Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Samenwonen met een leuke groep mensen in een collectieve woonvorm in Rotterdam? Kom kennismaken.

Twee nieuwe coöperatieve woonvormen in Rotterdam komen zich voorstellen

Rotterdam wil graag dat er meer wooncoöperaties in de stad komen. Wil je met een leuke groep mensen samen in een collectieve woonvorm in Rotterdam wonen? Twee startende Rotterdamse wooncoöperaties zoeken nog nieuwe deelnemers. De initiatiefnemers komen zich voorstellen tijdens de gratis basiscursus ‘wooncoöperaties opzetten in Rotterdam’ op 28 september en 4 november. De inhoud van de cursus gaat over de Rotterdamse aanpak van wooncoöperaties en geeft inzicht in wat er allemaal komt kijken bij het opzetten van een wooncoöperatie.

Wat is een wooncoöperatie?

Een wooncoöperatie is een organisatievorm van wonen waarbij de zeggenschap primair bij de bewoners zelf ligt. De structuur is in principe die van een vereniging met als doel het exploiteren en/of beheren van woningen voor de leden. Een collectief van bewoners voert vergaand zelfbeheer over hun woongebouw. Hiertoe richten ze een organisatie op, de (coöperatieve) vereniging, waarin zelfbestuur, zelfbeschikking en wonen als maatschappelijke taak zonder commerciële doelstelling centraal staan.

Lees hier meer over op: Coöperatieve woonvormen | Rotterdam.nl

Experimenteren met nieuwe en innovatieve woonvormen

Gemeente Rotterdam wil aan Rotterdammers met verschillende woonvoorkeuren een thuis bieden in de stad. Soms kan dit niet met het bestaande aanbod aan woonvormen. Daarom wil de gemeente experimenteren met nieuwe en innovatieve woonvormen. Coöperatieve woonvormen passen hier perfect bij. Omdat deze woonvorm nog weinig voorkomt in Nederland en in Rotterdam, is het voor initiatiefnemers soms lastig om hun dromen te realiseren.

Gemeente Rotterdam probeert initiatiefnemers zo goed mogelijk te ondersteunen om ideeën uit te werken tot haalbare en realistische plannen.

  • Eind 2020 is gemeente Rotterdam met een pilot gestart voor de verkoop van gemeentelijke panden met een voorrangspositie voor wooncoöperaties in het middenhuursegment.
  • Binnen de gemeente is er één aanspreekpunt voor deze woonvorm, die zorgt dat een initiatief niet verloren raakt in de grote gemeentelijke organisatie.
  • Als een initiatief in uitvoering gaat, dan stelt de gemeente een expertteam samen om het project te faciliteren bij de bouw.
  • Voor een pilot in de nieuwbouw is er een stimuleringsregeling beschikbaar.
  • De gemeente geeft cursussen “Opzetten van wooncoöperaties in Rotterdam”.
  • De gemeente Rotterdam geeft uitvoering aan het Actieplan coöperatieve woonvormen.

Interesse om met een leuke groep mensen in een collectieve woonvorm te wonen?

Is je wens om met een leuke groep mensen gezamenlijk in een Rotterdam te wonen? Twee nieuwe coöperatieve woonvormen in Rotterdam komen zich voorstellen tijdens de basiscursus “Wooncoöperatie opzetten in Rotterdam”, omdat zij leden zoeken.

Spreekt het gezamenlijk wonen jou aan of wil je er graag meer over weten? Meld je dan aan voor de cursus, deze is gratis voor mensen met interesse in coöperatief wonen. Je kunt de cursus op 28 september of op 4 november volgen.

Aanmelden voor de Basiscursus: Wooncoöperatie opzetten in Rotterdam:
Dinsdag 28 september 2021 van 19:30 tot 21:30 online
Donderdag 4 november 2021 van 19:30 tot 21:30 online

Kijk voor meer info over het beleid van de gemeente op het gebied van coöperatieve woonvormen op https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/cooperatieve-woonvormen/

Vorig artikel In de Stampioenstraat bouwen bewoners samen aan de buurt
Volgend artikel Laatste kans om samen te klussen op Feijenoord aan De Nijverhoek