Terug

De 10 meest gestelde vragen over een hypotheek

Hoe staat het met de woningmarkt? Welke soorten hypotheken zijn er? En wat is NHG en betekent kosten koper? Ontdek dit handige lijstje van de Rabobank met de meest gestelde vragen over hypotheken.

E

r komt veel op je af bij het kopen van een huis. Naast alle informatie zijn er ook allerlei termen en afkortingen waar je over leest. Speciaal voor jou hebben we de 10 meest gestelde vragen hieronder op een rijtje gezet.

1. Hoe staat het met de woningmarkt?

Veel vraag, maar minder aanbod; dat somt het jaar 2018 wel op. Werden er in 2017 nog 242 duizend woningen verkocht, in 2018 is de verwachting dat dat cijfer zal uitkomen op 225 duizend woningen. De huizenprijzen zijn ook enorm gestegen: ruim negen procent in het derde kwartaal van 2018 versus het derde kwartaal 2017. Sterker nog: in het derde kwartaal waren koopwoningen 2,7 procent duurder dan in het kwartaal ervoor: in slechts drie maanden tijd werden woningen dus zo’n 7.000 euro duurder. Die stijging zet door; voor dit jaar is de voorspelling van de Rabobank dat een woning gemiddeld meer dan 300 duizend euro zal kosten en dat er zo’n 210 duizend zullen worden verkocht.

2. Waar wordt op gelet bij het afsluiten van een hypotheek?

Een hypotheekadviseur van de Rabobank kijkt naar verschillende zaken, maar de volgende aspecten komen zeker aan bod. Allereerst het inkomen; ben je in loondienst, of ondernemer? Zijn de maandlasten betaalbaar? Er moet namelijk genoeg geld overblijven voor andere lasten en onverwachte uitgaven als een kapotte wasmachine. Daarnaast komen risico’s als arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en overlijden aan bod. Geen leuke onderwerpen, maar wel belangrijk om te bespreken. Uiteraard komen ook leningen, zoals een studieschuld of kredieten, aan bod. En natuurlijk de prijs van het huis dat je wilt kopen, een taxateur bepaalt daarvoor de marktwaarde.

3. Welke soorten hypotheken zijn er?

Er zijn veel verschillende hypotheekvormen, maar de belangrijkste zijn de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Bij een lineaire hypotheek betaal je het geleende bedrag in gelijke maandelijkse bedragen terug. Dit bedrag bestaat uit een vast bedrag aan aflossing (dat blijft altijd hetzelfde) en een dalend bedrag aan rente. Na iedere aflossing voor het huis, wordt ook je rentebedrag lager en daalt de bruto maandlast. Handig voor als je verwacht dat je in de toekomst meer uitgaven zult hebben. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand een gelijk bedrag bestaande uit rente en aflossing. Deze bruto maandlast bestaat in het begin uit veel rente en weinig aflossing. Later is dat omgekeerd. Deze hypotheekvorm past bij kopers die verwachten dat hun inkomen zal stijgen. Over andere hypotheken is op onze website meer informatie te vinden.

4. Heb ik eigen geld nodig als ik een huis wil kopen?

Sinds 2018 is het bedrag dat je maximaal mag lenen, 100 procent van de waarde van het huis. Dit betekent dat je de bijkomende kosten, kosten koper (zie vraag 7) met eigen geld moet betalen. Dat kan spaargeld zijn of een schenking. Bij de Rabobank kun je ook kiezen voor een Generatiehypotheek, een hypotheek waarbij je ouders een deel van de lening dragen.

5. Heb ik een vast contract nodig om een hypotheek af te sluiten?

Nee! Ook als je zzp’er of uitzendkracht bent, is een hypotheek bij de Rabobank mogelijk. Bij zzp’ers wordt gekeken naar de inkomsten van de laatste drie jaar. Ook bij een tijdelijk contract of een flexibele arbeidsrelatie zijn er mogelijkheden. Kijk voor meer informatie op de website van de Rabobank.

