet van verspilling. Het grappige is dat ik er zelf ben ingerold. Als adviseur werkte ik eens aan een project waarbij isolatie een belangrijke rol speelde. Zo kreeg ik meer interesse in energiebesparing en ging ik me erin verdiepen. Maar het meeste leer ik van bewoners zelf.” Jerry adviseert, maar hoort op zijn beurt ook wat bewoners allemaal al doen aan energiebesparing en bouwde zo steeds meer kennis op over het onderwerp. Hij besluit lachend: “In plaats van cursussen volgen, kan ik beter meer huisbezoeken inplannen!”

Drie handige tips van Jerry

1. Zorg voor inzicht
Bij het toekomstbestendig maken van woningen is het belangrijk om inzicht te krijgen in wat er allemaal mogelijk én nodig is. Richt je niet alleen op je wensen los maar kijk vooral ook naar wat er écht nodig is. Goed dat je je vloer wilt isoleren, maar hoe zit het dan met de riolering? Het zou jammer zijn als je je vloer isoleert en de loodgieter de isolatie deels moet verwijderen als de riolering moet worden vervangen.

2. Eerst zonwering, daarna pas airco
Is jouw huis te warm in de zomer? Schaf niet zomaar een airco aan, maar begin met zonwering. Een airco zonder zonwering is als stoken met de ramen open. Probeer allereerst de zon buiten te houden, dat is effectiever en bovendien een stuk zuiniger. Ook een groen dak kan helpen voor verkoeling, bovendien werkt het als een buffer voor water en draag je bij aan de biodiversiteit.

3. Voorkom sluipverbruik

Kijk, voordat je zonnepanelen aanschaft, eerst eens goed naar het verminderen van stroomverbruik in huis. Denk aan het vervangen van oude koelkasten of drogers en het overgaan op ledverlichting. Met alle kleine stappen bij elkaar kun je al snel 1 tot 2 zonnepanelen besparen.

De Energietransitielening in het kort

Verduurzamen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Vanaf nu kun je gebruikmaken van de Energietransitielening om jouw huis te verduurzamen met energiebesparende en woningverbeterende maatregelen, tegen een gunstige rente. Met een persoonlijke lening leen je maximaal 25.000 euro en met de verzilverlening 65.000 euro. Die laatste is gekoppeld aan de overwaarde van het huis. Zo kunnen (ook nieuwe) Rotterdammers met een eigen woning (grondgebonden, appartement of woonboot) comfortabeler en met meer plezier in hun woning blijven.

Voor MKB-ers, maatschappelijke organisaties en VvE’s wordt het binnenkort (kwartaal 2 van 2021) ook mogelijk om gebruik te maken van de Energietransitielening. VvE’s kunnen lenen tot een maximum van € 500.000. MKB-ers en en maatschappelijke organisaties kunnen lenen tot een maximum van € 100.000.

Meer informatie over toekomstbestendig wonen

Alle informatie over de Energietransitielening en andere tips, subsidies of leningen om je woning te verduurzamen, lees je op de site van Duurzaam010.

Vorig artikel Power voor Rotterdam
Volgend artikel Rotterdams groen op een steeds hoger niveau