Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Acht groene stadsprojecten

Voor een beter leefklimaat voor bewoners, ondernemers en bezoekers

Aantrekkelijke en groene buitenruimte is belangrijk voor alle Rotterdammers. De gemeente geeft met de volgende acht stadsprojecten Rotterdam groene stadslongen. Fijne, openbare plekken waar bewoners en bezoekers elkaar ontmoeten, bewegen en recreëren.

Hofplein: van rotonde naar parkplein

Op het Hofplein staat natuurlijk Rotterdams iconische fontein, maar verder raast er vooral heel veel verkeer over de stenige rotonde. Daarom wordt van het plein een groen verblijfsgebied gemaakt met gras, bomen de fontein als kloppend hart.

Westblaak: van verkeersriool naar Blaakpark

De Westblaak is nu vooral een drukke autoweg. Door het aantal rijbanen terug te brengen is er straks ruimte voor het Blaakpark waar wordt gewoond, gewerkt en gerecreëerd.

Prins Alexanderplein: van doorgaansroute naar groene verblijfsplek

Het centraal gelegen Prins Alexanderplein is nu vooral een doorgaansroute, maar moet een plek worden waar je wilt verblijven. Beplanting, bomen, nieuwe bestrating en bankjes, maken het plein aantrekkelijker voor reizigers, ondernemers, werknemers en bewoners. Deze groene metamorfose moet de toon zetten voor heel de Alexanderknoop.

Hofbogenpark: 2 kilometer lang park op en rond het spoorviaduct

Het dak van het voormalige spoorviaduct de Hofbogen doorkruist verschillende stadswijken en is met een lengte van twee kilometer het langste groene dak van Nederland. Op dit dak komt een prachtig groen stadspark. Een nieuw icoon voor de stad.

Park Maashaven: nieuws stadspark aan de rivier

De Maashaven is omgeven door stadswijken waar Rotterdammers dicht op elkaar wonen. Hier komt straks Park Maashaven: een zeven hectare groot park met ligweides, bomen, afwisselende beplanting en hoogteverschillen.

Schouwburplein: stadspodium voor alle Rotterdammers

Het Schouwburgplein is nu nog te verdelen in een plein bovenop een parkeergarage, omliggende straten, fietspad plus trottoirs en de culturele instellingen en gebouwen eromheen. In het nieuwe plan wordt het Schouwburgplein één geheel.

Rijnhavenpark: plek voor rust en reuring

In de Rijnhaven komt alles samen. Van het Rotterdamse havenverleden tot architectuur. Van rivier tot getij. Van cultuur tot natuur. Met de realisatie van het Rijnhavenpark krijgt de stad er een prachtig, groen stadspark bij. Een strandje om te zonnen, vlonders om op te flaneren en bomen om onder te lezen

Rivieroeverpark Feyenoord koppelt natuur en cultuur

Het te ontwikkelen Feyenoord City wordt een van de nieuwe knooppunten in Rotterdam. Naast een nieuw voetbalstadion en NS-station komen er meer woningen, horeca, kantoren en een maatschappelijk programma. Ook wordt het een stuk groener.

Vorig artikel Bruisend ZOHO ontwikkelt door tot mix van creatieve ondernemingen en woningen voor iedereen
Volgend artikel Kopen, eten, drinken en dansen in de bogen van de Agniesebuurt
Wonen in Rotterdam maakt gebruik van cookies. Bij het bezoeken van deze website ga je akkoord met ons cookiebeleid.