Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Aan de rand van Delfshaven vind je M4H

Merwe-Vierhavens, een bijzondere plek vol energie en vernieuwing

De havens ten westen van Delfshaven transformeren van een op- en overslag gebied voor de fruithandel naar een plek vol energie en creativiteit. Merwe-Vierhavens (M4H), vormt samen met het aan de overkant van de Maas gelegen RDM het Rotterdam Makers District.

Broedplaats voor de makers

Pionierende en ambachtelijke maakbedrijven hebben in M4H hun plek gevonden, creatieve ondernemers voelen zich thuis, net als bedrijven in de (circulaire) maakindustrie. In M4H broeit van alles in de panden die vroeger gebruikt werden voor fruitoverslag. Voor ontwerpbureau Spark een bewuste keuze om zich te vestigen in dit gebied.

Je merkt echt dat het hier in beweging is.

Spark kennen we van het ontwerp van de Babboe bakfiets en van Eneco Toon, maar ze kunnen en willen nog veel meer. Michel van Schie vertelt over zijn bedrijf en de kracht en de energie van M4H.

‘Maar wij hebben Lee Towers’

M4H is niet alleen een werkplaats. De 840 appartementen die in de Europointtorens II en III worden gerealiseerd zorgen voor een mooie mix van wonen, werken en recreëren. De huurwoningen in de ‘Lee Towers’, zoals de torens gaan heten, zijn bedoeld voor onder andere expats of starters op de woningmarkt en hebben een oppervlakte van ongeveer 60 m2. In de plint komt een sportschool en horeca.

In 7 minuten in de Koopgoot

De Lee Towers zijn goed gesitueerd met de grote winkels van The Bigshops onder het Dakpark op enkele minuten loopafstand. Ook de leuke winkeltjes en restaurantjes op de Schiedamseweg zijn te voet goed bereikbaar. En mocht je toch liever een keer het centrum van Rotterdam bezoeken, dan brengt de metro je vanaf Marconiplein in 7 minuten naar de Koopgoot.

TransFARMation

Naast de verschillende transformatie projecten in M4H is er ook een bijzonder transfarmation project: Floating Farm. Deze drijvende boerderij speelt in op de zoektocht naar nieuwe manieren om voedsel te produceren in de stad. Op de Floating Farm wordt verse melk geproduceerd en verwerkt tot zuivelproducten voor de eindgebruikers in de stad. Bekijk in dit filmpje hoe dit precies in zijn werk gaat:

Keilewerf; een plek waar je van alles kunt (laten) maken

Op de hoek van de Vierhavenstraat en de Keileweg vinden we de Keilewerf. Een plek voor makers, dromers en doeners. Wat eerst een leegstaande loods was, is getransformeerd tot een levendige mix van creatieven die individueel en als collectief aan uiteenlopende projecten werken. Muzikanten, surfboardshapers, een marmer bewerker, timmermannen, meubelmakers, food-truckbouwers, staalslagers, een stoffeerster en nog veel meer. Je vindt ze op De Keilewerf. Er zijn ook ruimtes te huur waar je, eventueel met wat hulp, ook zelf aan de slag kunt. Een bijzondere plek dus waar je van alles kunt (laten) maken.

fotocredits: John Gundlach, Titus Mistelli,

Vorig artikel Begeef je naar Bospolder, bolwerk van creatieve broedplaatsen!
Volgend artikel Prachtig wonen in The Lee Towers