Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Start renovatie van huurwoningen in Alhenablok in Spangen

Door renovatie krijgt het Alhenablok 80 moderne huurwoningen en 5 nieuwbouwwoningen

Woningcorporatie Woonbron is bezig met een grootscheepse renovatie van het Alhenablok in de wijk Spangen. Dit beroemde pand wordt met behoud van het karakteristieke uiterlijk gerenoveerd tot een modern gebouw dat ruimte biedt aan 5 bedrijfsruimtes, 80 gerenoveerde woningen en 5 nieuwbouwwoningen van hout. De woningen worden verduurzaamd en in overleg met de gemeente verhuurd in het middensegment. De renovatie zal in 2025 klaar zijn en de woningen zullen ruim voor die tijd worden aangeboden via Woonnet Rijnmond.

Alhenablok behoudt karakteristieke gevel

Het Alhenablok ligt aan het Marconiplein, de Mathenesserweg, de Dirk Danestraat en de Mathenesserdijk en bestaat uit woningen en bedrijfsruimten. Het pand heeft schade opgelopen door (grond)wateroverlast, zoals schimmelvorming, zwammen en bruinrot. Daarom moeten de fundering worden hersteld. Ook wordt het dak vernieuwd en volledig geïsoleerd. Het Alhenablok wordt verduurzaamd, aangesloten op stadsverwarming en gemoderniseerd met liften en trappenhuizen. De karakteristieke gevelarchitectuur van architect Brinkman en Van der Vlugt – bekend van onder andere de Van Nellefabriek – blijft behouden.

De planning van de renovatie van het Alhenablok

Eerst zijn de uitbouwen van de bedrijfsruimtes onderin het pand gesloopt en zijn alle woningen gestript. In juni 2023 starten de aanvullende sloopwerkzaamheden. Daarna beginnen de renovatiewerkzaamheden. Die bestaan onder andere uit het herstellen van de fundering, het aanbrengen van een nieuw dak en achtergevel , het toevoegen van trappenhuizen, liften, galerijen (aan de achterzijde), en het opnieuw indelen van de woningen. Omdat het een ingrijpende renovatie is, duurt de renovatie lang. De verwachting is dat de renovatie  eind 2025 klaar is.

De woningen in het Alhenablok

In het woonblok krijgen de woningen verschillende afmetingen. Er komen 2-, 3- en 4-kamer appartementen. Alle appartementen worden voorzien van nieuwe luxe keukens en sanitair. Aan de achterzijde komt een gemeenschappelijke fietsenstalling. De woningen worden verhuurd in het midden-huursegment. Dit betekent dat de woningen bestemd zijn voor huishoudens met een bruto-inkomen van € 40.025 tot € 60.036 (éénpersoonshuishouden) en € 40.025 tot € 70.036 (meerpersoonshuishouden) per jaar.

Alhenablok
Alhenablok

Woningcorporatie Woonbron is bezig met een grootscheepse renovatie van het Alhenablok in de wijk Spangen. Dit beroemde pand wordt met behoud van het karakteristieke uiterlijk gerenoveerd tot een modern gebouw dat ruimte biedt aan 5 bedrijfsruimtes, 81 gerenoveerde woningen en 4 nieuwbouwwoningen. De woningen worden verduurzaamd en in overleg met de gemeente verhuurd in het middensegment.

Lees meer

Meer informatie

Ben je geïnteresseerd in een woning in het Alhenablok en wil je de renovatiewerkzaamheden volgen? Op de website van Woonbron kun je alles lezen over dit project en vind je de verschillende edities van de Alhena Courant. Daarin worden bewoners en andere geïnteresseerden op de hoogte gehouden van de vorderingen. Het is helaas nog niet mogelijk om door te geven dat je interesse hebt in een van de huurwoningen, maar die mogelijkheid volgt nog wel en wordt via de website van Woonbron bekend gemaakt. Dan zullen we dat ook op Wonen in Rotterdam melden.

Vorig artikel Kijk op de Wijk: nieuwe methode voor de ontwikkeling van leefbare plekken
Volgend artikel Wonen in Spangen: een dosis durf voor dubbel de ruimte!