Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

‘Een koper die goed voorbereid is, komt er makkelijker tussen’

Het lijkt een open deur, maar de zoektocht naar een koopwoning start echt met het bepalen van wat je wil en wat er mogelijk is.

Waar begin je als woningzoekende? En hoe val je op tussen andere kopers? Niels Baars van De Makelaars geeft antwoord op deze en andere vragen van starters en doorstromers.

Het lijkt een open deur, maar de zoektocht naar een koopwoning start echt met het bepalen van wat je wil en wat er mogelijk is. “Bereid je goed voor en zorg dat je weet wat je maximaal kunt lenen zodat je snel kunt schakelen wanneer je een bod wilt doen. Maak ook een goed profiel aan met wat je zoekt: het aantal meters, het type woning, de prijs die je wilt betalen en de wijk.” Bij die laatste factor helpt het als je je breder oriënteert, zegt Niels: “Kijk verder dan je top 3 wijken. Op Zuid bijvoorbeeld komen meer woningen op de markt dan in het centrum, daar is de markt op dit moment heel beperkt. Wees dus kritisch over je wensen.”

Funda is een must

Kijken en zoeken op websites als funda is voor een koper essentieel. Maar ook voor verkopers is het een must. “Nagenoeg iedere woning verschijnt op funda. Dat komt doordat een verkoper erbij gebaat is zijn woning zo breed mogelijk te presenteren”, zegt Niels. “Sceptisch zijn over het aanbod op dat soort websites is nergens voor nodig. Natuurlijk kun je ook zonder funda je woning verkopen aan iemand die voldoet aan bepaalde criteria. Maar zo’n website geeft de meeste kans op een optimaal verkoopresultaat. Verkopers doen er daarom verstandig aan de gehele markt te laten weten dat ze in verkoop gaan en dat kan via zo’n website.”

Zoeken met een aankoopmakelaar

Een andere tip is om een aankoopmakelaar in te schakelen. Zoek iemand met ervaring en verstand van zaken en ook niet onbelangrijk: iemand waar je een klik mee hebt. “Een verkoper zoekt zoveel mogelijk zekerheid. Oók in een gunstige woningmarkt met voldoende bezichtigingen, heeft iemand met een aankoopmakelaar een streepje voor. Die koper is namelijk al ergens door de molen gegaan en zo weet de verkopende partij dat ze met een serieuze onderhandelaar te maken hebben. Bovendien houdt een aankoopmakelaar zich bezig met juridische en bouwtechnische zaken. Hij of zij is op de hoogte van toekomstige ontwikkelingen in de wijk en stelt vragen over bijvoorbeeld de aanwezigheid van een VVE.”

Hoe val je op?

Als je je droomhuis hebt gevonden en van plan bent een bod te doen, schroom dan niet om je enthousiasme te tonen. “Als meerdere mensen ongeveer hetzelfde bod doen, kan je enthousiasme een rol spelen in de keuze van de verkoper. Over het type woning, of de verbouwing bijvoorbeeld. Mensen vinden het toch leuk als er iemand in hun huis komt wonen die net als zij een bijzondere klik met het huis hebben. Maar laten we eerlijk wezen; geld blijft de doorslaggevende factor.”

Bieden en onderhandelen

Je hebt een bod gedaan, een tegenbod gehad en hebt overeenstemming bereikt over de prijs. Na die onderhandelingsfase is het raadzaam om wat je hebt afgesproken snel en correct schriftelijk vast te leggen bij een notaris. “In principe valt aan een mondelinge overeenkomst niet te tornen”, zegt Niels. “Maar het is belangrijk te weten dat een mondelinge overeenkomst niet rechtsgeldig is. Het komt weleens voor dat een andere koper zich op het allerlaatste moment meldt met een hoger bod. Als makelaar heb ik dan de verplichting mijn opdrachtgever daarover te informeren, maar zulke situaties zijn eigenlijk voor niemand prettig. Het beste wat je daarom kunt doen is alles zo snel mogelijk afhandelen, dat geldt voor zowel de aankoop- als de verkoopmakelaar. Bij nieuwbouw ligt het anders en hoef je je geen zorgen te maken om overboden te worden: de gepresenteerde prijzen zijn veelal ook de definitieve prijzen. Wat soms wel gebeurt, is dat er richtprijzen bekend worden gemaakt, als daar dan veel reactie op komt kan een partij de prijzen verhogen.”

De waarde van je eigen huis

Als je eigen huis te koop staat, wil je waarschijnlijk weten hoeveel bestedingsruimte je eigenlijk zelf hebt. Dan is een vrijblijvende waardebepaling een optie. “Je kunt elke woning van een waarde voorzien”, vertelt Niels. “Dat gebeurt op basis van een checklist die, samen met de kennis en ervaring van een makelaar, een redelijk goede indicatie geven van de woningopbrengst. Vraag hier dus naar bij je verkoopmakelaar. Hij of zij kan overigens beter een voorzichtige indicatie geven, zodat je jezelf achteraf rijk rekent en niet ervoor. Houd er tot slot ook rekening mee dat de huidige markt zo snel verandert, dat ook een waardebepaling onderhevig is aan de bewegingen in de markt.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met De Makelaars.

Vorig artikel Kunnen mijn ouders te hulp schieten bij het kopen van een woning?
Volgend artikel De 10 meestgestelde vragen over een hypotheek