Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

10 tips voor het bezichtigen van een woning

Ben je op zoek naar een nieuwe huis? Dan zijn er veel zaken om op te letten.

Ben je op zoek naar een nieuwe huis? Dan zijn er veel zaken om op te letten. Waar moet je allemaal aan denken en welke vragen stel je aan de makelaar? Speciaal voor alle woningzoekers ontwikkelde Rabobank Rotterdam de Rabo Woonchecklist met daarin 10 tips voor het bezichtigen van een woning. Daphne van der Gaag, Financieel Adviseur bij Rabobank Rotterdam, licht deze tips graag toe.

Daphne: “Een huis bezichtigen kan best spannend zijn, want misschien wandel jij zomaar je nieuwe woning binnen. Genoeg reden dus om je goed voor te bereiden!

Tip 1: Bepaal je budget

Bepaal vooraf wat je maximaal kunt lenen en wat jouw gewenste woonlast is. Een financieel adviseur van de Rabobank kan je hier uiteraard bij helpen. Loop vrijblijvend binnen tijdens het Hypotheek Inloopspreekuur of maak een afspraak voor een oriëntatiegesprek. Het gesprek kun je overigens goed voorbereiden door het invullen van het online Rabobank Hypotheekdossier. Op dit moment is er in Rotterdam een krapte op de woningmarkt. Dit houdt in dat er meer vraag naar woningen is dan het aanbod hiervan. Hierdoor stijgen de huizenprijzen en wil je graag snel handelen als je de woning hebt aangekocht. Het is fijn als je dan een financieel adviseur hebt die met je meedenkt.

Tip 2: Maak een wensenlijst

Wat vind jij belangrijk aan een nieuwe woning? Maak een wensenlijstje en voeg daar meteen de waardering aan toe. Hoe belangrijk is een tuin bijvoorbeeld? Toets je bezichtigingen vervolgens aan je lijst en bezoek alleen de woningen die aan je criteria voldoen.

Tip 3: Ontdek de omgeving

Bekijk niet alleen de woning, maar loop ook een rondje in de omgeving van het huis. Zijn alle belangrijke voorzieningen aanwezig? Online kan je je al oriënteren via Wonen in Rotterdam, die je een indruk biedt van de deelgebieden en wijken in de stad, bijv. aan de hand van verhalen van bewoners.

Tip 4: Ga op zoek naar extra informatie

Extra informatie kan nooit kwaad! Zoek bijvoorbeeld uit of de gemeente plannen heeft met de omgeving waar de woning staat. Wat is er bekend over het profiel van de wijk (sociaal, veiligheid, fysiek), de staat van de fundering en is er milieu-informatie beschikbaar? Kijk uiteraard ook hoe goed de VvE georganiseerd is, als je een appartement koopt.

Tip 5: Bezichtig overdag én ’s avonds

Bezoek de woning bij voorkeur overdag. Je kunt dan veel beter de binnenkant van de woning beoordelen én je ziet hoe het zonlicht de woning binnenvalt. Plan je volgende bezichtiging op een avond in. Grote kans dat je dan net weer andere zaken opvallen.

Tip 6: Neem iemand mee

Door je enthousiasme kun je tijdens de bezichtiging van je droomhuis soms dingen over het hoofd zien. Neem daarom iemand mee die met een frisse blik met je mee kan kijken. Bij voorkeur iemand die jou goed kent én die enige bouwkundige kennis heeft.

Tip 7: Maak foto’s

Een makelaar fotografeert vaak de mooiste stukken van het huis. Maak daarom tijdens de bezichtiging zelf ook foto’s van de kamers en hoeken die de makelaar niet op de foto heeft gezet. Al is je geheugen nog zo goed, tijdens een bezichtiging mis je vaak de details.

Tip 8: Bekijk alles. Maar dan ook echt alles!

Het ligt voor de hand dat je alle kamers van een huis bekijkt, maar probeer ook andere ruimtes niet over te slaan, zoals de kruipruimte en de meterkast. Vergeet ook niet om de gevel en het buitenschilderwerk te beoordelen. Spoel daarnaast het toilet door, laat de kraan lopen en open ramen en deuren.

Tip 9: Stel de juiste vragen

Vind je de woning echt heel leuk? Vraag je makelaar dan in ieder geval naar:

  • De isolatie van de woning. Is er bijvoorbeeld dubbele beglazing?
  • De staat van het leidingwerk en de leeftijd van de CV-ketel.
  • Scheuren of scheve vloeren. Deze kunnen wijzen op verzakkingen.
  • Eventuele tekortkomingen van de riolering, elektriciteit of het gas.
  • Vocht-of schimmelplekken. Is er voldoende ventilatie aanwezig en beschikken de keuken en de badkamer over een afzuiginstallatie?
  • Sinds januari 2015 moet elke woning verplicht een energielabel hebben. De verkopende partij is hier verantwoordelijk voor.

Tip 10: Richt je huis in op papier

Op de website van de betreffende makelaar vind je naast foto’s van de woning vaak ook een plattegrond. Print deze uit en deel de woning eens in met wat knip-en plakwerk. Past jouw mooie grote hoekbank wel in de woonkamer en is er ruimte voor een kookeiland?

Zoals je ziet zijn er dus genoeg punten waar je op kunt letten! Wil je meer weten over het kopen van een woning en het afsluiten van een hypotheek? Iedere dinsdagavond tussen 18.00 en 20.00 uur ben je van harte welkom tijdens het Hypotheek Inloopspreekuur bij onze vestigingen Rotterdam Blaak, Rotterdam Strevelsweg, Capelle aan den IJssel en Schiedam. Vergeet niet om een geldig legitimatiebewijs en een actuele salarisstrook mee te nemen. Komt de dinsdagavond niet gelegen? Maak dan via Rabobank.nl/hypotheken of via telefoonnummer (010) 400 33 33 een afspraak met een van onze adviseurs wanneer het jou wel uitkomt.”

Vorig artikel 100ste architect aangesloten bij Architect aan Zet
Volgend artikel Hoe vind ik een huurwoning in Rotterdam?