Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Rust en cultuur op het Noordereiland

Een eiland vol historie in hartje stad

Het Noordereiland ligt in de wijk Feijenoord in de Nieuwe Maas, tussen het centrum en Zuid, en is door bruggen (Willemsbrug en Koninginnebrug en voorheen de Hef) verbonden aan de stad. De rivier is overal dichtbij, wat een echt eilandgevoel geeft. Aan de kades staan oude, statige panden met grote binnenterreinen. De wijk heeft sinds 2005 de status van beschermd stadsgezicht. Er wonen ongeveer 3.500 mensen, van wie er relatief veel een creatief beroep uitoefenen.

Foto Hester Blankenstijn

Galerie Wind: Flexplek in de kunst

Galerie Wind is een inspirerende plek. Er zijn exposities van bekende fotografen en kunstenaars, maar ook van aanstormend talent, zoals de examenstudenten van de Fotovakschool. Bijzonder is dat de galerie ook flexwerkplekken aanbiedt. Tussen de mooie kunstwerken kun je heerlijk rustig werken, vergaderen of een workshop geven. De werkplekken zijn zeven dagen in de week beschikbaar, ook in de avonduren.

Maak eens een (kunst)wandeling over het Noordereiland.

Bron: Tantenino.nl

Galerie Tante Nino

Concerten, films voor kinderen, inloopmiddagen – bij Tante Nino is niets te gek. En iedereen is welkom. Tante Nino is een van oorsprong Georgische bewoonster van het Noordereiland, Nino Purtskhvanidze. Haar droom is om alle grenzen te openen en mensen met elkaar te laten kennismaken. Op het eiland brengt ze dit zelf in praktijk. Door beeld, muziek, dialoog en lekker eten brengt ze ‘vreemden’ bij elkaar, van alle lagen, culturen en leeftijden.

Ons Park Noordereiland

Ons Park – rust én actie

Ons Park is ontstaan uit een bewonersinitiatief op het Noordereiland. Er was tot dan toe weinig groen en weinig ruimte voor kinderen om te spelen. Door de handen ineen
te slaan is een braakliggend terrein omgetoverd tot een groen parkje, een plek om te ontspannen, te spelen, kennis te maken met de ‘stadsnatuur en om tijdens warme zomerdagen even af te koelen.

Foto Hester Blankenstijn

Burgemeester Hoffmanplein

Het centrale plein op het Noordereiland is vernoemd naar een bijzondere burgemeester (1845-1866). Hij zou trots geweest zijn op dit mooie plein wat in 2017 volledig is gerestaureerd. Op het plein staat o.a. een beeld van koningin Wilhelmina wat geplaatst werd ter gelegenheid van haar inhuldiging. Ook is er een speeltuin voor de kinderen van het Noordereiland.

Foto Hester Blankestijn

A la Plancha – zomers pop-uprestaurant

A la Plancha is een uniek visrestaurant in de open lucht. Het gaat alleen open in de zomermaanden, op dagen dat het mooi weer is. Het restaurant wordt tijdelijk opgebouwd op het oude brughoofd langs de kade van het Noordereiland. Je zit bijna ín het water. Met een geweldig uitzicht over de skyline. A La Plancha is geïnspireerd door de Spaanse, Marokkaanse en Zuid-Amerikaanse restaurantjes waar verse vis in de openlucht op de ‘plancha’ wordt gebakken. Voor het aanbod geldt: zolang de voorraad strekt.

Meer informatie over Noordereiland

Wil je meer weten over het Noordereiland en activiteiten die daar worden georganiseerd? Kijk dan eens op noordereiland.org.

Vorig artikel Wonen in een verborgen stukje Rotterdam op de Kop van Feijenoord
Volgend artikel Treurige binnenplaats wordt fleurige binnentuin