Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

De Maasbode! Uniek wonen voor gezinnen in Rotterdam-Centrum

Architect Evert Kolpa van Van Bergen Kolpa Architecten vertelt

Een 70 meter hoge woontoren met onder andere gezinswoningen, een uniek concept! Achter de Witte de With aan de rand van ’t Landje, de grootste openbare speelvoorziening van Rotterdam, komt De Maasbode te staan. In ‘M komen appartementen en 3-laagse CityHouses met tuin. (gezins)woningen aan straten met 11 huizen per straat. Wat maakt ‘M uniek? deze straten liggen boven elkaar gestapeld, de hoogte in!  We spraken over dit innovatieve woonconcept op deze mooie locatie in Rotterdam met architect Evert Kolpa van Van Bergen Kolpa Architecten.

De Maasbode bevindt zich aan de William Boothlaan, op de hoek van de Schiedamse Vest en de Schiedamsesingel op de Brandgrens van de stad. Waar het oude stadscentrum overgaat in nieuwe wijken met veel hoogbouw. Hoogbouw die typerend is voor de skyline van Rotterdam. Evert Kolpa legt uit: “Als je naar het westen kijkt vanuit De Maasbode zie je laagbouw, maximaal 15 meter hoog. Kijk je vanuit de woningen naar het oosten, dan zie je de beroemde skyline van Rotterdam met imposante gebouwen als de Maastoren en New Orleans. Deze woontoren bevindt zich precies op dat scharnierpunt. En is hier, met 70 meter prima op z’n plek.”

Architect Evert Kolpa van Van Bergen Kolpa Architecten

De ideale locatie voor gezinnen

Evert vertelt: “Als je ergens gezinswoningen wilt bouwen in Rotterdam, dan is het hier. Direct aan ’t Landje, waar ruimte is om te spelen en twee basisscholen zijn. De locatie is perfect. De Maasbode staat met z’n hakken in het Rotterdamse stadsleven en zijn tenen aan het groene landje. Met bioscopen, winkels en horeca om de hoek in de Witte de Withstraat. Maar de wijk Cool biedt ook de zachte kant. Met meerdere scholen, kerken en verenigingen in de buurt.”

Met de Cityhouses in De Maasbode geeft Van Bergen Kolpa Architecten antwoord op de vraag: ‘Hoe houden we gezinnen in de stad?’

“Bij de ontwikkeling van De Maasbode hebben we die vraag steeds in ons achterhoofd gehouden. En uiteindelijk bleek ‘thuiskomen’ het kernpunt te zijn. Als gezin wil je thuiskomen. Thuiskomen in een gezellige straat. In een straat waar je de buren groet. Vaak missen deze aspecten als je woont in de binnenstad. Gezinnen willen echt wel in de stad wonen, maar in een groot appartementengebouw lopen ze tegen anonimiteit aan. Als gezin zoek je juist naar connecties. Dus dat hebben we ontworpen. Een gebouw, waarin gezinnen die in de binnenstad willen wonen, met elkaar kunnen wonen zoals dat kan in buitenwijken,” licht Evert toe.

Bijna ieder huis in de straten heeft een eigen boom! Alleen het beestje moeten de mensen zelf nog aanschaffen

Een straat met buren op hoogte

In de straatjes van De Maasbode zie je of je buren thuis zijn. De puien aan de straat zijn open, met raampartijen. Je ziet dus of er in de andere huizen licht brandt. Maar dat is niet het enige. Iedere woning heeft een eigen tuin, of privéterras. Achter die tuinen loopt een gemeenschappelijk pad. Daar kun je ’s avonds een rondje lopen. Kunnen de kinderen rondfietsen. Ontmoet je elkaar. Maar dat is niet het enige. Bijna ieder huis in de straten heeft een eigen boom! Alleen het beestje moeten de mensen zelf nog aanschaffen.

Dat is ‘M waar gezinnen weer thuis komen in het centrum van Rotterdam.

Vorig artikel “Rotterdam is heel geschikt om met kinderen te wonen”
Volgend artikel Ontdek bruisend Cool