Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Natuurlijk recreëren én leren in Hoek van Holland-Rijnpoort

Met prachtige polders, veel bos en nog veel meer water

Hoek van Holland-Rijnpoort bestaat uit polders, bossen en veel water. Dit gebied verbindt Midden-Delfland en de kust, maar ook bezoekers met de weelderige natuur. Een bezoek betekent ontspanning – even ontsnappen aan de stad misschien – en heel veel leren bovendien. Over de Maeslantkering bijvoorbeeld. Of over de Tweede Maasvlakte. Of over Vleermuizen. Of over muziek. Klinkt een dag recreëren en leren je als muziek in de oren? Pak dan bij de eerste zomerzon de Fast Ferry richting Rijnpoort!

De Maeslantkering

De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland is sinds 1997 het sluitstuk van de Deltawerken: geen enkele waterkering heeft grotere beweegbare onderdelen. Dit Deltawerk kan een vloedgolf van 5 meter boven NAP aan en beschermt zo de bewoners van omliggende gebieden. In informatiecentrum het Keringhuis leer je alles over de strijd tegen het water. Bij het Watervertelplein bijvoorbeeld, via een film, expositie of zelfs op de waterspeelplaats. Want spelen is ook leren!

De RET Fast Ferry

Ontdek de Rotterdamse haven vanaf het water. Met de RET Fast Ferry vaar je vanaf Hoek van Holland langs schepen en containers en spot je zeehonden. Bezoek onderweg FutureLand, het informatiecentrum op de Tweede Maasvlakte, en maak een wandeling over het strand of door het natuurgebied op schiereiland Landtong. Proef onderweg de historie van Hoek van Holland bij sfeervol restaurant MIJN Torpedoloods in de Berghaven. De Fast Ferry vaart alleen in de zomer, dus grijp je kans zodra het kan.

Museum RockArt

Voor een stevig staaltje Nederlandse pophistorie vanaf de jaren vijftig, moet je in Hoek van Holland zijn. En wel in Museum RockArt, dat de kunst van (o.a.) rockmuziek helder voor het voetlicht brengt. Het museum heeft een grote collectie waaruit steeds weer nieuwe tentoonstellingen worden samengesteld, waarbij zowel Rock ‘n Roll als Jazz en Armand net zo goed als Aerosmith aan bod komen.

Oranjebonnen

Momenteel wordt er gewerkt aan agrarisch en recreatief gebied Oranjebonnen: een samenvoeging van de twee polders Oranjebuitenpolder en Bonnenpolder. Het gebied wordt straks gekenmerkt door boeren bedrijven, woonbuurten, recreatie en natuurlijk het bijzondere landschap. Daartoe worden fietsverbindingen toegevoegd, net als een voedselbos en outdoor-activiteiten, dit alles terwijl het typische polderlandschap wordt gewaarborgd en versterkt.

Staelduinse Bos

Net boven Hoek van Holland Rijnpoort ligt het Staelduinse Bos, dat onderdeel uitmaakt van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Hier woonden ooit Germanen aan de rand van een moeras, land dat werd ontgonnen door monniken en land dat vervolgens privédomein van de adel werd. Inmiddels wandel je er door het oerduin en loofbos, baan je je een weg door overwoekerde lanen en langs idyllische koestallen en een Duits bunkerdorp. Tip: ga daar op vleermuis-excursie met de boswachter!

Vorig artikel Surfen, struinen en staren op het strand van Hoek van Holland
Volgend artikel Hoek van Holland-Dorp: altijd een plek voor gezelligheid