6. Wat is NHG?

De Nationale Hypotheekgarantie (NHG) biedt een vangnet in vervelende periodes, zoals bij werkloosheid of ziekte. NHG kent vele voordelen, maar is ook gebonden aan voorwaarden. Zo geeft NHG een bank onder meer zekerheid dat de lening wordt terugbetaald. In ruil daarvoor betaal je de laagst mogelijke hypotheekrente. Maar het huis dat je gaat kopen mag maximaal 265.000 euro kosten, het gemiddelde bedrag dat in 2018 voor een huis in Nederland werd betaald. Kijk voor meer informatie eens op www.nhg.nl.

7. Wat betekent kosten koper?

De kosten koper, vaak afgekort als k.k., bevatten onder andere de kosten voor de overdrachtsbelasting, de makelaar, de taxateur en het hypotheekadvies. Dit bedrag kun je niet lenen met een hypotheek. Kosten koper bedragen gemiddeld zes procent van de aankoopprijs van de woning. Een voorbeeld: voor een huis van 265 duizend euro heb je ongeveer 16 duizend euro aan eigen geld nodig voor de kosten koper.

8. Wat is boeterente?

Boeterente is een vergoeding die je betaalt als je extra wilt aflossen op je hypotheek of je hypotheekrente wilt aanpassen. Deze vergoeding dekt de rente-inkomsten die de bank misloopt. Bij de Rabobank kun je elk jaar maximaal tien of twintig procent van de oorspronkelijke hoofdsom aflossen zonder een boete te betalen, dit heet de vergoedingsvrijeruimte. Bij de eerdergenoemde gemiddelde hypotheek van 265.000 euro, betekent dit dat je (bij 10 procent) meer dan 26.500 euro vervroegd zou aflossen per jaar of (bij 20 procent) meer dan 53.000 euro.

9. Wat is erfpacht?

Als je een huis koopt met erfpacht wordt je eigenaar van het huis, maar niet van de grond. Erfpacht(canon) is de huur die je betaalt aan de gemeente of een particulier voor het gebruik van de grond waarop jouw koophuis staat. De hoogte ervan is gebaseerd op de grondwaarde en wordt meestal voor een lange periode – 49 of 99 jaar – vastgelegd. Een huis op erfpacht kan invloed hebben op de hoogte van je hypotheek. Wanneer bijvoorbeeld een oude erfpachtovereenkomst herzien wordt, kun je te maken krijgen met een prijsstijging. Vooral als de grond waarop het huis staat in de loop der jaren populair is geworden.

10. Wat is hypotheekrenteaftrek?

Als je een hypotheek afsluit om een huis te kopen, sluit je in feite een lening af. Ook over deze lening betaal je rente; hypotheekrente. Deze betaalde rente is aftrekbaar van de belasting. De hypotheekrenteaftrek is een door de overheid bedachte maatregel om huizenbezit te stimuleren. De rente die je betaalt wordt jaarlijks bij de belastingaangifte in mindering gebracht op je bruto-inkomen waardoor je uiteindelijk minder inkomstenbelasting betaalt. Huiseigenaren moeten echter ook rekening houden met het eigenwoningforfait. Je Rabobank hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen.

Meer informatie

Kom eens langs tijdens bij het Hypotheek Inloopspreekuur! Tijdens deze oriëntatieavonden kun je jouw vragen stellen aan onze adviseurs. Je krijgt snel meer inzicht in hoeveel je kunt lenen, inclusief de bijbehorende maandlasten. Je bent elke dinsdag van 18.00 tot 20.00 uur van harte welkom in de vestigingen Rotterdam Blaak, Rotterdam Strevelsweg, Capelle aan den IJssel en Schiedam. Neem een geldig legitimatiebewijs en een actuele salarisstrook mee.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Wonen in Rotterdam
Meld je aan voor een van de bijeenkomsten!
Rabobank

Neem contact op