Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Rotterdam en bouwende partijen slaan handen ineen om door te bouwen

Doorbouwen aan duurzame en betaalbare woningen voor alle Rotterdammers

Al zes jaar op de wachtlijst voor een sociale huurwoning in je eigen wijk. 25 jaar oud en nog geen eigen woonruimte. Een wens om naar een seniorenwoning door te stromen, maar er komt maar niets beschikbaar. De landelijke woningmarkt zit op slot. Ook in Rotterdam is het moeilijk om een woning te vinden, vooral met een laag- of middeninkomen.

Daarom zet de gemeente Rotterdam samen met bouwende partijen en mét de Rotterdammers de schouders eronder om door te blijven bouwen aan duurzame en betaalbare woningen voor iedereen, in alle wijken. Zodat huidige en toekomstige Rotterdammers in een huis kunnen wonen dat past bij hun behoeften én inkomen. Hoe? Dat legt wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) uit in onderstaande video en alle maatregelen lees je in de Doorbouw Maatregelen.

Tekenen Doorbouwakkoord door gemeente, marktpartijen en corporaties

Wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen)

Doorbouwen aan betaalbare woningen in Rotterdam. Hoe dan?

De gemeente Rotterdam tekent samen met circa 60 partijen, waaronder woningbouwcorporaties, bouwers en projectontwikkelaars, een Doorbouwakkoord om de bouw van woningen op gang te houden. Met meer dan 30 maatregelen wordt gezorgd dat de 3.500 geplande woningen per jaar daadwerkelijk worden gebouwd. Het Doorbouwakkoord omvat onder meer de realisatie van voldoende bouwlocaties, het bouwen van meer betaalbare woningen en het bouwen voor een klimaaltneutrale toekomst.

En het goede nieuws is, dat het stadsbestuur er nog eens 25 miljoen euro in steekt. Hierdoor blijft er tempo in het bouwen van voldoende betaalbare woningen, oftewel huurwoningen met een maximale huurprijs van € 1075 per maand en koopwoningen met een maximale koopsom van €355.000.

Het gaat mij aan het hart om te zien dat er zoveel vraag is naar betaalbare woningen en dat de bouw ervan door verschillende reden stil dreigt te vallen. Als stadsbestuur willen we niet stilzitten en toekijken. Alle Rotterdammers verdienen een woning dus het is tijd voor actie. Daarom zetten we met al deze geweldige partijen de schouders eronder om door te bouwen.

Wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen)

Startbouwregeling Rotterdam

Een onderdeel van het akkoord is de Startbouwregeling Rotterdam voor midden categorie woningen. Het doel van de regeling is om de bouw van woningen in het middensegment, die nu dreigen vast te lopen, te stimuleren met een bijdrage. De bouwer moet voor het aanvragen wel voldoen aan een aantal projecteisen, zoals start bouw binnen 12 maanden van koopwoningen tot € 355.000,- VON en huurwoningen tussen € 808,06 tot € 1.075,- per maand. Als het project voldoet aan de eisen, kan het een bijdrage ontvangen van maximaal € 5.000 per woning in het middensegment. Samen met de marktpartijen zet de gemeente er de schouders onder om door te blijven bouwen aan duurzame en vooral betaalbare woningen.

Uitzicht vanaf terras van Leyten over nieuwbouw SAWA, Babel en Lloyd Yard

Bouwen voor een klimaatneutrale toekomst

Het wordt steeds belangrijker om bij het bouwen rekening te houden met het klimaat. De bouwsector heeft vooral de uitdaging te werken aan een lagere CO2-uitstoot. Door nauw samen te werken en door meer kennis met elkaar te delen willen de gemeente, corporaties en marktpartijen voorbereid zijn op het klimaatneutraal bouwen. Zodat bij de invoering van nieuwe (landelijke) wetten en regels rondom duurzaamheid de bouwplannen geen vertraging oplopen. Hiernaast wordt er ook gekeken naar het verbeteren en klimaatadaptief maken van de omgeving. Zodat het veilig en aangenaam wonen en leven is in Rotterdam. Denk hierbij aan goede bereikbaarheid en voorzieningen, minder wateroverlast en hittestress en meer biodiversiteit.

Wil je meer weten over de Doorbouw Maatregelen?

Alle doelen en maatregelen die de gemeente samen met de marktpartijen heeft opgesteld, vind je in het document Doorbouw Maatregelen. Lees het eens door en denk mee, want de stem van huidige en toekomstige bewoners telt.

Bij nieuwbouwprojecten wordt gelukkig steeds vaker en eerder de stem van huidige en toekomstige bewoners meegenomen in de ontwikkeling van de plannen. Op projectsites vind je vaak een kalender met belangrijke momenten en inloopbijeenkomsten.

Wil je weten wat er waar gebouwd gaat worden of in verhuur/verkoop is? Check dan eens de bouwkaart of de kaart met al het nieuwbouwaanbod waarvan nu of in de nabije toekomst woningen in de verhuur/verkoop komen.

Vorig artikel Een blik op de toekomst door de ogen van gemeente Rotterdam
Volgend artikel Benieuwd naar de nieuwe stoere stadswijk Merwehaven in M4H?