Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Vijf meeste gestelde vragen door VvE’s

Vereniging van Eigenaars, ofwel VvE

Bezit je een woning, dan is de kans groot dat je lid bent van een Vereniging van Eigenaars (VvE). Zo regel je samen als eigenaren gedeelde zaken, budgetten en onderhoud, vaak onder leiding van een beheerder. Maar wat als er vragen, knelpunten of zelfs ruzie ontstaan? VVE-010 beantwoordt vijf meest gestelde vragen vanuit VvE’s.

1. Onze VvE-beheerder doet weinig. Wat mogen we verwachten?

Een luie beheerder of lijkt dat zo? Eerst is het belangrijk om te checken wat de afspraken zijn. Wat precies de verantwoordelijkheden van de beheerder zijn, staat in de beheer- of dienstovereenkomst. Dit kan per VvE verschillen.

Voorbeelden van verantwoordelijkheden die vaak in een volledige beheerovereenkomst te vinden zijn: de jaarlijkse vergadering organiseren, het beheren van de bankrekening, het uitzetten van onderhoudsaanvragen, planmatig onderhoud, het beantwoorden van vragen in en over de VvE. Lees dus goed de beheerovereenkomst, dan weet je precies waar je de beheerder aan kunt houden.

2. Hoe vinden we een goede VvE-beheerder?

Ben je op zoek naar een (nieuwe) beheerder, maar weet je niet waar je moet beginnen? Begin door te kijken wat de wensen en voorkeuren zijn binnen de VvE. Wat een goede beheerder is, is erg persoonlijk. Dit is dus voor elke VvE weer anders. Wat verwachten jullie van een beheerder? Kan een nieuwe beheerder deze verwachtingen realiseren?

Er zijn gecertificeerde beheerders en beheerders die zijn aangesloten bij een brancheorganisatie. Dit is geen garantie dat er een match is met een beheerder, maar je weet dan wel dat ze volgens bepaalde normen werken.

3. Er is veel onenigheid binnen onze VvE. Wat kunnen we doen?

Altijd lastig: onenigheid binnen je VvE. Het klinkt cliché, maar luister goed naar elkaar. Waar gaat de onenigheid precies over? De meeste discussies kunnen opgelost worden door naar de wet en de akte te kijken, die zijn bepalend.

Maar sommige zaken zijn subjectief. Overlast, bijvoorbeeld. Wat is overlast? En wat kun je hier op realistische wijze aan doen? Ook financiële kwesties kunnen zorgen voor onenigheid. De één heeft een wens, maar de ander heeft hier het geld niet voor. Het belangrijkste is: blijf in gesprek met de buren en met de beheerder. Organiseer een barbecue voor meer connectie en een informele plek om zaken te bespreken.

Kom je er echt niet uit? Dan kan VVE-010 helpen. Wij denken graag mee en bieden een objectief luisterend oor. Eventueel kunnen we de VvE doorverwijzen naar een externe bemiddelaar.

4. Onze VvE wil verduurzamen. Waar beginnen we?

Ga eerst op onderzoek uit. Wat zijn de mogelijkheden? Kunnen er zonnepanelen op het dak? Willen jullie het gehele gebouw isoleren? Van het aardgas af? Oriënteer je, ga met andere eigenaren in gesprek en bespreek het tijdens de algemene ledenvergadering.

Eventueel kun je een klein groepje aanwijzen, in de vorm van een duurzaamheidscommissie, die hiermee aan de slag gaat. Hebben zij de mogelijkheden in kaart, dan nemen ze alle eigenaren hierin mee. Op onze website vind je allerlei handige informatie en tips rondom verduurzaming van het VvE-gebouw.

5. Waarom zijn de adviezen van VVE-010 gratis?

Nu denk je misschien: hoe kan het dat VVE-010 onze VvE helemaal gratis helpt? Stichting VVE-010 ontvangt financiering van de gemeente en woningcorporaties om haar werk te doen. Zo kunnen wij advies en ondersteuning kosteloos aanbieden, geheel onafhankelijk.

Meer veel gestelde vragen bekijken? Dat kan hier.

Meer informatie over VVE-010

VVE-010 is dé plek waar Rotterdamse VvE’s kosteloos advies en ondersteuning kunnen krijgen. Ons doel als onafhankelijke organisatie is om VvE’s toekomstbestendig te maken.

Je kunt bij ons terecht met alle vragen die te maken hebben met jouw VvE. Hieronder staat een aantal vragen die eigenaren ons vaak stellen. En de antwoorden.

Als stichting bieden we onze hulp vrijblijvend en gratis aan. Neem gerust contact met ons op. VVE-010 helpt VvE’s in Rotterdam verder.

Mail: [email protected] Bel: (010) 423 79 79

Vorig artikel Maak kennis met Cool: een diverse wijk met horeca, winkels, kunst, cultuur én bewoners van allerlei pluimage.
Volgend artikel Schitterend wonen in Schiestaete I