Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Bruisend ZOHO ontwikkelt door tot mix van creatieve ondernemingen en woningen voor iedereen

Er komen ongeveer 550 woningen, van sociale huur tot koop

Het nieuwe Zomerhofkwartier (ZOHO) richt zich op een mix van werken en wonen. Hierdoor wordt de bruisende buurt een inspirerende schakel tussen de binnenstad en het Oude Noorden. Er komen ongeveer 550 woningen, van sociale huur tot koop. De gebiedsontwikkeling bouwt voort op het karakter en de eigenheid van het huidige ZOHO.

ZOHO is de afgelopen jaren een uniek en ongedwongen gebied geworden met typisch Rotterdamse eigenschappen: divers, creatief, experimenteel en met een rauw randje. Met behoud van die identiteit wordt ZOHO versterkt. Het gebied wordt klimaatadaptief en geeft daarmee de stad een groene impuls.

Een plek voor iedereen

ZOHO is en blijft een plek voor creatieve ondernemers. Nieuw is dat er straks ook gewoond kan worden. Er komt een mix aan sociale huurwoningen (ca 30%) en huur- en koopwoningen in het midden (ca 35%) en duurdere segment (ca 35%). Voor alle bewoners, en tevens mensen uit de omgeving, geldt dat zij gebruik kunnen maken van collectieve voorzieningen zoals de huiskamer met kleine horeca, gebruik van deelauto’s en fietsen (mobiliteitshub) en het overdekte sportveld. Hedy van den Berk, bestuurder van Havensteder: “We hebben een mooi proces met elkaar doorlopen, waarbij de inbreng van de huidige ondernemers van grote waarde was. Het nieuwe ZOHO is hét voorbeeld van een inclusief Rotterdam. Onze belangrijkste taak als woningcorporatie is het verhuren van sociale huurwoningen. We zijn dan ook blij dat we circa 200 sociale huurwoningen kunnen toevoegen aan de wijk. Deze plek is straks echt een thuis voor iedereen.”

Het nieuwe ZOHO is hét voorbeeld van een inclusief Rotterdam

Verbinding centrum en oude stadswijken

Op straatniveau komen stedelijke voorzieningen en creatieve bedrijven met daar bovenop een groen landschap dat het toekomstige Hofbogenpark en de Noordsingel met elkaar verbindt. Bovenop de groene laag komen stadsblokken tot een hoogte van 50 meter. De randen van ZOHO richting de binnenstad krijgen een stedelijk karakter en centraal in ZOHO komt een mooi open plein waar verschillende functies samenkomen zoals sport, spel en horeca. Panden die de sfeer van het huidige ZOHO bepalen blijven als structuur behouden. Wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen): “ZOHO ligt op een fantastische plek in de stad. Tussen de oude stadswijken en het centrum, en aan de monumentale Hofbogen. Het is nu al een bruisende creatieve plek en op die energie bouwen we verder. De interessante mix van creatieve ondernemingen, voorzieningen en woningen in allerlei soorten en maten gaat de buurt versterken en de stad verrijken”.

Samen verder bouwen

De komende jaren werken Leyten en Stebru samen met gemeente, ZOHOcitizens en een mix van Rotterdamse partijen aan de doorontwikkeling van ZOHO. Op verschillende manieren kunnen de betrokken bewoners en ondernemers meedenken en -praten over de invulling van het nieuwe ZOHO. Allard Leijten (Leyten) en Robert Steenbrugge (Stebru): “Op de fundamenten van ZOHO bouwen we samen verder aan een buurt die functioneert als een energiek netwerk.”

Meer informatie

De bouw van de eerste nieuwe woningen laat nog even op zich wachten. Naar verwachting wordt in het najaar van 2021 gestart met de bouw van de eerste (koop)woningen. Via ziejeinzoho.nl word je op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en wanneer het mogelijk is om je in te schrijven voor een woning. Houd deze dus vooral in de gaten.

 

Vorig artikel Kopen, eten, drinken en dansen in de bogen van de Agniesebuurt
Volgend artikel Van acht cellen naar één woonhuis in het Oude Noorden
Wonen in Rotterdam maakt gebruik van cookies. Bij het bezoeken van deze website ga je akkoord met ons cookiebeleid.