Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Kleinpolder: laveren tussen groene rust en stadse reuring

De buurt op het kruispunt tussen ‘reuring’ en ‘rust’

Kleinpolder is onderdeel van stadsdeel Overschie. Het gebied wordt doorkruist door de A13 en de A20. Ondanks de aanwezigheid van deze drukke verkeerswegen is de omgeving opvallend rustig en groen. Met veel gemeenschappelijke tuinen tussen de bebouwing, Diergaarde Blijdorp om de hoek, net als de oude dorpskern van Overschie, een nieuw winkelcentrum, bibliotheek, zwembad en het Sidelingepark. Sla jij af naar ‘reuring’ of naar ‘rust’?

Bron: website Diergaarde Blijdorp

Diergaarde Blijdorp

Direct aan de overkant van snelweg A20 ligt Diergaarde Blijdorp, een van de oudste diergaardes in Nederland. Met meer dan een miljoen bezoekers per jaar is het de grootste attractie van Rotterdam. Vroeger zat de hoofdingang van de dierentuin aan de Bentincklaan, op een kwartier lopen van Centraal Station. Tegenwoordig rijd je vanaf het Kleinpolderplein zó de parkeerplaats van de nieuwe ingang op. Vanuit daar loop je rechtstreeks door naar de vissen en pinguins van het adembenemende Oceanium.

Bron: Tennisvereniging Over de Schie

Tennispark Over de Schie

Aan de westkant van de wijk ligt de Delfshavense Schie, met erachter industrieterrein Spaanse Polder. Langs het water loopt een fietspad door het groen. Eenmaal bij de Spaanse brug zie je Tennispark “Over de Schie”. Het terrein ligt aan de oever van de Schie bij de oude dorpskern van Overschie. Er zijn dertien kunstgrasbanen, waarvan zes verlicht, die in zomer én winter bespeelbaar zijn. Naast ballen worden hier ook genoeg biertjes weggeslagen, bij het gezellige paviljoen met groot terras.

Bron: website Park 16hoven

Park 16hoven

Park 16hoven is een gloednieuwe woonwijk aan de rand van Overschie. De buurt heeft een grote variatie aan woningen, brede lanen, veel groen en plekken om te spelen. In Park 16hoven woon je echt buiten de stad en vlakbij de natuur, maar is het Nationale-Nederlandengebouw aan het Weena nog steeds in zicht. In tien minuten ben je met de auto in het centrum van Rotterdam én op de fiets in natuurgebied Midden-Delfland: je woont er tussen het beste van twee werelden.

Bron: website Recreatie Midden-Delfland

Poldergebied Midden-Delfland

Midden-Delfland is een poldergebied en prachtig fietsgebied. De bossen en recreatiegebieden zijn gevarieerd in de beplanting. Ten zuiden van Delft ligt het Abtswoudse Bos. Het bos heeft een sterk wisselend landschap, waardoor het ideaal is voor een fietstocht of wandeling. In het midden ligt het project ‘Moeder Aarde’, een heuvelpartij in de vorm van een vrouwenlichaam. Op het hoofd, het hoogste punt, heb je een mooi uitzicht over het hele bos.

Bron: website Eigen Hof

Volkstuin Eigen Hof

Volkstuinverenigingen vind je veelal langs snelwegen en treinsporen. Het is dus niet zo vreemd dat er in Kleinpolder wat verenigingen te vinden zijn. Deze openbare parken zijn bij uitstek geschikt voor een wandeling langs kleurige bloemenperken en aangeharkte moestuintjes. Volkstuinvereniging “Eigen Hof” bestaat al tachtig jaar en ligt aan de Overschiese Kleiweg. Het park is overdag vrij toegankelijk en met wat geluk heeft iemand zijn overschot aan courgettes uitgestald, om gratis mee te nemen.

Vorig artikel Stad en land in Overschie
Volgend artikel Hop, in galop door het grasland van Noord-Kethel